Numirea lui Ungureanu in fruntea SIE se voteaza azi in Parlament. Este pentru prima data cand PSD si UNPR au pozitii diferite

×
Codul embed a fost copiat

Cat de puternica mai e coalitia guvernamentala aflam astazi la votul pentru sau impotriva lui Mihai Razvan Ungureanu la sefia SIE. Este pentru prima data cand PSD si UNPR au pozitii diametral opuse.

Luni s-a discutat calendarul audierii si votarii noului director al SIE – prilej cu care aliantele politice din Parlament s-ar putea rasturna. Liberalii vorbesc chiar de o noua majoritate, dat fiind ca UNPR voteaza altfel decat PSD.

Social democratii, incurajati de Victor Ponta, de acolo din Turcia, anunta ca NU vor vota nici in ruptul capului in favoarea lui Ungureanu, in timp ce Gabriel Oprea si colegii sai din UNPR se declara pentru.

Certurile dintre formatiunile aflate la guvernare pe tema votului in cazul Ungureanu au devenit publice. Gabriel Oprea a incercat sa-si mai linisteasca partenerii, asa ca a stabilit o sedinta a coalitiei de guvernare la Palatul Victoria. Surpriza insa, Calin Popescu Tariceanu a refuzat sa mearga, asa ca sedinta a fost amanata

In cele din urma liderii coalitiei s-au intalnit la Parlament, in biroul sefului Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, insa tensiunile raman. Aratat cu degetul atat de PSD cat si de liberalii lui Tariceanu este Gabriel Oprea, tocmai cel lasat de Ponta sa conduca Guvernul timp de o luna.

Citește și
cover Ponta MRU Iohannis Oprea numire SIE
PSD si UNPR nu se inteleg in privinta noului director al SIE. Ce solutie de compromis au gasit Ponta si Rovana Plumb
VIDEO. Zelenski, reacție după discuția dintre Olaf Scholz și Vladimir Putin

''E vorba de chestiuni de siguranta nationala. Una e cand vorbim de guvernare, acolo sustinem PSD, dar cand vine vorba despre siguranta sustinem propunerea lui Iohannis", a declarat presedintele UNPR, Gabriel Oprea.

Explicatia lui Oprea nu-i multumeste insa pe social democrati.

"PSD nu are alta varianta, nu putem sa votam cu Ungureanu. Suntem in aceasta faza a coalitiei, nu-mi place, cred ca nici lor nu le place", a afirmat Liviu Dragnea, coordonatorul campaniilor politice ale PSD.

"Suntem in acest moment izolati. Si noi si PC si PLR suntem singurii care votam impotriva din principiu", a declarat Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor.

De pe patul de spital a reactionat si premierul Victor Ponta. Seful guvernului sugereaza intr-o postare ca liberalii ar fi tradat sustinandu-l acum pe Mihai Razvan Ungureanu, dupa ce in 2012 il contestau si au votat pentru demiterea guvernului sau.

"Cine sunt tradatorii? Cine a mintit in 2012? Cine sunt cei care au fost alesi parlamentari spunand ca lupta impotriva lui MRU si a oamenilor lui Basescu?", a scris Ponta pe Facebook.

Surse politice vorbesc despre inceputul sfarsitului in coalitia de guvernare. Daca ar vota asa cum au anuntat, ar fi practic primul moment de la instalarea guvernului Ponta cand partidele de la putere ar vota diferit. PSD si ALDE incearca sa blocheze numirea lui Ungureanu la SIE prin absenta de la sedinta astfel incat sa nu fie cvorum. Asadar liberalilor le revine misiunea de a-i mobiliza pe sustinatorii lui Ungureanu astfel incat sa fie cel putin 278 de oameni in sala din totalul de 554. Daca aceasta conditie se va intruni lui Ungureanu ii va fi usor sa primeasca votul avand nevoie de cel putin jumatate din numarul celor prezenti. Cel putin la nivel declarativ, are de partea sa 174 de alesi liberali, 56 de la UNPR, 25 de parlamentari maghiari si 17 deputati ai minoritatilor nationale.

Sedinta va incepe la Parlament la ora 17.

Calendarul audierilor si votarii sefului SIE

Plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului va vota marti, la ora 17,00, nominalizarea lui Mihai-Razvan Ungureanu pentru functia de director al Serviciului de Informatii Externe (SIE), a anuntat secretarul Camerei, Niculae Mircovici.

