Boc: Cei care lucreaza de noapte vor primi un spor de 25%

Emil Boc

UPDATE: Guvernul isi asuma raspunderea, in fata Parlamentului pe Codul Muncii. Premierul Emil Boc a prezentat principalele modificari aduse de noua lege. Vezi in articol care sunt acestea!

 Iata cele mai importante declaratii ale premierului Emil Boc:

• Scopul modificarii codului muncii este acela de a crea mai multe locuri de munca in Romania. Prin modificarile pe carel e propunem angajatorii vor putea angaja mai usor iar salariatii isi vor gasi mai usor un loc de munca in Romania.
Actualul cod al muncii este din anul 2003.

• De atunci au intervenit cel putin doua elemente care determina modificarea. Integrarea europeana si criza economica globala.

• Intr-o lume extrem de dinamica, a competitiei globale, in care flexibilitatea fortei de munca este un criteriu de baza atunci cand investitorii se uita pe ce piata sa investeasca este nevoie de aceste schimbari in codul muncii. Romania, intr-un sondaj al WEF ocupa locul 114 din 139 intr-un clasament al flexibilitatii pietei muncii.

Citește și
Victor Ponta
Ponta: USL lucreaza la textul motiunii de cenzura privind Codul Muncii
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

• Daca ne uitam la rata de ocupare din Romania, ea nu depaseste 59%. Asta inseamna ca avem loc suficient pentru mai multe contracte de munca. Orice loc de munca ce se plateste la negru inseamna mai putini bani la stat.

• Nu are sprijin la somaj, nu are asigurare de sanatate, de pensii. El devine dependent de stat. Asistenta sociala inseamna bani suplimentari cheltuiti din bugetul de stat. Orice loc de munca inseamna o protectie suplimentara pentru orice roman.

• Se inaspresc sactiunile pentru cei care folosesc munca la negru.

Contractul de munca pe durata determinata.

• Detinem cea mai mica pondere in UE (1,1%) la acest tip de contracte. Maximul UE este in Polonia 27%. Asta arata ca legea nu permite un dinamism al contractelor de munca. Am propus ca durata contractului sa fie de 36 de luni in loc de 24, iar contractul sa poata fi prelungit prin acordul scris al partilor.
Contractul de munca pe durata nedeterminata ramane regula. Pentru celelalte doar flexibilizam conditiile.

Durata maxima a timpului de lucru

• Sindicatele folosesc asta pentru a spune ca “romanii vor ajunge sclavi la angajatori”. Contrazic clar si raspicat acest lucru. In primul rand art 41, alin. 3 din Constitutie spune foarte clar ca durata medie a timpului de lucru este de 8 ore pe zi.
Acum actualul cod al muncii spune ca durata maxima a timpului de lucru este de 48 de ore cu tot cu ore suplimentare. Pe anumite sectoare de activitate se poate calcula perioada de referinta a mediei de lucru pe saptamana se poate calcula la trei luni de zile.

• Modificare: durata normala ramane 40 de ore. Durata maxima 48. Se calculeaza media celor 48 de ore la 4 luni de zile, nu la 3 cum era pana acum. Se face asta pentru ca sunt domenii in care se lucreaza sezonier. In constructii, in turism. Dam posibilitatea sa se calculeze aceasta medie de 48 de ore pe saptamana la 4 luni de zile.

Obiectivele de performanta si criteriile de evaluare

• Este o noutate pentru ca de acum in colo vor conta criteriile de performanta si nu criteriile sociale ca pana acum. Daca muncesc, romanii trebuie sa stie ca legea ii apara si la locul de munca daca isi fac datoria, si in instanta daca cineva ii abuzeaza.

• Legea ii apara pana in panzele albe pe cei care muncesc corect si bine in tara asta.

• Oamenii trebuie protejati din punct de vedere social, dar cand e vorba de relatii de munca daca nu pretuiesti munca pe baza de performanta nu vei reusi niciodata.

Sporul la munca de noapte

• Se mareste sporul pe munca de noapte de la 15 – la 25 % din salariul de baza daca timpul de baza lucrat depaseste 3 ore de noapte din timpul total de lucru.

