Premierul Orban, în Parlament: ”Suntem într-o situație în care hoțul, adică PSD, strigă hoții”
Premierul Ludovic Orban a fost prezent, luni, în Camera Deputaţilor, la ''Ora prim-ministrului'', la dezbaterea pe tema achiziţiilor făcute de Unifarm în contextul pandemiei de COVID-19.
Dezbaterile au avut loc la solicitarea Grupului parlamentar al PSD, cu tema: "Jaful Unifarm sub masca pandemiei! Schimbarea managerilor de spitale de către Guvernul PNL cu scopul de a se face achiziţii directe de măşti de la Unifarm la preţuri astronomice".
Orban a declarat că subiectul pentru care a fost invitat nu are legatură cu activitatea sa de şef al Guvernului, menţionând că se încearcă crearea unei legături ''inexistente'' între el şi cercetarea unei instituţii a statului.
Alegeri 2024
19:42
Ambasadorul român în SUA: Călin Georgescu a fost sprijinit de Rusia, cea mai mare amenințare la adresa României și a NATO
19:39
Specialist, după ce Georgescu a mers să voteze simbolic la Mogoșoaia: Este o formă de presiune publică ce poate degenera
08:57
FOTO. Călin Georgescu a mers să voteze simbolic la Mogoșoaia, deși alegerile prezidenţiale au fost anulate vineri de CCR
08:03
Elena Lasconi i-a scris o scrisoare lui Donald Trump. „România este acum mai fragilă ca niciodată”
"Sincer, sunt uimit de subiectul care este pus în dezbatere pentru care este utilizată procedura de chemare a premierului în faţa Camerei Deputaţilor, pentru că acest subiect mi se pare un subiect care nu are legătură directă cu activitatea mea de premier şi în care se încearcă crearea unei legături inexistente între mine şi Guvernul pe care îl conduc cu cercetarea unei instituţii a statului. Îmi pare că în loc să ne concentrăm pe adevăratele priorităţi PSD caută să arunce în spatele meu, într-un mod insidios, să facă legături fără niciun fel de fundament între mine şi activitatea unei societăţi a statului, despre care este adevărat că există o anchetă în curs. Şi mă bucur că există o anchetă în curs şi asta e cea mai bună dovadă a faptului că instituţiile din domeniul Justiţiei îşi fac datoria şi că este bine ca Justiţia să pedepsească pe oricine a săvârşit infracţiuni de corupţie", a afirmat Orban.
Liderul PNL a susținut că "hoţul, adică PSD, strigă hoţii", menţionând că ''orice încercare de a arunca cu noroi în direcţia sa, prin ventilator, este sortită eşecului''.
"Recunosc că nu mă aşteptam din partea PSD să deschidă un astfel de subiect. Din ianuarie 2017 PSD a declanşat o adevărată luptă contra instituţiilor din domeniul Justiţiei, împotriva DNA, împotriva tuturor instituţiilor care erau implicate în sancţionarea faptelor de corupţie, măcelărirea legislaţiei în domeniul Justiţiei, măcelărirea Codului penal şi Codului de procedură penală, atacarea la Curtea Constituţională şi blocarea în conflicte de natură constituţională care au scăpat din puşcărie oameni cu hotărâri judecătoreşti definitive despre care s-a dovedit că au săvârşit fapte de corupţie. Timp de 3 ani de zile, PNL a luptat pentru apărarea dreptului Justiţiei de a ancheta faptele de corupţie, a apărat cetăţeanul de agresiunea pe care a dus-o majoritatea PSD împotriva Justiţiei, a independenţei Justiţiei", a afirmat Orban.
El s-a referit la schimbările managerilor de unităţi medicale, menţionând că la spitalul de la Focşani managerul a fugit de la muncă şi a trebuit înlocuit pentru că era în incapacitatea de a trata pacienţii. De asemenea, premierul a susţinut că la Deva a fost înlocuit managerul după pierderea completă a controlului spitalului, la fel şi la spitalul de la Suceava.
"Vă dau câteva exemple de manageri de spitale judeţene pe care i-am schimbat: managerul de la Focşani, care a fugit de la locul de muncă şi care a trebuit înlocuit cu un manager care să conducă un spital aflat în derivă, în incapacitate de a trata pacienţi. Am înlocuit managerul de la Spitalul judeţean Deva, aflat în subordinea CJ, după pierderea completă a controlului asupra funcţionării spitalului şi am adus manager militar, medic militar. Spitalul de la Suceava, unde de asemenea am schimbat managerul aflat în funcţie cu medic militar adus de la Braşov. (...) Nimeni nu a impus niciunui manager de spital să facă nicio achiziţie decât conform procedurilor legale. Nu puteţi arăta existenţa vreunui manager care să spună că a fost obligat să deruleze vreo achiziţie publică altfel decât în conformitate cu prevederile legale", a spus Orban.
