"Ora prim-ministrului": Reactia lui Dacian Ciolos, dupa ce PNL i-a cerut inca o data sa organizeze alegeri in doua tururi
Premierul Dacian Ciolos a participat luni la Ora prim-ministrului, in plenul Camerei Deputatilor, tema de dezbatere fiind legislatia electorala.
Cititi in articol:
► Plenul a respins introducerea pe ordinea de zi a proiectului privind alegerea primarilor in doua tururi
► Ciolos refuza sa dea ordonanta de urgenta pentru alegeri in doua tururi
La dezbatere a fost prezent si ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Ciprian Bucur.
Alegeri 2024
01:18
Rezultate alegeri prezidențiale în Bacău. Marcel Ciolacu câştigă primul tur al alegerilor prezidenţiale în judeţ
00:37
Ludovic Orban: „Dragi români din SUA şi Canada, doar voi mai puteţi face ceva”
00:32
Rezultate alegeri prezidențiale 2024. În ce județete conduce Elena Lasconi. La nivel naţional este pe locul trei
00:15
Rezultate alegeri prezidențiale 2024. Sociologul Gelu Duminică: Nu poporul e de vină, ci liderii
Grupul deputatilor PNL a solicitat, la inceputul saptamanii trecute, sa se organizeze o dezbatere politica cu tema "Legislatia electorala romaneasca trebuie sa asigure o mai buna reprezentativitate a cetatenilor", cu prezenta prim-ministrului.
Potrivit solicitarii semnate de liderul deputatilor liberali, Eugen Nicolaescu, dezbaterea a vizat subiecte precum alegerea primarilor in doua tururi de scrutin, dar si pregatirea alegerilor parlamentare si garantarea accesului cetatenilor din diaspora la votul prin corespondenta.
Ciolos: Guvernul si-a asumat organizarea alegerilor nepartinitor, pe baza legislatiei adoptate de Parlament
Guvernul si-a asumat organizarea alegerilor nepartinitor si o va face pe baza legislatiei adoptate de Parlament, a declarat luni premierul Dacian Ciolos, la Camera Deputatilor.
"Guvernul pe care il conduc si-a asumat organizarea alegerilor nepartinitor, dupa ce, in mai multe randuri, Guvernele precedente au fost acuzate de organizare defectuoasa. Organizarea acestor alegeri Guvernul o va face pe baza legislatiei adoptate de Parlament. Consideram ca in Parlament este locul dezbaterilor pentru modificarea legislatiei privind alegerile. Am organizat consultari cu partidele. in cele din urma, fie ca e vorba de ordonanta de urgenta pentru modificarea legislatiei, fie ca este asumarea raspunderii Guvernului - ambele sunt instrumente care aduc Guvernul in fata Parlamentului astfel incat tot o majoritate transeaza. Guvernul oricum in sistemul democratic nu poate sa intervina si sa modifice legislatia fara acordul Parlamentului", a spus Ciolos, la 'Ora prim-ministrului'.
El a adaugat ca din discutia cu partidele nu a reiesit o pozitie ferma privind alegerile locale in doua tururi.
"S-au exprimat pareri diferite referitor la oportunitatea modificarii legislatiei acum. Aici ar trebui sa se concentreze discutia intre cei care doresc sa modifice legislatia si ceilalti - deci daca este sau nu oportuna modificarea acum, pentru ca majoritatea partidelor cu care am discutat nu am avut impresia ca au exprimat opinii ferme contrare ideii de alegeri in doua tururi pentru alegerile locale. si partidul sau partidele care doresc modificarea legislatiei acum trebuie sa-si asume si aceasta dezbatere si sa o conduca, asa cum o fac cu dezbaterea actuala, nu culpabilizand Guvernul ca nu doreste sa foloseasca instrumente de modificare a legii, sistem de modificare a legii, pe care, in urma cu ceva vreme, il contestau aceste partide cand Guvernele precedente l-au folosit", a mai spus Ciolos.
