Motivarea CCR: Expirarea actelor de identitate nu reprezinta un motiv pentru eliminarea de pe liste
CC precizeaza, in motivarea la hotararea privind referendumul, ca expirarea actelor de identitate nu determina eliminarea persoanelor in cauza din listele electorale permanente.
Curtea precizeaza ca numarul de persoane ale caror acte de identitate au expirat nu priveste solicitarea sa adresata Guvernului, intrucat expirarea actelor de identitate, in sine, nu determina eliminarea persoanelor in cauza de pe listele electorale permanente, conform motivarii publicate de o televiziune de stiri, citata de Mediafax.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
In motivare, Curtea precizeaza, de asemenea, ca legislatia electorala, in speta Legea 370/2004 pentru alegerea Presedintelui, nu face nicio distinctie care sa permita interpretarea potrivit careia expirarea actului de identitate atrage eliminarea persoanelor respective de pe liste.
Curtea retine, pe de alta parte, ca doar exercitarea dreptului de vot este conditionata de prezentarea unui act de identitate valabil, nu insa si existenta acestui drept.
Curtea mai arata ca sanctiunea prevazuta de lege pentru nesolicitarea eliberarii unei noi carti de identitate este amenda contraventionala, nu decaderea din dreptul de a vota sau radierea de pe listele electorale permanente.
Potrivit motivarii, CC constata ca scrisoarea primita de la Guvern nu raspunde solicitarii de a se comunica "numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente,a ctualizate pana la data de 10 iulie 2012, ci prezinta o serie de date, privitoare la diferite categorii de persoane, care, in cea mai mare parte, nu au legatura cu solicitarea formulata".
Curtea Constitutionala a constatat, in hotararea adoptata marti, ca procedura de organizare a referendumului a fost respectata, ca nu s-a intrunit conditia de cvorum pentru ca scrutinul sa fie valabil si mentioneaza ca la data publicarii deciziei in Monitorul Oficial Traian Basescu isi reia atributiile.
Potrivit unui comunicat al CC, plenul Curtii Constitutionale a decis cu majoritate de voturi ca procedura pentru organizarea si desfasurarea referendumului din 29 iulie pentru demiterea presedintelui Traian Basescu a fost respectata.
De asemenea, CC confirma rezultatele referendumului comunicate de Biroul Electoral Central si constata ca din totalul de 18.292.464 de persoane inscrise in listele electorale permanente au participat la vot 8.459.053 de persoane (46.24 %), din care 7.403.836 (87.52 %) au raspuns "DA" la intrebarea "Sunteti de acord cu demiterea Presedintelui Romaniei?", iar 943.375 (11.15 %) au raspuns "NU".
Totodata, CC constata ca la referendum nu au participat cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente, pentru ca referendumul sa fie valabil.
In comunicatul dat publicitatii de Curtea Constitutionala se precizeza ca la data publicarii acestei hotarari in Monitorul Oficial inceteaza interimatul lui Crin Antonescu in exercitarea functiei de presedinte, iar Traian Basescu isi reia atributiile de sef al statului.