Boc: Cei care lucreaza de noapte vor primi un spor de 25%

07-03-2011 18:51

Emil Boc

UPDATE: Guvernul isi asuma raspunderea, in fata Parlamentului pe Codul Muncii. Premierul Emil Boc a prezentat principalele modificari aduse de noua lege. Vezi in articol care sunt acestea!

 Iata cele mai importante declaratii ale premierului Emil Boc:

• Scopul modificarii codului muncii este acela de a crea mai multe locuri de munca in Romania. Prin modificarile pe carel e propunem angajatorii vor putea angaja mai usor iar salariatii isi vor gasi mai usor un loc de munca in Romania.
Actualul cod al muncii este din anul 2003.

• De atunci au intervenit cel putin doua elemente care determina modificarea. Integrarea europeana si criza economica globala.

• Intr-o lume extrem de dinamica, a competitiei globale, in care flexibilitatea fortei de munca este un criteriu de baza atunci cand investitorii se uita pe ce piata sa investeasca este nevoie de aceste schimbari in codul muncii. Romania, intr-un sondaj al WEF ocupa locul 114 din 139 intr-un clasament al flexibilitatii pietei muncii.

• Daca ne uitam la rata de ocupare din Romania, ea nu depaseste 59%. Asta inseamna ca avem loc suficient pentru mai multe contracte de munca. Orice loc de munca ce se plateste la negru inseamna mai putini bani la stat.

• Nu are sprijin la somaj, nu are asigurare de sanatate, de pensii. El devine dependent de stat. Asistenta sociala inseamna bani suplimentari cheltuiti din bugetul de stat. Orice loc de munca inseamna o protectie suplimentara pentru orice roman.

• Se inaspresc sactiunile pentru cei care folosesc munca la negru.

Contractul de munca pe durata determinata.

• Detinem cea mai mica pondere in UE (1,1%) la acest tip de contracte. Maximul UE este in Polonia 27%. Asta arata ca legea nu permite un dinamism al contractelor de munca. Am propus ca durata contractului sa fie de 36 de luni in loc de 24, iar contractul sa poata fi prelungit prin acordul scris al partilor.
Contractul de munca pe durata nedeterminata ramane regula. Pentru celelalte doar flexibilizam conditiile.

Durata maxima a timpului de lucru

• Sindicatele folosesc asta pentru a spune ca “romanii vor ajunge sclavi la angajatori”. Contrazic clar si raspicat acest lucru. In primul rand art 41, alin. 3 din Constitutie spune foarte clar ca durata medie a timpului de lucru este de 8 ore pe zi.
Acum actualul cod al muncii spune ca durata maxima a timpului de lucru este de 48 de ore cu tot cu ore suplimentare. Pe anumite sectoare de activitate se poate calcula perioada de referinta a mediei de lucru pe saptamana se poate calcula la trei luni de zile.

• Modificare: durata normala ramane 40 de ore. Durata maxima 48. Se calculeaza media celor 48 de ore la 4 luni de zile, nu la 3 cum era pana acum. Se face asta pentru ca sunt domenii in care se lucreaza sezonier. In constructii, in turism. Dam posibilitatea sa se calculeze aceasta medie de 48 de ore pe saptamana la 4 luni de zile.

Obiectivele de performanta si criteriile de evaluare

• Este o noutate pentru ca de acum in colo vor conta criteriile de performanta si nu criteriile sociale ca pana acum. Daca muncesc, romanii trebuie sa stie ca legea ii apara si la locul de munca daca isi fac datoria, si in instanta daca cineva ii abuzeaza.

• Legea ii apara pana in panzele albe pe cei care muncesc corect si bine in tara asta.

• Oamenii trebuie protejati din punct de vedere social, dar cand e vorba de relatii de munca daca nu pretuiesti munca pe baza de performanta nu vei reusi niciodata.

Sporul la munca de noapte

• Se mareste sporul pe munca de noapte de la 15 – la 25 % din salariul de baza daca timpul de baza lucrat depaseste 3 ore de noapte din timpul total de lucru.

Munca la negru

• Instanta, pe langa sanctiounea penala de care dispune are la indemana si alte pedepse.

• Nu mai poti utiliza fonduri publice sau europene. Recuperarea integrala sau partiala a prestatiilor sau fondurilor europene atribuite angajatorului cu 12 luni inainte de savarsirea faptei.

Concedierile colective

• O modificare importanta acceptata ieri de Guvern. In cazul concedierilor colective in actualul cod al muncii exista interdictia de a angaja pe altcineva pe acele posturi timp de 9 luni. Actualul cod elimina aceasta prevedere, dar pentru a elima orice suspiciune, in 50 de zile cei care au fost dati afara au prioritate la reangajare daca firma isi reia activitatea. Si asta fara concurs sau fara alte teste.

• S-a introdus o sanctiune pentru angajarea fara certificat medical.

• Se interzice in continuare solicitarea testului de graviditate la angajare.

• In temeiul articolului 114 din Constitutia Romaniei Guvernul isi asuma raspunderea pe acest proiect de lege.

Motiunea de cenzura a Opozitiei va fi citita maine, miercuri 9 martie, iar pe 16 martie va avea loc votul asupra ei.

Modificarile facute pe ultima suta de metri

Guvernul a aprobat, luni seara, doar opt amendamente la proiectul Codului Muncii, dintr-un total de 144 propuneri formulate de parlamentarii coalitiei, printre care si cel care acorda prioritate la reangajare persoanelor disponibilizate colectiv pentru o perioada de 45 de zile.

Executivul a decis, totodata, ca articolul referitor la negocierile colective sa prevada ca "partile, reprezentarea acestora si procedura de negociere si incheiere a contractelor colective de munca se stabilesc potrivit legii". In forma initiala, acest articol stabilea ca negocierea si incheierea contractelor colective de munca se reglementeaza prin lege speciala.

Contractele colective de munca si actele aditionale ale caror prevederi sunt limitate la 31 decembrie 2011 vor putea fi incheiate dupa aceasta data pe durate care vor fi stabilite prin lege speciala, a mai decis Guvernul in sedinta de luni, printr-un amendament.

De asemenea, contravaloarea pagubei provocate de catre angajat in timpul muncii si imputata acestuia pentru recuperare de catre angajator va fi limitata la echivalentul a cinci salarii minime brute pe economie, a mai decis Guvernul.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
I like IT
I like IT - Soluția inteligentă și sustenabilă pentru afacerile agricole

05:13
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Ce se intampla, doctore?
Ce se întâmplă, Doctore? - Medicația analgezică la pacienții cu gastrită sau ulcer. Cum se protejează mucoasa gastrică

03:41
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26