"S-a stabilit ca incepand de astazi sa fie sesizata Comisia SIE cu scrisoarea domnului presedinte si cu CV domnului Mihai-Razvan Ungureanu, urmand ca apoi, in baza legii SIE, dansii sa solicite alte lucruri care mai sunt eventual necesare - certificat ORNISS, alte lucruri ce prevede legea SIE. Au termen de raport pana maine, la ora 17,00, si maine (marti -n.r.) la ora 17,00 este convocat plenul reunit", a declarat luni secretarul Camerei Deputatilor, Niculae Mircovici.

Potrivit procedurii parlamentare, Ungureanu urmeaza sa fie audiat in Comisia comuna pentru controlul SIE, dupa care sa fie votat in plenul reunit. Avizul comisiei este consultativ, astfel incat plenul poate fi convocat marti indiferent de acest aviz.. 

Cum vor vota partidele

UNPR: pentru
Premierul interimar Gabriel Oprea a anuntat marti seara ca va sprijini propunerea pe care presedintele Klaus Iohannis o va face pentru sefia Serviciului de Informatii Externe, asa cum a procedat si atunci cand seful statului l-a propus pe Eduard Hellvig in fruntea Serviciului Roman de Informatii. " Asa este corect", a afirmat Oprea la o emisiune TV.

Pe de alta parte, dat fiind ca aceasta decizie a produs tensiuni in coalitia de guvernare, luni dimineata, Gabriel Oprea a mers la sedinta Biroului Permanent al PSD, unde se va discuta subiectul votului pentru directorul SIE. Tot luni, Oprea a anuntat ca UNPR a fuzionat prin absorbtie cu PP-DD, dar nu este clar daca aceasta decizie ii afecteaza si pe membrii fostului grup parlamentar al partidului din Camera Deputatilor. In martie, acestia au anuntat ca grupul si-a schimbat denumirea in PND, alaturandu-li-se si deputatii PMP.

PSD: impotriva
Inca de miercuri, liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a sustinut, miercuri, ca nominalizarea lui Mihai-Razvan Ungureanu la sefia SIE a fost facuta 'ilegal' de catre presedintele Klaus Iohannis, intrucat nu a fost inaintata si CSAT, astfel ca parlamentarii social-democrati nu vor vota propunerea. „Nu m-a consultat nimeni cu privire la nominalizarea lui Mihai Razvan Ungureanu. (...) In PSD nu e nimeni ca sa voteze pentru”, a declarat si seful partidului, premierul Victor Ponta. Ulterior, el a precizat ca „Decizia politica va fi discutata la PSD si va fi de a vota impotriva sau de a nu vota deloc.”

Mai mult, Liviu Dragnea, coordonatorul politic al PSD, a amenintat cu ruperea coalitiei daca UNPR il voteaza pe Ungureanu. Victor Ponta e insa mai moderat: „Lucrurile referitoare la sefii SRI, SIE nu au intrat in acordul de guvernare si fiecare partid are propria independenta”, a spus premierul.

Si Rovana Plumb, presedintele interimar al PSD, a dat de inteles luni ca votul pentru sau impotriva lui Ungureanu nu va rupe coalitia. „Guvernarea va continua, este o guvernare stabila", a declarat Rovana Plumb la inceputul sedintei BPN.

Biroul Permanent a decis luni ca nu sustine nominalizarea facuta de presedinte pentru sefia SIE. Rovana Plumb a anunta ulterior si ca deputatii si senatorii PSD nu vor participa la votul de marti.

PNL: pentru
De la inceput presedintele PNL Vasile Blaga a laudat nominalizarea lui Mihai-Razvan Ungureanu ca director al Serviciului de Informatii Externe. "Este o nominalizare foarte, foarte buna. Este un om care are multa experienta in zona respectiva, a mai condus Serviciul de Informatii Externe, si cred ca nu numai grupul nostru al parlamentarilor PNL il va vota. Cred ca va trece de Parlament", a afirmat Blaga, miercuri, la Senat.

Sambata, Blaga a spus chair ca „PSD este incercuit pe aceasta tema, care poate fi si bazele unei noi majoritati', a spus Vasile Blaga. Iar luni, prim-vicepresedintele liberal Ludovic Orban a declarat ca, in cazul in care vor exista parlamentari PNL absenti nemotivat la acest vor, ei vor fi sanctionati.

ALDE: impotriva
Noul partid politic rezultat din fuziunea PLR-PC nu si-a precizat pana luni pozitia vizavi de nominalizarea facuta de presedinte la SIE. Dupa o reuniune a conducerii care a avut loc luni dimineata, Calin Popescu-Tariceanu a anuntat ca nu va vota pentru nominalizarea facuta de presedinte.

