Noul ambasador francez la Bucuresti, depre autostrazi, romi, alegerile prezidentiale si potentialul turistic al Romaniei
Francois Saint-Paul, ambasadorul Frantei la Bucuresti, a vorbit in exclusivitate pentru Stirile ProTV despre cateva dintre cele mai importante probleme cu care se confrunta Romania in momentul de fata.
In interviul acordat, noul ambasador francez atinge urmatoarele subiecte:
- Accesarea fondurilor europene, solutia pentru cresterea economiei
- Urgentarea autostrazii Pitesti-Sibiu, pentru o mai buna pozitionare a Dacia
- Fuziunea Lafarge-Holcim, o confirmare a investitiilor franceze
- Integrarea romilor in Franta, in contextul situatiei tanarului batut langa Paris
- Alegerile prezidetiale - ocazia romanilor sa puna pe tapet adevaratele probleme ale tarii
- Franta sprijina reformele din Justitia romana, dar ne asteapta un drum anevoios
- Potentialul turistic “formidabil” al Romaniei
Fondurile europene, “carburantul” pentru cresterea economica
Fondurile europene vor aduce cresterea Romaniei in urmatorii 6-7 ani, spune noul ambasador francez la Bucuresti. Tot diplomatul ne explica si de ce reusim sa cheltuim atat de putin din banii Uniunii. E o chestiune istorica, se pare.
Francois Saint-Paul, ambasadorul Frantei la Bucuresti: "Vor fi disponibile, in total, 30 de miliarde de euro in 2014-2020. Aceste 30 de miliarde din fonduri europene vor fi principalul carburant pentru cresterea Romaniei in viitorii 6-7 ani. Vor fi intotdeauna investitii straine, si vor fi in totdeauna investitii franceze, si am intalnit multe companii franceze care vor sa investeasca. Trebuie sa spunem ca nivelul investitiilor din urmatorii ani probabil nu va mai atinge nivelul exceptional pe care l-au avut la inceputul anilor 2000."
"Intrebarea este ce dezvolti si cum folosesti aceste fonduri structurale. Bineinteles, trebuie construite autostrazi, cai de comunicatie, dar cred ca trebuie dezvoltate si politici publice in sanatate, educatie, care pot juca un rol foarte util", adauga diplomatul.
"Romania are o istorie complexa. Romania a cunoscut o perioada, pana la caderea lui Ceausescu, care a fost un veritabil cosmar, si de aici dificultatea de a avea traditia unui stat asa cum il cunosc alte tari. Chestiunea absorbtiei fondurilor europene este o problema dificila. In Franta, am avut nevoie de 30 de ani pentru a construi autostrazi si de 5 secole pentru a construi statul. Eu cred ca pentru a construi un stat trebuie sa incepi cu lucrurile cele mai dificile. Nici pe departe nu vreau sa dau lectii. Este cu adevarat greu, dar e o sarcina care trebuie inceputa, care a inceput, care va cere timp, si care nu va rezolva lucrurile in 3 zile", mai spune Francois Saint-Paul.
“Unele autostrazi sunt mai urgente decat altele”
Dacia Renault cere autostrada spre Vest de la Pitesti la Sibiu. Guvernul a semnat contractul pentru traseul Comarnic-Predeal. Va reusi noul ambasador al Frantei sa convinga Executivul sa construiasca rapid traseul mai apropiat de constructorul auto?
Francois Saint-Paul, ambasadorul Frantei la Bucuresti: "Daca vrem sa sustinem dezvoltarea Romaniei si dezvoltarea companiilor, chestiunea traseului autostrazilor devine foarte importanta. Exact din acest motiv, coridorul 4 este un plan european de construire de autostrazi din fonduri europene. E o chestiune de planificare. Sunt autostrazi care sunt poate mai urgente dcat altele, dupa cum sunt si autostrazi care sunt mai greu de construit decat altele. Ma gandesc, de exemplu, la cele care traverseaza Carpatii. Acestea sunt chestiuni nationale, care trebuie sa tina cont de toate contractele existente, dar sa urmareasca si o dezvoltare echilibrata. Cred ca, din acest punct de vedere, faptul ca uzina Dacia ar putea sa fie legata eficient de autostrada ar fi un factor de imbunatatire a competitivitatii, un factor pozitiv. Ne-am putea gandi la reteaua rutiera romana in termeni de unitate a statului. Am putea cobori din Nord catre Sud."
Fuziunea Lafarge-Holcim, o confirmare a investitiilor franceze
Cum vede noul ambasador al Frantei anuntata inchidere a unor unitati ale producatorului de ciment Lafarge, inainte de fuziunea cu Holcim, dar si viitorul investitiilor franceze in Romania:
"Holcim si Lafarge fuzioneaza. Impreuna, vor fi o companie mai mare, mai puternica, si 50% franceza. Intrucat exista reguli pentru evitarea neintelegerilor si a pozitiilor dominante, unele dintre echipamentele si uzinele Lafarge vor trebui cedate. Dar numai pentru a evita aparitia unei pozitii dominante, si trebuie sa ne supunem regulilor europene. Dar acesta nu este in nici un caz un anunt de inchidere, de retragere a unei investitii franceze. Ponderea investitiilor franceze in totalul investitiilor din Romania este mai mare dupa criza din 2009, decat inainte. Am crescut cu 1,5%. Toti investitorii si toti sefii de companii franceze cu care m-am intalnit in Romania mi-au spus toti acelasi lucru: vor ramane aici, si se vor dezvolta. Eu am mare incredere."
