Mihai-Razvan Ungureanu revine la sefia SIE. PNL si UDMR au asigurat cvorumul, in ciuda boicotului PSD
Mihai-Razvan Ungureanu se intoarce in fruntea Serviciului de Informatii Externe, cu sprijinul total acordat de partidul lui Gabriel Oprea.
Asta desi social-democratii au boicotat sedinta si l-au acuzat pe Ungureanu ca este unul dintre apropiatii lui Klaus Iohannis. Ungureanu a mai condus acest serviciu intre 2007 si 2012.
De la bun inceput, liberalii au fost cei care si-au anuntat sustinerea pentru Mihai-Razvan Ungureanu in fruntea SIE. Marea proba pe care au avut-o de trecut marti a fost insa asigurarea cvorumului de sedinta, ca sa nu se amane votul. Au fost sustinuti de cei 50 de senatori si deputati din partidul lui Gabriel Oprea.
De altfel, liberalii au adus la sedinta cativa alesi care se aflau pe patul de spital.
Votul din Parlament, livetext:
19:35 Mihai Razvan Ungureanu a depus juramantul in fata Parlamentului.
"Aceasta noua calitate nu ma face mai putin legat de dvs sufleteste. Va multumesc pentru increderea acordata prin votul dvs si multumesc din nou presedintele Klaus Iohannis pentru nominalizarea facuta. Este o misiune care ma onoreaza si pe care cred ca am stiinta sa o fac, sa o duc la bun sfarsit si pentru indeplinirea careia nu voi precupeti niciun efort", a spus Ungureanu.
El le-a multumit parlamentarilor PNL pentru felul in care au sustinut nominalizarea sa, cat si UNPR, UDMR, grupului democrat si popular, minoritatilor si parlamentarilor neafiliati.
"Multumesc colegilor de la UNPR care au inteles sa faca distinctia intre politica de partid si cea nationala, intre interesul strategic al Romamiei si ambitiile individuale. Doresc sa le multumesc colegilor de la UDMR pentru sprijinul acordat si seriozitate. Doresc sa le multumesc colegilor de la grupul democrat si popular pentru ca s-au alaturat colegilor de la partidul socialist care astazi se regasesc alaturi de noi, tuturor deputatilor minoritatilor nationale, colegilor care sunt neafiliati si care prin acest vot ca si la Strategia Nationala de Aparare se gasesc alaturi de intreaga natiune", a mai spus Ungureanu.
19.00 Ungureanu va depune marti seara juramantul in fata Parlamentului.
18.47 Mihai-Razvan Ungureanu revine la conducerea SIE, dupa ce 290 de parlamentari si-au exprimat votul. Acesta a primit 284 de voturi "pentru" si 6 "impotriva".
18.40 Votul deputatilor si senatorilor privind numirea lui Mihai-Razvan Ungureanu la conducerea SIE s-a incheiat.
Potrivit presedintelui de sedinta, Valeriu Zgonea, au fost prezenti 85 de senatori si 205 de deputati.
Initial, el anuntase ca au fost prezenti 86 de senatori. Ulterior, Zgonea a precizat, in urma unei discutii in plen cu liderii grupurilor parlamentare, ca presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, nu a fost prezent in momentul efectuarii apelului.
18.10 Urmeaza votul deputatilor, in ordine alfabetica.
17.50 Votul in plenul reunit al Parlamentului privind validarea lui Mihai-Razvan Ungureanu la conducerea SIE a inceput cu senatorii.
Senatorii si deputatii voteaza secret pe buletine de vot. Dupa vot, Ungureanu va depune juramantul in fata plenului Parlamentului.
17:25 Calin Popescu-Tariceanu (ALDE): "Asistam la recompunerea monopolului puterii de actualul presedinte. Presedintele a evitat sa faca o consultare cu partidele, cum a facut in cazul SRI. Imi pun intrebarea de ce. Astazi suntem chemati sa ne pronuntam asupra unei propuneri, care le da multor romani impresia ca regimul Basescu se recompune"
17:32 Liderul grupului parlamentar PSD din Camera Deputatilor, Marian Neacsu: "Ungureanu e un produs expirat politic. Nu vrem sa fim ungurenii lui MRU Pentru ca nu avem avizul comisiei, am decis sa boicotam votul"
17:25 Lista de prezenta a fost semnata si de doi parlamentari PSD. Potrivit Agerpres, e vorba de Vasile Popeanga siFlorian Nicolae.
