Orban: Majoritate toxică în CCR, creată de un clan politic certat cu legea
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, spune că în ultimele luni am asistat "la crearea unei majorităţi toxice în CCR de către un clan politic certat cu legea" şi care are un singur obiectiv - să calce în picioare independenţa justiţiei.
Orban mai afirmă că procurorii sunt transformaţi în agenţi ai puterii executive şi în slugi ale ministrului Justiţiei, relatează news.ro.
"În ultimele luni am asistat la crearea unei majorităţi toxice în CCR, de către un clan politic certat cu legea care are un singur obiectiv folosind CCR să calce în picioare independenţa justiţiei şi să pună punct oricărei activităţi a procuroilor privitor la lupta împotriva corupţiei la nivel înalt.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În urma deciziei CCR am exprimat un punct de vedere, în schimb, după o analiză a motivaţiei prezentate public astăzi de CCR, trag un semnal de alarmă că lucrurile sunt mult mai grave în motivare decât in decizia propriu-zisă”, a afirmat liderul PNL într-o conferinţă de presă.
El spune că motivarea Curţii încalcă principiul constituţional al independenţi justiţiei, iar “procurorii sunt transformaţi în agenţi ai puterii executive şi sunt transformaţi în slugi ale ministrului Justiţiei care este numit politic şi care poate exercita un control politic asupra Ministerului Public, parchetelor şi procurorilor”.
De asemenea, spune Orban, enunţurile din cuprinsul motivării ne duc în perioada sovietică şi reamintesc de vizita preşedintelui CCR, Valer Dorneanu, în Rusia.
“Prin toate enunţurile din cuprinsul acestei motivări ne întoarcem la perioada sovietică. Nu pot să nu reamintesc faptul că poate simbolic preşedintele CCR înaintea emiterii motivaţiei a făcut o vizită cel puţin ciudata la Sankt Petersburg. Ne întoarcem la perioada de dinaninte de integarrea în UE, iar motivarea cu certitudine este contrară unor prevederi constituţionale cât se poate de clare. În primul rând m refer la prevederea care consacră rolul CSM de garant al independenţei justiţiei. Îl desfiintează, ii anulează rolul constiuţional şi îl scoate complet din dispozitivul organizării sistemului de justiţie CSM”, mai spune Orban.
Motivarea deciziei Curţii Constituţionale care a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele Klaus Iohannis, generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, şi care stabileşte că preşedintele trebuie să o revoce pe aceasta, a fost publicată joi de pe site-ul Curţii Constituţionale.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: News.ro
Etichete: klaus iohannis, CCR, ludovic orban, Kovesi,
Dată publicare:
07-06-2018 21:20