"Este clar ca Romania are, in multe domenii, o marja de progres pentru a scadea intensitatea energetica a cresteri sale. In cuvinte mai simple, pentru a consuma mai putina energie, si a face economii. Ar putea fi implicat intreg sectorul locuintelor, anumite intreprinderi care consuma foarte multa energie, sau tratamentul apelor uzate", adauga diplomatul.
“Franta depune eforturi maxime pentru integrarea Romilor”
Ancheta in cazul tanarului rom snopit in bataie langa Paris inca nu s-a incheiat. Intre timp, tanarul este ingrijit in cele mai bune conditii. Cele mai recente date vin chiar de la ambasadorul francez la Bucuresti.
Francois Saint-Paul, ambasadorul Frantei la Bucuresti: "Eu calific drept un act de barbarism ce i s-a intamplat tanarului rom. Autoritatile franceze au condamnat atacul: presedintele Republicii, prim-ministrul, ministrul de Interne. Ce va pot spune este ca tanarul rom este tratat si ingrijit in spital exact ca un francez, cu multa atentie. Va mai pot spune ca in Franta incercam sa facem maximum de efort pentru a incuraja integrarea populatiei rome. Ancheta este in curs, nu va pot spune mai multe pentru ca nu stiu mai multe. Va pot spune insa ca am incredere totala in justitia din tara mea, si fiti siguri ca se va face tot ce este posibil. Nu am nicio indoiala."
Alegerile prezidetiale - ocazia romanilor sa puna pe tapet adevaratele probleme ale tarii
In ceea ce priveste viitoarele alegeri prezidentiale, noul ambasador a preferat sa pastreze o pozitie rezervata, conforma cu functia pe care o ocupa.
"Sunt ambasador, asa ca pe acest subiect nu imi exprim niciun punct de vedere, sunt un observator al vietii politice, si voi ramane strict la aceasta pozitie. Ceea ce ma intereseaza mult este sa vad in jurul carui subiect se va desfasura dezbaterea politica. In Franta, avem prea des obiceiul sa discutam subiecte care nu sunt importante, chestiuni secundare. In Romania, din acest punct de vedere, va fi foarte interesant sa vad pe ce teme de fond se va duce campania politica", a declarat Francois Saint-Paul.
“In Franta, ne-au trebuit 500 de ani sa construim statul”
Ambasadorul francez a comentat actiunile in Justitie impotriva demnitarilor si membrilor administratiei romane din ultimele luni. Imediat dupa ce a ajuns in Romania, a tinut sa se intalneasca personal cu Laura Codruta Kovesi.
Francois Saint-Paul, ambasadorul Frantei la Bucuresti: "In legatura cu aceste actiuni ale Justitiei, si cu faptul ca exista o actiune vizibila, foarte puternica si sustinuta ca durata a anumitor institutii cum ar fi DNA etc, pozitia noastra este, evident, de sustinere. Prima persoana pe care am tinut sa o intalnesc a fost domna Kovesi. Nu exista nicio indoiala asupra faptului ca aceasta orientare este impartasita de toti europenii, dar si de prietenii nostri, americanii, care se exprima frecvent in legatura cu acest subiect, este o actiune necesara. Intrebarea este daca este si suficenta. Revin, ne-a luat 30 de ani sa construim autostrazi, ne-au trebuit 500 de ani sa construim statul."
"I-am facut o vizita doamnei Kovesi pentru a o asigura, asa cum, cred, au facut toti partenerii internationali, dar si multe institutii din Romania, de sprijinul nostru", a adaugat demnitarul.
Despre Romania: "Ma frapeaza diversitatea, deschiderea, dinamismul”
Ambasadorul francez intelege romana, chiar daca nu o vorbeste fluent. Ne roaga pe toti sa ii vorbim in romana, si nu in franceza. Cat timp i-a luat sa ne invete limba?
Cristian Leonte: "Nu vorbiti limba romana, inca, dar intelegeti."
Francois Saint-Paul: "Da. Pot sa citesc, sa inteleg, din pacate nu pot sa vorbesc."
Cristian Leonte: "Cand ati inceput sa invatati?"
Francois Saint-Paul: "Acum 6 luni. Problema este ca toata lumea imi vorbeste franceza, si nu pot sa progresez."
Cristian Leonte: "Care e cel mai complicat cuvant pe care l-ati invatat?"
Francois Saint-Paul: "Gramar... Gramatica."
Cristian Leonte: "Cum ati descrie Romania unui francez care o viziteaza prima data?"
Francois Saint-Paul: "Ma frapeaza diversitatea, deschiderea, dinamismul - o Romanie care are o realitate cateodata diferita fata de imaginea pe care tara o are in strainatate. Cred ca exista un potential turistic formidabil in Romania. Cei care cunosc cel mai bine Romania sunt francezii care traiesc aici si au afaceri."
Sursa: Pro TV
Etichete: Franta, ambasador, diplomatie, Francois Saint-Paul,
Dată publicare:
09-07-2014 13:39