17:20 Numaratoarea oficiala a indicat ca la vot sunt prezenti 286 de parlamentari, deci exista cvorum in plen. In aceste conditii, este nevoie de votul a 50%+1 dintre cei prezenti pentru ca Mihai-Razvan Ungureanu sa devina seful SIE - adica de 144 de voturi.
17:15 Reprezentantii PSD si ALDE au anuntat ca vor absenta. Daca in plen nu se intruneste cvorum - adica macar 278 de parlamentari - votul va fi amanat. Cel mai probabil, pentru la toamna, dat fiind ca de la 1 iulie Parlamentul intra in vacanta. Pe lista de prezenta au semnat insa 291 de parlamentari, deci teoretic este cvorum. Mai mult, se pare ca in sala sunt prezenti si reprezentanti ai PSD
. De asemenea, sunt prezenti si presedintii camerelor, Valeriu Zgonea (PSD) si Calin Popescu-Tariceanu (ALDE).
Vezi AICI cum vor vota partidele.
De ce nu au mai avut loc audieri
Audierea nu a mai avut loc insa intrucat niciun membru PSD nu ajuns la sedinta. Avizul comisiei este consultativ. Presedintele Comisiei, Mihaita Calimente, a declarat ca Ungureanu nu a fost audiat, deoarece "colegii de la PSD au refuzat sa-si indeplineasca calitatea de parlamentari si sa se prezinte la comisie".
"In consecinta, am constatat ca nu s-a intrunit cvorumul. Am alcatuit cate o adresa catre Biroul permanent al Camerei Deputatilor si al Senatului, pentru ca este o comisie mixta, si la ora 17,00, in plen, vom hotari ce se intampla mai departe. Eu presupun ca vom cere plenului, care este suveran, sa ia la cunostinta ca nu s-au prezentat colegii nostri, sa procedeze ca atare si eu consider ca se poate trece la vot, pentru ca oricum acest aviz este consultativ", a afirmat Calimente, potrivit Agerpres.
Cat priveste refuzul parlamentarilor social-democrati de a se prezenta la sedinta, el a spus ca s-a vorbit cu doi dintre ei, chiar inainte de sedinta.
Parlamentari PSD, absenti intentionat
"Cu unul dintre ei am vorbit chiar inainte de sedinta si mi-a promis ca vine, un altul a fost sunat la telefon si a spus ca nu poate sa vina, amandoi sunt in cladire - domnul Weber (n.r. - Mihai Weber) si domnul Caprar (n.r. - Dorel Caprar) au promis ca vin. Refuza sa-si indeplineasca calitatea de parlamentar, sa-si reprezinte cetatenii care i-au trimis in Parlament", a aratat Calimente.
In opinia sa, la plen, lucrurile vor evolua in mod normal si "MRU va primi votul de care are nevoie ca sa fie numit director la SIE".
Cat priveste pozitia lui Mihai-Razvan Ungureanu fata de lipsa de cvorum in cadrul comisiei, Calimente a spus ca acesta se astepta la o astfel de situatie, "mai ales ca si la plen se va repeta situatia, cei de la PSD nu vor fi prezenti, sau poate ca vor fi prezenti cativa dintre ei".
Presedintele Comisiei parlamentare de control SIE a admis ca, daca nu va fi cvorum la sedinta Camerelor reunite ale Parlamentului, "lucrurile se schimba" si numirea nu poate fi facuta.
El a mai apreciat ca parlamentarii liberali vor reusi sa asigure cvorumul de sedinta. "In mod sigur, avem nevoie de 278 de parlamentari prezenti, asa cum s-a intamplat si la strategia de aparare si securitate, cand am avut 282, eu cred ca vom intruni si astazi numarul de voturi necesare", a sustinut Calimente.