"Nu putem accepta ca unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai fostului presedinte Basescu sa ocupe aceasta functie", a declarat Tariceanu intr-o conferinta de presa.

Aceeasi pozitie a fost sustinuta si de Daniel Constantin, co-presedinte ALDE. Acesta a spus ca principala temere este legata de "impartialitatea" lui Mihai-Razvan Ungureanu.

UDMR: pentru
Presedintele UDMR a declarat miercuri ca formatiunea pe care o conduce il va sustine pe Mihai-Razvan Ungureanu pentru functia de director SIE. "Da, o sa il sustinem. Nu avem niciun motiv sa nu il sustinem pe domnul Ungureanu", a spus Kelemen Hunor. Decizia a fost confirmata si in discutiile ulterioare cu liderii PNL.

PSRO: pentru
Liderul PSRO, senatorul Mircea Geoana, a afirmat miercuri, la Bacau, ca parlamentarii formatiunii politice pe care o conduce vor sustine candidatura lui Mihai Razvan Ungureanu la conducerea SIE. "Nu am fost solicitati in acest sens, dar opinia nostra este in favoarea numirii sale", a precizat el.

PMP: pentru
PMP nu a exprimat o pozitie clara, dar liderii PNL au afirmat ca si deputatii Partidului Miscarea Populara vor vota pentru Ungureanu.

PND: indecis
Deputatul PND Liliana Minca a declarat ca parlamentarii democrat-populari vor exprima un vot cu privire la nominalizarea lui Mihai Razvan Ungureanu la sefia SIE, dar numai in conditiile in care vor fi consultati. Potrivit acesteia, in timpul Conferintei nationale a comitetelor de initiativa ale PND de duminica, s-a luat in unanimitate decizia ca in situatia in care PND nu va fi consultat cu privire la acest subiect, parlamentarii formatiunii sa se abtina de la vot.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
Citește și...
Ponta: Iohannis ne considera pe toti niste iobagi pe mosia lui, care trebuie sa indeplineasca niste ordine
Ponta: Iohannis ne considera pe toti niste iobagi pe mosia lui, care trebuie sa indeplineasca niste ordine

Premierul Victor Ponta a declarat ca a aflat din discutiile avute cu colegii sai de partid ca decizia conducerii PSD va fi de a vota, in Parlament, impotriva nominalizarii lui Mihai Razvan Ungureanu la conducerea SIE sau de nu vota deloc.
 

PSD si UNPR nu se inteleg in privinta noului director al SIE. Ce solutie de compromis au gasit Ponta si Rovana Plumb
PSD si UNPR nu se inteleg in privinta noului director al SIE. Ce solutie de compromis au gasit Ponta si Rovana Plumb

Nominalizarea lui Mihai-Razvan Ungureanu la conducerea Serviciului de Informatii Externe pare sa tulbure coalitia de guvernare.

Iohannis il propune pe MRU la SIE. PSD anunta ca
Iohannis il propune pe MRU la SIE. PSD anunta ca "nominalizarea e ilegala", dar partidul premierului interimar va vota pentru

Presedintele Klaus Iohannis l-a nominalizat miercuri pe Mihai-Razvan Ungureanu ca director al Serviciului de Informatii Externe.

Recomandări
Prețurile din România cresc mai repede decât în orice alt stat din UE. Scumpirile, cauzate de majorările de salarii și pensii
Prețurile din România cresc mai repede decât în orice alt stat din UE. Scumpirile, cauzate de majorările de salarii și pensii

În 2024, România rămâne campioana scumpirilor în Uniunea Europeană. Conform previziunilor Comisiei Europene, țara noastră va încheia anul cu cea mai mare rată a inflației, ceea ce înseamnă că la noi prețurile cresc mai repede decât în orice alt stat UE.

Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului

Premierul Marcel Ciolacu spune că a primit răspuns scris din Ucraina privind interdicţia lui George Simion în această ţară și a făcut public documentul primit de la Kiev.

Povestea unei școli din Buzău care a reușit să reducă abandonul școlar. Cum sunt motivați elevii și părinții lor
Povestea unei școli din Buzău care a reușit să reducă abandonul școlar. Cum sunt motivați elevii și părinții lor

Campania „Deșteaptă-te, România!" ajunge vineri seară la final. În aceste două săptămâni Știrile ProTV au prezentat modele educaționale din țară și din străinătate, promovate de dascăli care susțin excelența.