Opozitia a citit motiunea de cenzura "Codul Boc, salarii mici"
Premierul Emil Boc, vizat in mod direct de aceasta motiune, nu a participat la sedinta plenului Parlamentului. Documentul a fost semnat de 210 parlamentari, care sunt nemultumiti de modificarile aduse de Guvern noului Cod al Muncii.
Aceasta motiunea de cenzura a fost depusa ca urmare a angajarii raspunderii Guvernului pe Codul Muncii. Opozitia este foarte nemultumita, atat din cauza procedurii folosita de Executiv (este a 11-a oara in ultimii doi ani cand guvernul isi asuma raspunderea pe un pachet de legi), cat si din cauza modificarilor propuse in noul Cod al Muncii.
Liderul grupului parlamentar al PSD, Mircea Dusa, a declarat ca acest proiect de lege, asupra caruia Guvernul si-a angajat raspunderea, afecteaza grav interesele angajatilor si angajatorilor, dar si piata muncii, unde creeaza instabilitate.
La sedinta au participat cativa membri ai Cabinetului: ministrul Muncii, Ioan Botis, ministrul de Interne, Traian Igas, ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu si ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara. Premierul Emil Boc nu a fost prezent.
Motiunea de cenzura va fi dezbatuta si votata miercuri, 16 martie, ora 15.00. Atunci vom vedea daca opozitia poate sa darame guvernul Boc.
Cronologia evenimentelor din Camera Deputatilor:
ora 10.16 Fostul ministru al Muncii, deputatul PNL Mariana Campeanu, citeste textul motiunii de cenzura.
ora 10.10 - Presedintele Senatului, Mircea Geoana, declara deschisa sedinta, cu 40 de minute intarziere fata de ora programata. Conform anuntului facut de Geoana, desi lipsesc 189 de parlamentari, nu este afectat cvorumul sedintei.
Motiunea de cenzura "Codul Boc – salarii mici, somaj mare, firme falimentate"
Motiune de cenzura: Codul Boc – salarii mici, somaj mare, firme falimentate [pdf] "Stimati colegi din PDL, stim cu totii ca va doriti sa scapati de Emil Boc de la conducerea acestei tari. stim ca ati constientizat, chiar daca mai tarziu, faptul ca oricate privilegii, functii sau demnitati v-ar oferi, prezenta lui in fruntea Guvernului nu poate sterge rusinea aruncata asupra partidului dumneavoastra de catre proasta si neperformanta sa guvernare. Aveti acum ocazia sa il inlaturati pe Emil Boc din fruntea Executivului, nu prin jocuri de culise si masinatiuni de partid, ci cu onoare si demnitate, in numele a milioane de cetateni pe care politica sa i-a nedreptatit. Votati asadar, domnilor si doamnelor parlamentari, indiferent de partidul din care faceti parte, pentru sustinerea acestei motiuni de cenzura!", se arata in incheierea textului motiunii.
Premierul Emil Boc a venit, marti, in fata Parlamentului, pentru a angaja raspunderea Guvernului asupra proiectului noului Cod al muncii. Sedinta comuna a celor doua Camere pentru angajarea raspunderii Guvernului a avut loc in absenta reprezentantilor opozitiei, care au anuntat, iniante de reuniune, ca nu vor fi prezenti in sala.
Marti, 08 martie, alesii au inceput sedinta comuna imbratisandu-si colegele si filosofand despre importanta femeilor in viata lor. Dupa acest moment, in sala nu au ramas decat parlamentari ai puterii. In banci, opozitia a fost reprezentata simbolic, de trei trandafiri.
Imediat dupa, cei din opozitie au depus textul motiunii de cenzura "Codul Boc - salarii mici, somaj mare, firme falimentare". Sedinta nu a fost insa una obisnuita. Accesul ziaristilor la balcoane a fost atent supravegheat, iar o parte dintre usile de acces au fost incuiate.
Pentru ca aveau depuse cereri de participare inca din 24 februarie, o parte dintre sindicalisti care nu au putut intra au facut deja plangere penala pentru abuz in serviciu impotriva conducerii camerei. Si opozitia acuza decizia.
Motiunea de cenzura va fi dezbatuta saptamana viitoare. Intre timp, PSD a depus deja la Senat propriul proiect al Codului Muncii.
Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de trei zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege, a fost votata.