Klaus Iohannis condamna decapitarea celor 21 de egipteni ucisi de SI: E nevoie de o solutie politica a conflictului

Ultima actualizare: 19-02-2015 07:06
Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a postat, luni, pe Facebook, un mesaj ca reactie la inregistrarea video a Gruparii Statul Islamic, in care este prezentata decapitarea, in Libia, a 21 de barbati egipteni crestini, relateaza Mediafax.

Klaus Iohannis a scris pe Facebook ca ”gruparea Statul Islamic a facut publica ieri ( duminica, nr) o inregistrare video cu decapitarea, in Libia, a 21 de barbati egipteni crestini.

"Uciderea unor oameni nevinovati si persecutiile la care sunt supusi crestinii de catre teroristi afiliati gruparii SI sunt acte de o cruzime si barbarie incalificabile, care au nevoie de un raspuns ferm din partea comunitatii internationale”, apreciaza Iohannis.
Potrivit presedintelui, ”aceste atrocitati arata ca este neaparata nevoie de o solutie politica a conflictului din Libia si de toleranta zero fata de gruparile teroriste”.

 

Gruparea extremista sunnita Stat Islamic (SI) a difuzat duminica o inregistrare video care prezinta decapitarea a 21 de barbati pe care ii prezinta ca fiind egipteni de confesiune crestina recent rapiti in Libia, relateaza BBC News Online.

Potrivit imaginilor postate pe Internet, barbati imbracati in combinezoane de culoare portocalie, similare celor purtate de ostaticii executati recent in Siria de catre SI, sunt aliniati pe o plaja cu mainile legate la spate, dupa care sunt decapitati.

La 12 ianuarie, aripa libiana a gruparii extremiste sunnite a anuntat ca detine ostatici 21 de egipteni de confesiune crestina.

Cei 21 de egipteni, care erau muncitori imigranti, au fost rapiti in orasul Sirt, in nordul Libiei, aflat sub controlul gruparilor islamiste.

SI a anuntat ca ei au fost rapiti pentru a razbuna soarta femeilor musulmane "torturate si ucise de catre Biserica (Ortodoxa) Copta din Egipt".

MAE exprima solidaritatea cu comunitatea crestina din Egipt

Ministerul Afacerilor Externe condamna uciderea in Libia a 21 de crestini copti de catre ISIL si isi exprima solidaritatea cu comunitatea crestina copta din Egipt si cu poporul egiptean.

"Ministerul Afacerilor Externe condamna in cei mai fermi termeni decapitarea in Libia, de catre combatantii ISIL, a 21 de crestini egipteni", se arata in comunicatul transmis luni de MAE.
MAE transmite sincere condoleante familiilor si isi exprima deplina solidaritate cu comunitatea crestina copta din Egipt si cu intregul popor egiptean.

"In aceste circumstante deosebite de grave, MAE reitereaza sustinerea pentru o solutionare cat mai grabnica a crizei din Libia care a facut posibila comiterea acestor crime abominabile. Actele teroriste comise de ISIL nu pot fi justificate sub nicio forma, iar cei responsabili trebuie sa raspunda pentru faptele lor", se mai arata in comunicat.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO