100 de zile cu Klaus Iohannis. Presedintele s-a plans de Parlament, l-a facut "postac" pe Basescu si a explicat de ce tace
Au trecut 100 de zile de cand Klaus Iohannis a preluat mandatul de presedinte, ocazie cu care presedintele si-a facut un bilant. Nu i-a iertat pe parlamentari si l-a atacat pentru prima data pe fostul presedinte, Traian Basescu.
Sinteza declaratiilor facute de Klaus Iohannis
- Unii se intreaba de ce nu am vorbit mai mult, de ce nu am eu prima reactie la fiecare breaking news, de ce nu admonestez public alte institutii, de ce nu critic zilnic alti politicieni. Foarte simplu, pentru ca nu acesta e rolul unui presedinte si aceasta a fost prima mea promisiune, alt mod de a face poltiica, fara galagie si spectacol, mai multa constructie.
- Romania lucrului bine facut este posibila intr-o tara care stie ce vrea. Sa ne vedem fiecare de treaba, cu responsabilitate.
- Am spus ca voi fi un presedinte mediator, dupa ani de zile de conflict. Am adus la masa partidele, pentru consultari. Am crescut bugetul pentru Armata, am trimis inapoi legi pentru reexaminare.
- Va spun foarte limpede, eu nu ma joc cu legile tarii, nu folosesc aceasta prerogativa nici ca sa ma rafuiesc cu cineva, nici ca sa raspund la un interes particular. Pur si simplu nu promulg legi care nu respecta Constitutia sau obligatii ale statului.
- Am auzit intrebarea: "De ce face presedintele atatea vizite externe? De ce nu sta acasa cu ochii pe TV sau partide?" Pentru ca politica externa este treaba presedintelui.
- Nu cred ca gresesc daca afirm ca in aceste o suta de zile Romania a reinceput sa isi dobandeasca respectul si credibilitatea in marile capitale europene si din lume.
- Promisiunea mea e ca voi merge in lunile urmatoare in cat mai multe locuri unde traiesc comunitatile mari de romani. Recuperarea memoriei istorice, redescoperirea valorilor fac parte din misiunea unui presedinte, care nu trebuie scrisa formal, ci simtita.
- Sunt evenimente la care am participat, locuri pe care le-am vizitat, oameni pe care am tinut sa-i cunosc din acest motiv.
Stiu ca exista asteptari mari si pentru alte zone, ca oamenii isi doresc sa se schimbe lucrurile cat mai repede.
- Acestea sunt directiile de principiu si actiunile pe care le voi pastra in perioada urmatoare. Voi urmari cu atentie solutia legislativa pentru a asigura votul romanilor din diaspora.
- Voi continua seria intalnirilor externe in spiritul aceleiasi politici la baza careia stau parteneriatul cu SUA, apartenenta la NATO si UE. Voi finaliza strategia de aparare, pe care o voi prezenta Parlamentului.
- Cea mai mare nemultumire a mea si cea mai mare restanta ramane modul in care Parlamentul continua sa trateze cererile Justitiei.
- Fiecare episod in care justitia e blocata inseamna un pas inapoi in recastigarea increderii publice. Despre politicienii suspectati de coruptie si fuga de justitie exista o proba pe care daca nu o treci nimeni nu te poate ajuta. E vorba de integritatea personala si nu se poate mima oricate incercari ai face. In politica, daca ai gresit grav, demisionezi.
- Asa cum a aratat votul din noiembrie, oamenii asteapta de la cei alesi o alta conduita. Electoratul va evalua si sanctiona aceste lucruri la vot. Inteleg si impartasesc supararea oamenilor care s-au saturat sa vada ca cei alesi au uitat in slujba cui sunt. Inteleg si dorinta unora de actiuni rapide si radicale pe termen scurt.
- In democratie nu poti rezolva insa un abuz cu un alt abuz si nu poti schimba comportamente cu forta. S-a mai incercat, de catre toate partile.
- Stim cu totii ce a iesit, un razboi al tuturor impotriva tuturor.
Cine nu invata din lectiile istoriei e condamnat sa repete trecutul. Schimbarea clasei politice si a mentatiltatilor e un proces de durata, dar care parea imposibil acum cateva luni, iar azi e inceput.
- Rezistenta la schimbare e primul semn ca se intampla. Daca ramai ferm in respectarea Constititutiei, Constitutia va prevala.
Acestea sunt crezurile mele. Romanii trebuie sa stie ca reperul meu e litera si mai ales spiritul Constitutiei.
- Preocuparea mea e sa fac ce am spus ca fac, conduita mea e deja cea pe care o cunoasteti si singura directie e cea a viitorului pe care il cream impreuna.
- Romanii trebuie sa stie ca reperul meu este litera si mai ale spiritul Constitutiei. Conduita mea este cea pe care o cunoasteti.
Presedintele Klaus Iohannis raspunde intrebarilor jurnalistilor:
Reporter: In ce relatii sunteti cu fostul presedinte al Romaniei?
Klaus Ionahhis. Nu m-am intalnit cu fostul presedinte. Nu am discutat cu el... Constatam ca fostului presedinte ii prieste pensia. Este foarte vocal si postac.
Reporter: Ce legaturi aveti cu compania de exploatare a lemnului din Austria?