Prim-ministrul a arătat că au fost schimbaţi acei manageri care ''au demonstrat o crasă iresponsabilitate şi incapacitate de a conduce spitalele''.
''Nimeni nu a impus vreunui manager să facă vreo achiziţie, decât conform procedurilor legale. (...) În ceea ce priveşte achiziţiile vă rog să vă uitaţi la achiziţiile din zona guvernamentală, chiar ultimele achiziţii din zona guvernamentală. Cu cât s-au achiziţionat echipamente şi materiale în cadrul procedurilor derulate de ministere? Vă dau numai două exemple: licitaţia de măşti pentru a putea asigura măşti pentru elevii din clasele a VIII-a şi a XII-a care s-a făcut 1,42 lei", a precizat Orban, referindu-se şi la ultima achiziţie făcută de Ministerul Sănătăţii care ''este contestată de o firmă care este abonată la contracte la spitalele aflat în subordinea Primăriei Capitalei''.
El a susţinut că achiziţiile de măşti derulate de consilii judeţene conduse de PSD sau de alte instituţii publice aflate în subordinea PSD sunt la preţuri mult mai mari.
"Îmi pare mie că ne aflăm într-o situaţie că hoţul, adică PSD, strigă hoţii, despre nişte oameni care sunt deasupra oricărei bănuieli şi pentru care integritate, cinstea, corectitudinea reprezintă reguli de exercitare a mandatului. Aveţi posibilitatea, aţi iniţiat Comisia parlamentară de anchetă privind achiziţiile. Nu ştiu de ce nu aţi dus la capăt acest demers. Să introduceţi toate achiziţiile derulate şi faceţi o anchetă serioasă. Activitatea mea de 30 de ani este o activitate în lumină publică şi este o activitate în care nu am luat niciodată niciun capăt de aţă, care nu mi s-a cuvenit în funcţiile publice pe care le-am deţinut, o activitate în care corectitudinea, cinstea şi dedicarea în slujba interesului public a fost lege şi orice încercare de a arunca cu noroi în direcţia mea prin ventilator este sortită eşecului, pentru că stă dovadă toată activitatea mea pe care am derulat-o în ultimii 30 de ani", a mai spus Orban.
Ciolacu către Orban: De patru luni vă spunem clar şi răspicat - guvernaţi, nu mai furaţi
În replică, preşedinteleinterimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că premierul Ludovic Orban trebuia să fie apărătorul sănătăţii românilor pe timpul pandemiei, dar a fost interesat "doar de bani".
Liderul PSD l-a acuzat pe cel liberal că a reprezentat doar interesele "marelui stomac liberal" pe care l-a ''hrănit cu sute de milioane de euro prin contracte fără licitaţie, în dispreţul legii''.
"Domnule prim-ministru, de patru luni vă spunem clar şi răspicat: guvernaţi, nu mai furaţi! Aţi profitat cu mult tupeu ca să vă îndestulaţi toţi clienţii politici. Aţi sfidat pur şi simplu suferinţa românilor, aţi sfidat cu neruşinare restricţiile impuse oamenilor de rând. Pentru dumneavoastră personal nu au existat reguli şi lege. Aţi ţinut românii închişi în case şi aţi distrus economia, în timp ce şmecherii PNL s-au îmbogăţit pe trei generaţii. Domnule Orban, trebuia să fiţi apărătorul sănătăţii românilor, dar aţi fost interesat doar de bani, aţi reprezentat doar interesele marelui stomac liberal pe care l-aţi hrănit cu sute de milioane de euro prin contracte fără licitaţie în dispreţul legii şi al bunului simţ. Toate fărădelegile dumneavoastră încep să iasă la iveală una câte una. Este suficient să deschideţi orice ziar sau post tv, mai nou puteţi să vă inspiraţi din comunicatele DNA, o să găsiţi suficiente exemple care ar putea să vă trimită prietenii politici cel puţin 100 de ani la puşcărie", a spus Ciolacu.
El a adăugat că, imediat după ce s-a instalat starea de urgenţă, "toată România a aflat cu uimire că o bucătăreasă din Giurgiu, care deţinea o afacere cu spirtoase, urma să umple ţara cu măşti".
Sinteza declarațiilor premierului Ludovic Orban:
- Acest subiect mi se pare că nu are legătură directă cu activitatea mea de premier.
- PSD încearcă să arunce în spatele meu, să facă legături fără niciun fel de fundament între mine și activitatea unei societăți a statului, despre care există o anchetă în curs.
- Repet, subiectul nu are legătură cu activitatea mea de prim-ministru. Guvernul pe care-l conduc a alocat resurse importate pentru susținerea cheltuielilor făcute de autoritățile locale, pentru ajutorarea persoanelor cu venituri mici aflate în izolare la domiciliu.
