Nicușor Dan l-a demis pe șeful parcurilor din Capitală, nemulțumit de starea spațiilor verzi
După ce voluntarii de mediu și cetățenii s-au plâns de spațiile verzi din Capitală, primarul Nicușor Dan l-a demis pe directorul „Administrației Parcuri, Lacuri și Agrement” și a preluat chiar el conducerea interimară.
Primul obiectiv este parcul Cișmigiu, aflat peste drum de primărie. Nicușor Dan susține că bătrânul Cișmigiu va fi curățat de săptămâna viitoare. Pentru celelalte parcuri vor fi bani abia peste doi ani.
În parcul Cişmigiu, un simbol al Bucureştiului, aleile sunt sparte şi pline de mizeria lăsată de păsări, iar copacii uscați zac neatinși pe jos. Apa lacului este verde, în timp ce locurile de joacă parcă sunt din filme de groază.
Bătrân: „Era iarbă, frumos, pajişte. Acum e dezastru, e o golănie”.
Bătrână: „Şi sunt şi ciorile astea care fac mizerie aici şi pute!”
Tânăr: „Noi ce putem face? Să reparăm băncile nu putem, să aruncăm la gunoi însă putem. Putem să avem grijă să nu călcăm iarba, să-l conservăm”.
Două instituţii aflate în subordinea primăriei ar trebui să se ocupe de Cişmigiu: Administrația Lacuri și Parcuri şi Compania Municipală Parcuri și Grădini, care ar trebui să colaboreze.
Nicușor Dan, primarul Capitalei: „Pe de o parte, ALPAB, deşi a avut bani, nu a comandat suficient. Pe de altă parte, lucrul de care sunt cel mai nemulțumit de fostul direcor, compania a făcut lucrări de mântuială. Și chiar luni dimineaţă o să vedeţi, o să venim cu 40 de oameni în parcul Cişmigiu, Herestrau şi Carol, dar de investiţii nu se pune problema”.
Chiar dacă se arată nemulţumit de activitatea lui Bogdan Tănase, primarul l-a mutat pe fostul director ALPAB la conducerea unei alte instituţii din subordinea Primăriei: Centrul Cultural Expo Arte, cu activitate total diferită faţă de cea pentru care are pregătire. Bogdan Tănase este inginer şi potrivit CV-ului, doctorand în studii tehnice şi studii militare - departe de activitatea unui centru cultural care promovează arte vizuale.
Tot Nicusor Dan spune că nu va mai prelungi contractul Primăriei cu Compania Municipală Parcuri și Grădini după 31 de decembrie, când expiră.
Din această companie face parte şi Diana Culescu, care acum câteva zile se regăsea în Asociaţia Peisagiştilor din România, prin care cerea primăriei generale parcul Cişmigiu spre administrare.
Iată cum încearcă să ne explice de ce compania respectivă nu se ocupa de parc.
Diana Culescu, Compania Municipală Parcuri și Grădini: „Noi, de fiecare dată dacă vrem să facem ceva, nu putem interveni în această situaţie, pentru că doar proprietarul, adică Primăria, sau administratorul ALPAB pot face ceva în acest sens. Nu s-a dat niciodată dispoziţie să se realizeze documentaţia necesară pentru a tăia arborii istorici care sunt uscaţi din parc”.
Ultimul proiect de reabilitare a fost inițiat în 2019, pe vremea când primar general era Gabriela Firea. Procesul a fost stopat însă de tribunalul București, la sesizarea activiştilor de mediu, care au reclamat ca responsabilii ar fi vrut să taie arbori pentru amenajarea unor alei.
Alex Opriță, Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu: „Cismigiul este într-un stadiu avansat de degradare, lucru vizibil pentru toată lumea. Realitatea e că ceea ce se petrece acum e rezultatul proastei administrări din ultimii 10-15 ani. Cred că în primul rând e o problemă de asumare şi de alocare de resurse”.
Primăria mai are în administrare alte opt parcuri care şi ele sunt într-o stare dezolantă.