Nicuşor Dan, după validarea referendumului: Sunt optimist că parlamentarii vor face lege din dorinţa bucureştenilor
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, este optimist că parlamentarii români „vor face lege” din dorinţa bucureştenilor privind un „buget consolidat” şi o „dezvoltare urbanistică unitară”.
„Mulţumesc încă o dată bucureştenilor că au spus DA pentru un oraş dezvoltat şi sunt optimist că parlamentarii vor face lege din dorinţa bucureştenilor: buget consolidat şi dezvoltare urbanistică unitară”, a scris pe Facebook Nicuşor Dan.
Primarul general consideră Capitala României „cel mai important centru de business al ţării” şi spune că de aceea Primăria Generală trebuie să devină „un partener cât mai atractiv pentru mediul de afaceri”, întrucât „parteneriatele public-private reprezintă o reţetă de succes în dezvoltarea oraşului”.
„Sper că vom reuşi în maximum doi ani să avem capacitatea administrativă pentru acestea. Mă bucur că există interes din partea companiilor de a investi în Bucureşti, atât în infrastructură, dar şi în digitalizare. Asigur mediul de afaceri că vom îmbunătăţi capacitatea administrativă şi vom adapta procesele interne astfel încât lucrurile să se întâmple mai repede şi mai bine”, spune Nicuşor Dan, după participarea la o conferinţa intitultă „Capitalul românesc”.
Primarul general mai spune că îşi doreşte „o standardizare mai eficientă la nivel de Bucureşti a avizelor pe care firmele trebuie să le obţină pentru activităţile lor”.
„În această situaţie avem nevoie de sprijin legislativ, pentru că în prezent cele mai multe interacţiuni ale companiilor sunt cu primăriile de sector”, a punctat Nicuşor Dan.
Potrivit datelor site-ului AEP privind prezenţa la urne, 732.061 persoane au votat, duminică, pentru referendumul din Bucureşti, respectiv 40,96% dintre bucureştenii cu drept de vot.
Pragul pentru validarea consultării locale fusese atins cu trei ore şi jumătate înaintea închiderii urnelor de vot.
Cele trei întrebări la care au trebuit să răspundă bucureştenii au fost:
1. Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăriile de Sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?
2. Sunteţi de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită Autorizaţiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?
3. Sunteţi de acord ca Primăria Municipiului Bucureşti să finanţeze şi să implementeze un program de educaţie pentru sănătate şi prevenire a consumului de droguri în toate şcolile din Bucureşti?
Datele finale ale referendumului local din Bucureşti au arătat că peste 60% dintre cei care au votat au răspuns ”DA” la primele două întrebări, cele referitoare la emiterea autorizaţiilor de construcţie şi la aprobarea bugetelor. La întrebarea referitoare la finanţarea unui program de combatere a consumului de droguri în şcoli, peste 84% dintre participanţi au răspuns ”DA”.
Primarul Nicuşor Dan a spus că deocamdată aşteaptă partidele să se concentreze pe chestiunile legate de alegerile parlamentare, dar că imediat după instalarea noului Guvern, când se va discuta noua lege a bugetului naţional, va solicita Executivului şi Parlametului să pună în aplicare „voinţa a 500.000 de bucureştieni” în privinţa împărţirii banilor între Primăria Generală şi primăriile de sector şi apoi şi în cazul celorlalte două întrebări de la referendum.
Edilul a mai spus că, deşi aceasta nu este principala urgenţă a României, se doreşte totuşi ca în prima sesiune legislativă din februarie până în iunie 2025 să fie introduse în legislaţie toate chestiunile care ţin de voinţa bucureştinilor atât în privinţa taxlor locale, cât şi a autorizaţiilor de construire.