PNL îl va propune pe Orban fie ca premier, fie preşedinte al Camerei Deputaţilor. Ce se va întâmpla cu Cîţu

16-12-2020 19:10


Ludovic Orban vrea să fie din nou premier. Liderul PNL le-a propus colegilor din coaliție să preia el această funcție, ca să deblocheze negocierile pentru formarea noului guvern.

UPDATE 19:00 - Declarațiile lui Ludovic Orban, după întâlnirea PNL

- Am prezentat o informare către colegii mei, privitor la evoluția discuțiilor cu posibilii noștri parteneri cu care vom forma o coaliție de guvernare.

- Am luat decizia de a flexibiliza mandatul, ținând cont de solicitările partenerilor noștri, care au solicitat camera deputaților.

- PNL, în urma dezbaterii, a decis: vom continua negocierile cu USR și UDMR, cât și cu minoritățile. 

- Constatând că votul cetățenilor e baza pentru negociere, PNL, având o pondere de 55% în cadrul acestei majorități parlmentare, consideră legitim să desemneze candidat de funcția de prim-ministru și de președinte a unei camere.

- Două posibile variante: Florin Cîțu - premier și Orban - Camera Deputaților / Orban - premier și Florin Cîțu- președintele Senatului.

- PNL a demonstrat că e capabil să gestioneze România. 

- Comunic azi public, pentru că sunt nevoit. Din păcate, înțelegerea de a nu comunica decât în comun nu a fost respectată. Reiterez solicitarea către partenerii noștri să ne respectăm reciproc și să evităm un război mediatic.

- Mandatul nostru e de a negocia, dacă este posibil, un guvern cu USR, UDMR și minoritățile naționale.

UPDATE 18:45 - Două variante aprobate în cadrul întâlnirii PNL

Biroul Politic Naţional al PNL a validat, miercuri, varianta ca preşedintele liberalilor, Ludovic Orban, să fie propunerea de premier, iar ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, - propunerea de preşedinte al Senatului.

O a doua variantă ar fi ca Florin Cîţu să fie propunerea de prim-ministru şi Ludovic Orban - preşedinte al Camerei Deputaţilor, potrivit unor surse liberale.

Aceste variante vor fi propuse la negocierile cu USR PLUS şi UDMR, care ar urma să aibă loc joi.

Miercurea trecută, Biroul Politic Naţional al liberalilor a decis, cu o singură abţinere, ca Florin Cîţu să fie propus pentru funcţia de premier. De asemenea, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat la acea dată că negocierile cu celelalte formaţiuni partenere vor viza şi obţinerea de către liberali a şefiei Camerei Deputaţilor.

Pe 7 decembrie, Ludovic Orban şi-a depus mandatul din funcţia de prim-ministru.

 

Știrea inițială

Potrivit unor surse, în cadrul întâlnirii PNL care a început la ora 17.00, biroul politic îi va retrage mandatul lui Florin Cîțu și îl va desemna pe Orban pentru a conduce negocierile în calitate de premier desemnat de partid pentru a forma Guvernul.

În urma întâlnirii PNL, Ludovic Orban este așteptat să facă declarații.

Liderii USR-PLUS au transmis oficial că resping această variantă.

Totuși, președintele Klaus Iohannis a declarat că l-ar desemna încă o dată pe Orban, dacă ar fi propus de o majoritate. Fostul premier este contestat însă și în propriul partid. Potrivit surselor, marți seara, în ședința PNL au fost multe discuții în care Raluca Turcan și Robert Sighiartău i-au reproșat lui Orban ca și-a dat demisia de la șefia Guvernului fără sa consulte partidul.

Deja complicate, negocierile au intrat într-o nouă etapă când Ludovic Orban le-a propus lui Dan Barna și lui Kelemen Hunor să fie tot el premier.

Președintele PNL ar fi motivat că așa s-ar debloca situația, Dan Barna ar primi postul pe care și-l dorește de șef al Camerei Deputaților, iar UDMR șefia Senatului. 

 

 


VIDEO PROTVPLUS.RO