Noua lege a raspunderii fiscale, contestata de PSD si PNL
Parlamentarii nu vor mai putea sa ridice biserici si scoli ca sa-si impresioneze electoratul. Sau, daca insista, trebuie sa explice clar de unde au banii. Asta isi propun guvernantii prin noua lege a raspunderii fiscale.
Aprobat de Senat, actul a fost votat si de catre deputatii puterii.
Degeaba au insistat parlamentarii PSD si PNL sa intoarca legea responsabilitatii fiscale la comisiile de specialitate ale Camerei Deputatilor. Alesii puterii au adoptat documentul, care este parte a acordului cu FMI.
Chiar si asa, opozitia are mai multe obiectii. PSD si PNL spun ca parlamentarilor le este stirbita autonomia pentru ca nu ar mai putea sa modifice bugetul de stat sau pe cel al asigurarilor sociale. Cum era de asteptat, alesii nu sunt de acord nici cu faptul ca orice initiativa a lor trebuie insotita de impactul fiscal asupra bugetului de stat. Sa nu uitam ca multe dintre proiectele parlamentarilor sunt legate de construirea unor biserici sau de consolidarea scolilor in colegiile din care provin.
Liberalii se gandesc deja sa conteste legea la Curtea Constitutionala.
Vesti proaste si pentru angajatii din institutiile care au cheltuit pentru salarii mai mult decat au incasat. Sefii lor vor fi nevoiti ca, in perioada urmatoare, sa faca economii. Asta inseamna ca desi unii au fost avansati in functii, nu vor lua niciun leu in plus.
De asemenea, nu vor beneficia nici de prime si nici de plata orelor suplimentare.
Guvernantii si-au propus sa fie mai zgarciti si cand vine vorba despre rectificari bugetare. Nici banii destinati investitorilor nu ar trebui sa mai fie redirectionati .
Ca sa nu mai apara discutii, cu sase luni inainte de incetarea mandatului Guvernului, nu poate fi promovata niciun fel de lege legata de majorarea salariilor. In plus, nu vor exista mai mult de doua rectificari bugetare pe an.
Se doreste si infiintarea unui Consiliu Fiscal care sa puna la punct strategii economice.