Negocieri în impas. Surse: Bolojan nu ar mai vrea să fie premier. Măsura propusă de PSD și respinsă total de PNL, USR și UDMR
În țară se încheie o nouă zi de negocieri pentru salvarea bugetului, însă partidele tot nu au ajuns la un numitor comun.
PSD insistă pentru impozitul progresiv, care nu ar mai duce la creșterea TVA-ului, în vreme ce PNL, USR și UDMR nici nu vor să audă de așa ceva.
În schimb, ar fi fost de acord să renunțe la taxa pe tranzacțiile bancare. În plus, surse politice spun că Ilie Bolojan ar bate în retragere pentru funcția de premier, în vreme ce USR nu-l vrea pe Sorin Grindeanu la Palatul Victoria.
Social-democrații nu vor să renunțe la ideea impozitării progresive. Sorin Grindeanu spune că au mai rămas doar patru țări în Uniunea Europeană care nu aplică un astfel de impozit: România, Bulgaria, Ungaria și Estonia. Mai mult, PSD nu vrea introducerea contribuției la sănătate pentru pensiile mai mari de 2.500 de lei.
Sorin Grindeanu, președintele interimar al PSD: „Recomandarea FMI să avem impozit progresiv în România. Este o recomandare pe care o are și Banca Mondială și FMI și Comisia Europeană. Eu înțeleg că trebuie să rămânem noi printre ultimele state…”
Toate meciurile de la FIFA Club World Cup pot fi văzute pe VOYO cu comentariu în limba română.
Președintele interimar al PSD vrea ca statul să pregătească terenul pentru impozitul progresiv printr-o taxă de solidaritate. Apoi România să treacă la impozit progresiv.
Sorin Grindeanu, președinte interimar al PSD: „Am putea să aplicăm de la 1 ianuarie, să spunem, de la un venit peste 12.000 de lei, impactul pe o aplicare de 20% impozit pe ce depășește 12.000, ne aduce un venit în plus de cam 12 miliarde.”
Din cauza măsurilor dure care ar urma să fie luate de viitorul guvern, Ilie Bolojan nu și-ar mai dori funcția de premier, spun surse politice. Iar USR nu-l vrea pe Sorin Grindeanu să fie șeful executivului.
Ionuț Moșteanu, deputat USR: „Sorin Grindeanu este parte a fostului Guvern care a creat această problemă pe care o avem noi acum ca țară cu deficitul. Am credita că vom avea un guvern de 4 partide cu Ilie Bolojan premier.”
Între timp, partidele au renunțat la taxa pe tranzacții bancare.
Csoma Botond, deputat UDMR: „Impozitul pe tranzacțiile bancare credem că este o idee absolut periculoasă.”
Potrivit unor surse politice, tăierile de cheltuieli discutate până acum ar aduce prea puțini bani, așa că se caută noi soluții.
Iulian Lolea, economist Concordia: „Pentru a evita să se ajungă din nou ca oamenii de bună credință să sufere este nevoie de o eficientizare a cheltuielilor statului. Orice mișcare mai abruptă din partea Guvernului în ceea ce privește taxele o să ne împingă într-o zonă periculoasă din care o să ieșim extrem de greu și care e posibil să nu ne aducă foarte multe venituri la buget. Noi milităm pentru fine-tuning, să reglezi destul de încet.”
Statistica deficitului în Europa
România este pe primul loc în Uniunea Europeană la deficitul bugetar. Polonia e pe locul doi, urmată de Franța, Slovacia, Ungaria, Austria și Italia. Țara noastră ar putea să se inspire din unele măsuri luate de țările cu deficit mai mic.
Franța ar putea impozita suplimentar persoanele cu venituri foarte mari și marile corporații. Persoanele singure care câștigă peste 250.000 de euro anual sau cuplurile care câștigă 500.000 de euro ar urma să plătească un impozit mai mare, față de 3-4%, cât este în prezent. La fel și companiile cu cifre de afaceri de peste 1 miliard de euro.
Șefa guvernului italian a majorat impozitul pe profiturile din tranzacțiile cu criptomonede de la 26% la 42%. De asemenea, a tăiat 5% din bugetele ministerelor, cu excepția Sănătății, Apărării și administrațiilor locale, și a introdus o taxă pe profiturile băncilor și companiilor de asigurări.
Sursa: Pro TV
Etichete: taxe, negocieri, sorin grindeanu, ilie bolojan,
Dată publicare:
11-06-2025 20:17