- Recunosc că nu mă așteptam din partea PSD să deschidă un astfel de subiect. Din ianuarie 2019, PSD a declanșat o adevărată luptă împotriva instituțiilor din domeniul justiției. Măcelărirea legislației în domeniul justiției, atacarea la CCR și invocarea de conflicte juridice de natură constituțională care au scăpat din pușcărie oameni cu decizii definitive.
- În ceea ce privește achizițiile din zona guvernamentală, vă rog să vă uitați cu cât au fost achiziționate materialele.
- Îmi pare mie, așa, că suntem într-o situație în care hoțul, adică PSD, strigă hoții.
- Aveți posibilitatea, ați inițiat procedura pentru instituirea unei comisii de anchetă, nu știu de nu ați dus la capăt acest demers, dar vă sfătuiesc să-l duceți la căpăt. Faceți o anchetă parlamentară serioasă, să se afle adevărul.
Sinteza declarațiilor președintelui interimar al PSD Marcel Ciolacu:
- Ați sfidat pur și simplu suferința cetățenilor români. Pentru dvs. personal nu au existat reguli și lege. Ați distrus economia în timp ce șmecherii PNL s-au îmbogățit pe 3 generații.
- Ați fost interesat doar de bani. Ați prezentat doar interesele marelui stomac liberal.
- Este suficient să deschideți orice ziare sau post TV, mai nou vă puteți inspira din comunicatele DNA, o să găsiți suficiente motive să vă trimită prietenii politici cel puțin 100 de ani la pușcărie.
- Sute de milioane de euro pentru prietenii liberali. Știați foarte bine că sunt probleme, dar nu a contat. O spune Protecția Consumatorului: 90 % din măști au fost neconforme. Nu a contat că până și medicilor din linia întâi le-ați dat echipamente proaste. Mișcarea infracțională a PNL trebuia să funcționeze.
- Corupția a ajuns pe masa Guvernului pe care îl conduceți, iar astăzi trebuie să dați explicații. Românii trebuie să știe ce legături aveți cu scandalul de la Unifarm.
- Ați schimbat directori de spitale și ați pus chelneri.
- Președintele este la fel de vinovat la fel ca cel pe care l-a impus în fruntea Guvernului. Se strânge lațul, domnule Orban.
- PSD va depune o moțiune de cenzură împotriva acestui Guvern. Cine nu votează această moțiune înseamnă că susține hoția.
Sinteza declarațiilor președintelui USR Dan Barna:
- În realitate, România are o problemă foarte clară: se fură din instituțiile publice pentru că acolo se pun oameni clientelar.
- Acest scandal Unifarm de azi nu e o surpriză. Problema este una sistemică. Nici după Hexipharma după ce am aflat că ne spălăm cu apă caldă nu s-au luat măsuri. Și foarte probabil nici acum nu se vor lua măsuri.
- Răspunsul la această problemă sistemică trebuie să vină de aici din Parlament, fără penali în funcții publice tocmai asta înseamnă, să nu mai pui în funcții publice oameni certați cu legea.
- Vă cer domnule Ciolacu să punem acest referendum în tandem cu alegerile locale.
- Domnule Orban, arătați-ne, dovediți-ne că porcăria care s-a întâmplat la Unifarm este un accident, o întâmplare, partidul pe care îl prezidați să susțină ca acest referendum să se întâmple odată cu alegerile locale.
Sinteza declarațiilor președintelui Pro România, Victor Ponta:
- Eu m-am hotărât acum să vă citesc ceva, nu să vă critic. Ordonanța adoptată spune așa. Unifarmul l-ați sponsorizat din bani publici, ai românilor.
- Din bani publici ați împrumutat Unifarmul. După care Unifarmul vinde Ministerului Sănătății cu 70 % adaus. Asta se numește spălare de bani.
- Eu sper ca românii de data asta să nu vă scape. Succes.
Dezbaterea din Camera Deputaților a fost iniţiată ca urmare a punerii sub control judiciar a directorului Unifarm, Adrian Ionel, într-un dosar în care este acuzat de DNA, printre altele, de luare de mită, referitor la achiziţionarea unor echipamente de protecţie împotriva infectării cu virusul SARS-CoV-2.
Acesta este cercetat pentru luare de mită, abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, complicitate la trafic de influenţă, instigare la fals intelectual şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.
Procurorii anticorupţie spun că Eugen Adrian Ionel ar fi pretins 760.000 euro unui intermediar ce reprezenta o societate comercială pentru ca Unifarm, companie de stat, să atribuie un contract de achiziţie a echipamentelor de protecţie împotriva infectării cu virusul SARS-CoV-2 - 250.000 de combinezoane şi 3 milioane de măşti chirurgicale.
Sursa: C.M.
Etichete: unifarm, deputati, ludovic orban, Parlament, ora premierului,
Dată publicare:
06-07-2020 15:48