Parlamentarii care schimbă partidul de la o lună la alta. „Nu mai există stânga şi dreapta”
Sancţionat doar declarativ, traseismul politic este o boală de care suferă mai toate partidele. La capătul a 4 ani de mandat, PSD nu mai are majoritatea în Parlament şi face opoziţie liberalilor.
Pe de altă parte, nici PNL nu ar fi ajuns la putere dacă, în momente cheie, nu ar fi discutat om cu om. Pentru că negocierile ascunse să nu mai schimbe sensul votului oamenilor, şeful statului vrea să interzică traseismul, prin Constituţie.
În discursuri, liberalii au fost cei mai aprigi critici ai traseismului. Practica s-a dovedit mai dificilă. După alegerile din 2016, aveau 99 de mandate, iar astăzi au 113. Şapte dintre aleşii PNL au venit chiar de la rivali, de la PSD. 11 senatori şi deputaţi care stau astăzi în rândurile liberalilor au fost iniţial în partidul lui Călin Popescu Tăriceanu şi în cel al lui Victor Ponta.
Printre ei, fostul lider al Partidului Conservator şi al PRO România, Daniel Constantin. El susţine acum că prin mutarea sa a vrut să scape țara de PSD şi că nu se mai regăseşte lângă fostul său partener, Călin Popescu Tăriceanu.
PSD avea în 2016, 221 de mandate şi deţinea majoritatea împreună cu formaţiunea fostului premier, Călin Popescu Tăriceanu. După patru ani, social-democraţii sunt în opoziţie, iar grupul parlamentar al ALDE s-a desfiinţat.
Marcel Ciolacu, preşedinte PSD: "Vreo 11 se regăsesc în zona eligibilă a PNL. Nu ştiu cum vor face cu legile justiţiei ca toţi 11 le au votat."
Mutări au fost şi în sens invers însă. Un liberal ales în 2016 la Teleorman, Eusebiu-Manea Pistru, a ajuns astăzi în partidul condus de Marcel Ciolacu. A trecut vremelnic şi pe la ALDE, PRO România şi PMP, practic pe la mai toate formaţiunile din Parlament.
Eusebiu-Manea Pistru: "Nu mai există stânga şi dreapta, există decât minciună şi adevăr."
O parte dintre foştii social-democraţi, în frunte cu Victor Ponta, se regăsesc în PRO România, grup parlamentar care are acum 29 de membri, nemulţumiţii din PSD şi ALDE.
Victor Ponta, preşedinte Pro România: "E nasol să pleci din opoziţie la putere"
Dan Barna, preşedinte USR: "Vedem chiar în acest Parlament cu 20 de oameni au făcut PSD-PNL şi retur"
Preşedintele Klaus Iohannis a propus modificarea Constituţiei în sensul interzicerii traseismului. Se întâmplă după ce PNL a depus listele candidaţilor la parlamentare şi după ce partidul lui Ludovic Orban a fost acuzat că a racolat mulţi primari de la adversarii politici.
Klaus Iohannis, preşedinte: "Acest traseism falsifică rezultatul votului popular. Oamenii merg și aleg anumite partide și pe timpul mandatului se amestecă tot și apar alte partide, apar alte formațiuni, dispar majorități, apar majorități."
Şi cel mai adesea aceste mişcări sunt vizibile înainte de voturi importante, când se decide soarta unui Guvern.