Orban, întrebat dacă îşi doreşte căderea guvernului condus de Florin Cîţu: ”Îmi doresc soluţionarea cât mai rapidă a crizei”
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat, miercuri seară, că este rolul Parlamentului să învestească un guvern, iar blocarea unei moţiuni de cenzură este neconstituţională.
Întrebat dacă îşi doreşte căderea guvernului condus de Florin Cîţu, Orban afirmă: ”Eu îmi doresc soluţionarea cât mai rapidă a crizei”, transmite News.ro.
„Practic, Parlamentul, care este organul reprezentativ suprem al poporului român, în conformitate cu prevederile Constituţiei, este cel care învesteşte guverne în numele poporului pe care îl reprezintă. În momentul în care cineva încearcă să blocheze procedural, profitând de o majoritate în Birourile Permanente Reunite sau prin alte structuri, practic împiedică Parlamentul să-şi exercite dreptul de cenzurare a activităţii guvernamentale şi să pună punct, dacă există o majoritate parlamentară care nu mai sprijină guvernul respectiv, activităţii unui guvern care nu mai beneficiază de legitimitate, pentru că nu mai are sprijin în majoritatea parlamentară. Blocarea procedurii moţiunii de cenzură, tertipurile astea de blocare a procedurii sunt, în mod evident, prin deciziile Curţii Constituţionale, reprezintă o încălcare a Constituţiei şi o încălcare a principiului constituţional al statului de drept”, a declarat Ludovic Orban, miercuri seară, la B1 TV.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Întrebat dacă îşi doreşte căderea guvernului condus de Florin Cîţu, Ludovic Orban a răspuns: „Eu îmi doresc soluţionarea cât mai rapidă a crizei”.
Executivul a solicitat Curţii Constituţionale să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlamentul României, pe de-o parte, şi Guvernul României, pe de altă parte, născut din încălcarea dispoziţiilor constituţionale cu privire la modul în care a fost iniţiată şi depusă moţiunea de cenzură USR PLUS - AUR.
Executivul reclamă încălcarea dispoziţiilor constituţionale cu privire la modul în care moţiunea de cenzură iniţiată şi depusă contrar Constituţiei a fost comunicată ulterior Guvernului.
În documentul semnat de premier, Ludovic Orban este acuzat că a încălcat prevederile constituţionale pentru că nu a comunicat Guvernului moţiunea în ziua în care a fost depusă şi pentru că ulterior a comunicat o moţiune ”iniţiată şi depusă cu nerespectarea condiţiilor constituţionale privind numărul minim de semnături valide”.
Documentul face referire la ”comportamentul neconstituţional şi neloial al Parlamentului prin Preşedintele Camerei Deputaţilor”.