Munca la negru

• Instanta, pe langa sanctiounea penala de care dispune are la indemana si alte pedepse.

• Nu mai poti utiliza fonduri publice sau europene. Recuperarea integrala sau partiala a prestatiilor sau fondurilor europene atribuite angajatorului cu 12 luni inainte de savarsirea faptei.

Concedierile colective

• O modificare importanta acceptata ieri de Guvern. In cazul concedierilor colective in actualul cod al muncii exista interdictia de a angaja pe altcineva pe acele posturi timp de 9 luni. Actualul cod elimina aceasta prevedere, dar pentru a elima orice suspiciune, in 50 de zile cei care au fost dati afara au prioritate la reangajare daca firma isi reia activitatea. Si asta fara concurs sau fara alte teste.

• S-a introdus o sanctiune pentru angajarea fara certificat medical.

• Se interzice in continuare solicitarea testului de graviditate la angajare.

• In temeiul articolului 114 din Constitutia Romaniei Guvernul isi asuma raspunderea pe acest proiect de lege.

Motiunea de cenzura a Opozitiei va fi citita maine, miercuri 9 martie, iar pe 16 martie va avea loc votul asupra ei.

Modificarile facute pe ultima suta de metri

Guvernul a aprobat, luni seara, doar opt amendamente la proiectul Codului Muncii, dintr-un total de 144 propuneri formulate de parlamentarii coalitiei, printre care si cel care acorda prioritate la reangajare persoanelor disponibilizate colectiv pentru o perioada de 45 de zile.

Executivul a decis, totodata, ca articolul referitor la negocierile colective sa prevada ca "partile, reprezentarea acestora si procedura de negociere si incheiere a contractelor colective de munca se stabilesc potrivit legii". In forma initiala, acest articol stabilea ca negocierea si incheierea contractelor colective de munca se reglementeaza prin lege speciala.

Contractele colective de munca si actele aditionale ale caror prevederi sunt limitate la 31 decembrie 2011 vor putea fi incheiate dupa aceasta data pe durate care vor fi stabilite prin lege speciala, a mai decis Guvernul in sedinta de luni, printr-un amendament.

De asemenea, contravaloarea pagubei provocate de catre angajat in timpul muncii si imputata acestuia pentru recuperare de catre angajator va fi limitata la echivalentul a cinci salarii minime brute pe economie, a mai decis Guvernul.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Proteste in toata tara impotriva noului Cod al Muncii
Proteste in toata tara impotriva noului Cod al Muncii

Mii de protestatari au iesit astazi in strada in mai multe orase si au strigat ca nu pot accepta modificarile din Codul Muncii care va fi asumat de Guvern saptamana viitoare.

Ponta: USL lucreaza la textul motiunii de cenzura privind Codul Muncii
Ponta: USL lucreaza la textul motiunii de cenzura privind Codul Muncii

Victor Ponta a declarat ca reprezentanti ai PSD si ai PNL lucreaza deja la textul motiunii de cenzura pe care USL o va depune dupa ce Guvernul isi va asuma raspunderea pe Codul Muncii.

Vass: Guvernul va flexibiliza Codul Muncii chiar cu riscul demiterii
Vass: Guvernul va flexibiliza Codul Muncii chiar cu riscul demiterii

Guvernul va flexibiliza Codul Muncii chiar cu riscul demiterii, a declarat Andreea Paul Vass, consilier al primului ministru, precizand ca Executivul si-a prezentat "crezul politic" asupra proiectului de ocupare a fortei de munca.

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin
Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin

Rusia şi-a intensificat atacurile asupra reţelei feroviare ucrainene pentru a ”paraliza” aprovizionările militare cu material din Occident - în vederea unei noi ofensive -, declară vineri un oficial ucrainean de rang înalt în domeniul securităţii AFP.

Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. 
Batavul caută sprijinul Turciei
Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. Batavul caută sprijinul Turciei

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că speră că următorul secretar general al NATO va acorda prioritate preocupărilor legate de terorism ale Turciei în timpul întâlnirii de vineri cu Mark Rutte, favorit pentru a prelua postul.