Klaus Iohannis: Nu am nicio legatura, stiu ca au existat anumite detalii in talk-show-uri, nu exista la mine notiunea de lobby sau interventie pentru a rezolva o problema. Nici in cazul acesta nu a existat, nici macar nu au incercat sa ajunga la mine. Este o speculatie facuta de fostul ministru pe care probabil ar fi bine sa o explice fosta doamna ministru, nu are insa absolut nimic de-a face cu mine si cu administratia mea.
Reporter: Au existat critici pe Facebook, cum s-a ajuns la aceste critici?
Klaus Iohannis: Orice om e supus greselii si daca faniii mei ma critica si au dreptate incerc sa ma indrept, dar in privinta lobbyului nu are nimeni dreptate.
Reporter. Considerati intemeiate temerile ca se face abuz de arestari?
Klaus Iohannis: Putem constata cu totii ca Romania se afla intr-o faza foarte intensa de combatere a coruptiei, actiuni foarte vizibile ale parchetelor. Consider ca e un lucru bun, vedem si dvs si eu aproape zilnic noi si noi politicieni acuzati de diferite lucruri, ceea ce ne duce cu gandul la o intrebare: cum de au stat atatia ani in spatiul public si nu a venit nimeni sa verifice aceste chestiuni? Bine ca se intampla si acum in ceasul al 12-lea. Aceasta faza intensa de lupta e urata, e foarte urata, iese la suprafata tot ce a fost si este mai rau si mai urat in poltica, dar va asigura ca fara aceasta faza nu putem sa ne facem bine.
Reporter. Aveti de gand sa va mai consultati cu partidele pe justitie?
Klaus Iohannis: Faptul ca Parlamentul e criticat si ca un senator e propus ministru de catre premier nu cred ca au mare lucru in comun. Parlamentul e criticat pentru lipsa unei reactii adecvate in fata solicitarilor justitiei. Membrii guvernului sunt propusi de premier care insuseste aceasta propunere. Eu nu vad ce sens ar avea o respingere daca nu exista motive temeinice care tin de mine. Daca cel propus nu convine politic atunci acest lucru si-l insuseste premierul, nu presedintele. Raspunderea politica pentru numiri e la premier.
Reporter: Sustineti ridicarea MCV?
Klaus Iohannis: Sustin in continuare ridicarea MCV, am discutat aceste lucruri si la Bruxelles exista deja la personalitati relevante convingerea ca MCV trebuie sa se finalizeze in acest mandat al CE. Se va realiza gradual si sunt destul de optimis in aceasta privinta.
Reporter: Cand va veti muta in Vila Lac 3? Ati grabit acest proces prin mutarea lui Basescu?
Klaus Iohannis: Nu am fost nici intrebat nici nu mi-am spus pararea, nu ma intereseaaz, e problema altora cum se repartizeaza aceste imobile. Au trecut primele o suta de zile si statul roman nu mi-a pus la dispoitie resedinta oficiala a presedintelui. Ce se va intampla in continuare vom urmari cu mare atentie.
Reporter. Cu ce au gresit Maior si Scutaru?
Iohannis: Trebuie sa facem deosebire intre greseala politica si demisie.
Reporter: Cand vom avea un sef nou la SIE
Klaus Iohannis: Cu siguranta, in urmatoarele luni, voi avea o propunere.
Reporter: Sunteti si seful CSAT, ati avut vizite in Ucraina, in Moldova. Exista incercari ale Rusiei de a destabiliza decizii politice sau economice majore in Romania?
Klaus Iohannis: Nu am informatii ca ar exista incercari de destablizare in Romania, dar trebuie sa fim foarte constienti ca statele care doresc sa isi extinda influenta gasesc intotdeauna agenti prin care incearca sa influenteze lucrurile ori aceste incercari in Romania nu au succes astazi.
Reporter. Ati discutat cu generalul Breedlove in cadrul intalnirii de astazi despre pozitionarea de armament greu in Romania?
Klaus Iohannis: Am discutat cu generalul Breeedlove chestiuni mai generale legate de pozitionare NATO, de comandamentul de divizie, dar nu am dorit sa intru in discutii detaliate, tehnice, lasand acestea intre militari si intre tehnicieni.
Klaus Iohannis. Va mai doriti un guvern al dvs?
Klaus Iohannis: Cred ca orice presedinte isi doreste un guvern al lui, dar sa detaliez ce inseamna al meu. E un guvern cu care poate lucra efectiv, si formal si informal in toate problemele care privesc statul.
Reporter: Sotia va insoteste in vizitele externe. Cum vedeti institutia primei doamne?
Klaus Iohannis: Cred ca institutia primei doamne inca nu isi gaseste loc in Romania. Ar trebui sa existe poate o dezbatere publica, cateva studii care ne spun daca romanii isi doresc sau nu, dar prima doamna a mea imi face onoarea sa ma insoteasca peste tot unde e posibil si cred ca e un prim pas spre a induce in spatiul public o discutie despre prima doamna.
Reporter: Marian Vanghelie a afirmat ca avea acces la dvs prin Rares Bogdan. Ati discutat cu cei doi?
Klaus Iohannis: E treaba PNL daca face aliante cu unii sau altii, sper sa fie bine inspirati. O sa va zic ceva care probabil o sa va surprinda. Eu nu il cunosc pe dl. Vanghelie, nu l-am intalnit niciodata, nu are nicio cunostinta comuna cu mine prin care ar ajunge la mine si toata povestea am vazut-o ca pe o chestiune hilara. Nici vorba, daca vreti un raspuns ultra-sec.