Potrivit premierului, pregatirea alegerilor reprezinta o prioritate a Guvernului.
"Pregatirea alegerilor locale si parlamentare reprezinta una dintre principalele prioritati ale Guvernului in acest mandat. Alegerile din acest an vin intr-un moment in care societatea a dat semnale clare de schimbare privind calitatea clasei politice. Pentru ca aceasta calitate sa creasca este important efortul facut de partidele politice pentru a trimite reprezentanti care pot sa raspunda asteptarilor electoratului si este important si sistemul electoral care trebuie sa permita filtrarea celor care intra in cursa electorala. Decizia privind alegerilor locale a fost luata de Parlament acum un an", a mentionat Ciolos.
Deputat PNL: Democratia constitutionala se realizeaza doar aplicand vointa majoritatii cetatenilor
Parlamentul si Guvernul sunt responsabile sa identifice urgent cea mai buna solutie pentru deschiderea competitiei electorale, a declarat luni liderul deputatilor PNL, Eugen Nicolaescu, la dezbaterea organizata la Camera Deputatilor cu privire la alegerea primarilor in doua tururi de scrutin, in prezenta premierului Dacian Ciolos.
"Alegerea primarilor in doua tururi de scrutin asigura mai multa legitimitate, mai multa reprezentativitate si consolideaza democratia romaneasca. (...) Democratia constitutionala se realizeaza doar aplicand vointa majoritatii cetatenilor. O buna guvernare locala poate fi asigurata avand la baza principiul majoritatii, intrucat suveranitatea nu poate fi emanatia unei minoritati", a spus Nicolaescu, precizand ca demersul liberalilor privind dezbaterea in prezenta premierului Dacian Ciolos este "de natura sa genereze consensul tuturor fortelor politice parlamentare in legatura cu importanta modificarii legislatiei electorale pentru a permite alegerea in doua tururi de scrutin".
El a amintit ca PNL a sustinut in trecut amendarea legislatiei electorale cu alegerea primarilor in doua tururi.
"A ignora toate semnalele transmise de cetateni ar echivala cu o indepartare a actualei clase politice de optiunile acestora", a aratat liberalul.
in opinia acestuia, Parlamentul si Guvernul sunt responsabile sa identifice urgent cea mai buna solutie pentru deschiderea competitiei electorale, astfel incat rezultatul sa fie unul mai fidel raportat la vointa cetateanului.
El a subliniat ca trecerea la doua tururi de scrutin presupune completarea procesului electoral prin introducerea conditiei obtinerii a cel putin unei majoritati de 50% plus unu.
Nicolaescu a mai afirmat ca Guvernul are o mare responsabilitate in organizarea votului prin corespondenta in Diaspora.
"De aceea consideram ca Guvernul trebuie sa prezinte din timp masurile pe care le are, astfel incat sa nu existe disfunctionalitati administrative care sa vicieze exprimarea libera si neingradita a dreptului constitutional de vot al cetatenilor romani din Diaspora", a sustinut liberalul.
Potrivit acestuia, PNL va sustine in continuare extinderea votului prin corespondenta la alegerile europarlamentare si prezidentiale.
Plenul a respins introducerea pe ordinea de zi a proiectului privind alegerea primarilor in doua tururi
Plenul Senatului a respins luni propunerea liderului grupului PNL, Ion Popa, de a introduce pe ordinea de zi proiectul de lege privind alegerea primarilor in doua tururi de scrutin, fiind inregistrate 73 de voturi 'impotriva', 42 'pentru' si doua abtineri.
Nemultumiti ca nu li s-a acordat cuvantul in plen pentru justificarea votului, senatorii PNL au parasit sedinta.
Sursa: Agerpres
Etichete: dacian ciolos, alegeri, Ora prim-ministrului,
Dată publicare:
08-02-2016 17:12