Nicolae Ciucă, demisie din funcția de premier: „A venit momentul în care îmi închei activitatea”. Predoiu, desemnat interimar
Nicolae Ciucă a făcut declarații de presă, luni, de la ora 16.00, care au fost transmise LIVE pe PRO TV NEWS. Premierul Nicolae Ciucă a anunţat astăzi că îşi depune mandatul.
Ciucă: „A venit momentul în care îmi închei activitatea de premier”
Declarațiile fostului premier Nicolae Ciucă: „Ne-am asumat cu toții că rotativa nu se produce pe 25 de mai așa cum era asumat. Pe baza dialogului și a tot ceea ce a putut să însemne coordonarea de la nivelul coaliției, am reușit să convenim asupra unei forme de act normativ astfel încât doleanțele dascălilor să poată fi acoperite și să redăm încrederea și respectul față de profesorii din România.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Prin OUG de astăzi am convenit și asumat cu responsabilitate toate aceste măsuri, rugând sindicatele să înțeleagă că este nevoie de măsuri sustenabile, care să nu fie populiste, care să reprezintă decizia politică responsabilă.
Considerat fiind că acest conflict a fost asumat, astăzi a venit momentul în care îmi închei activitatea de premier
Încep procedurile pentru rocada guvernamentală. Până la învestirea noului guvern vom avea un guvern interimar. Ne-am propus ca noul guvern să fie învestit până joi. La final de mandat, mulțumesc celor cu care am lucrat în această perioadă. Avem lucruri înfăptuite așa cum trebuie și lucruri pe care nu am reușit să le rezolvăm. Fără lipsă de modestie, pot spune că am asigurat stabilitatea țării”.
Ciucă a anunțat astăzi că demisionează din funcția de premier, pentru ca procesul de rotație a puterii între PNL și PSD să se poată realiza conform acordului coaliției de guvernare.
Cătălin Predoiu, desemnat premier interimar
Cătălin Predoiu a fost numit premier interimar după demisia lui Nicolae Ciucă.
Potrivit unor surse, în ceea ce privește împărțirea portofoliilor, ministrul Cercetării, Sebastian Burduja (PNL), ar putea să preia conducerea Ministerului Finanțelor, în timp ce la Ministerul Justiției ar putea fi numit un tehnocrat.
De asemenea, actualul ministru al Fondurilor Europene, Marcel Boloș (PNL) ar putea fi numit la Ministerul Dezvoltării. O altă variantă luată în calcul pentru Dezvoltare este europarlamentarul liberal Gheorghe Falcă.
Guvernul a adoptat ordonanțele privind salariile profesorilor, care pun capăt grevei
Luni dimineață, înainte de ședința de Guvern, Nicolae Ciucă a făcut declarații de presă, care au fost transmise LIVE pe PRO TV NEWS.
El a anunțat adoptarea a două ordonanțe de urgență care au drept scop majorarea salariilor profesorilor, ca urmare a încetării grevei care a afectat deja sistemul de învățământ.
„De fapt, sunt două ordonanțe de urgență, pentru că una vizează asigurarea creșterilor salariale de la bugetul de stat și, desigur, alocarea fondurilor necesare pentru formarea profesională, bani care vor fi pe liniile de finanțare europeană.
Ca atare, sunt două ordonanțe de urgență. În felul acesta, subliniez încă o dată că acest Guvern de coaliție a asigurat începând cu anul cu sfârșitul anului 2021, pentru anii de învățământ 2022, 2023, 2023, 2024 o finanțare de 8 miliarde de lei față de finanțările cu cuvenite pentru anul 2021-2022.
Și, desigur, la acestea se adaugă sumele de bani pe care le alocăm prin această ordonanță de urgență, de aproximativ 3 miliarde de lei.” - a spus premierul.
Inițial, Nicolae Ciucă era hotărât să demisioneze la sfârșitul lunii mai, însă decizia a fost amânată din cauza protestelor profesorilor.
Sinteza declarațiilor premierului Nicolae Ciucă la începutul ședinței de Guvern:
- Am decis la nivelul coaliției ca, odată ce avem răspunsul scris legat de revenirea la clasă a tuturor dascălilor, vom adopta și ne vom ține de cuvânt prin adoptarea OUG cu elementele de conținut, așa cum au fost agreate.
- Sunt probleme care s-au acumulat în ani foarte mulți, nu vreau să dau vina pe o anume moștenire, dar adevărul ăsta este, s-au adunat multe neajunsuri.
- Ca atare, în acest moment vom adopta OUG, de fapt sunt doua ordonanțe, una vizează creșterile salariale de la bugetul de stat și alocarea fondurilor necesare pentru formare profesională, care vor fi acordate pe linie europeană.
- Acest Guvern de coaliție a asigurat începând cu sfârșitul anului 2021 o finanțare de 8 miliarde de lei și desigur la acestea se adaugă sumele de bani care se alocă prin această ordonață de aproximativ 3 miliarde de lei.
- În acest tablou al finanțării trebuie să amintim că nu doar partea salarială este cea care contează, ci și investițiile. Am cuprins aceste elemente în noile legi ale educației.
Surse: O parte din consilierii premierului Ciucă şi-au depus demisiile
O parte din consilierii premierului Ciucă şi-au depus demisiile din funcţii încă de vineri, au precizat surse guvernamentale citate de News.ro.
Gestul acestora vine în contextul depunerii mandatului de către premierul Nicolae Ciucă, pentru declanşarea rocadei guvernamentale în coaliţie.
Sursele guvernamentale au precizat că o parte din consilierii premierului Nicolae Ciucă şi-au depus demisiile încă de vineri.
Premierul Ciucă are un şef al Cancelariei, Mircea Abrudean, patru secretari de stat, printre care şi purtătorul de cuvânt, Dan Cărbunaru, care are rang de secretar de stat, un director de Cabinet, Paula Cristea şi 11 consilieri de stat.
Nicolae Ciucă mai are patru consilieri onorifici: Gheorghe Popescu, Herman Berkovitz, Remus Borza şi Marilen Pirtea.
Marcel Ciolacu ar putea fi nominalizat în funcția de premier al României
Potrivit acordului semnat între partidele de la guvernare - PSD, PNL și UDMR - președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, urmează să preia funcția de premier al României.
Până acum, procesul de rotație a premierului și a ministerelor a fost amânat din cauza grevei din sistemul de educație, însă - potrivit unor surse politice - cei doi lideri PSD și PNL au decis recent să accelereze schimbul de putere după o discuție cu președintele Klaus Iohannis.
Ce scenarii există pentru împărțirea ministerelor
Împărțirea ministerelor între PSD și PNL s-ar putea face după următoarele trei scenarii:
scenariul 1 - Conform discuțiilor de până acum, PSD ar urma să rămână cu Ministerul Transporturilor, iar Dezvoltarea ar urma să treacă la PNL. În plus, fiecare dintre cele două partide se angajează să dea UDMR câte un portofoliu. Însă UDMR tocmai a anunțat că refuză propunerea venită de la Marcel Ciolacu de a prelua Energia și Investițiile.
scenariul 2 - Ministerele se împart între PNL și PSD, iar UDMR este lăsat pe dinafară.
scenariul 3 - Marcel Ciolacu să fie desemnat premier și abia apoi să înceapă negocierile pentru funcții.
Sursa: Pro TV
Etichete: marcel ciolacu, guvern, PSD, PNL, nicolae ciuca,
Dată publicare:
12-06-2023 08:29