Fără emoții. Moțiunea împotriva Guvernului Ciolacu 2 a fost respinsă. Opoziția a avut mai puține voturi decât semnături

Marcel Ciolacu
Inquam Photos / Octav Ganea

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu, iniţiată de AUR, S.O.S. România şi POT, a fost respinsă de Parlament. Opoziția nu a reușit să obțină suficiente voturi.

S-au înregistrat 147 de voturi "pentru" şi un vot "împotrivă". Practic, au fost mai puține voturi în plen decât numărul de parlamentari care au semnat moțiunea - 155.

Parlamentarii coaliției - PSD, PNL, UDMR și minorități -, cât și cei ai USR, s-au abținut de la vot.

Pentru a fi adoptată, era nevoie de votul majorităţii parlamentarilor, şi anume 233 de voturi favorabile.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că era "evident" că moţiunea de cenzură nu o să fie adoptată, întrucât a fost "o şaradă politică".

Citește și
George Simion, Ciolacu, Buratino
VIDEO. George Simion a arătat presei o caricatură cu Ciolacu, susținând că este Buratino, versiunea rusească a lui Pinocchio

"Era evident că moţiunea de cenzură o să pice, de fapt ea a fost o şaradă politică. Eu sunt unul dintre politicienii care cred în democraţie şi cred că fiecare instrument democratic, inclusiv moţiunea de cenzură depusă împotriva unui Guvern, trebuie să fie un moment în care atât Opoziţia, cât şi Puterea să lămurească anumite lucruri guvernamentale şi să explice românilor, astfel încât, după un astfel de exerciţiu democratic, chiar dacă trece, chiar dacă nu trece, toată lumea să câştige, lucru care nu s-a întâmplat astăzi. O să-mi văd mai departe de treabă împreună cu colegii mei", a afirmat Ciolacu, după respingerea moţiunii, conform Agerpres.

La dezbaterea asupra moţiunii de cenzură grupurile parlamentare au avut la dispoziţie 39 de minute, iar Guvernul tot 39 de minute, potrivit deciziei Birourilor permanente reunite.

Moţiunea a fost citită, marţi, în plenul Parlamentului, de senatorul AUR Petrişor Peiu.

Ciolacu, ironic: Cum poţi să vorbeşti serios cu cei care au ca element central ”apa, hrana şi energia”?!

Premierul Marcel Ciolacu s-a lansat într-un val de ironii la adresa temelor de campanie ale lui Călin Georgescu, în discursul susţinut la dezbaterea din Parlament a moţiunii de cenzură.

El i-a acuzat pe semnatarii moţiunii de la AUR, SOS România şi POT că doctrina lor este ”şocul şi falsa evlavie” şi s-a întrebat cum poţi să vorbeşti serios cu cei care au ca element central al planului lor ”apa, hrana şi energia”?! Facem autostrăzi pentru maşini, nu pentru cai, le-a mai spus premierul.

VIDEO: Marcel Ciolacu, pentru fanii lui Georgescu: ”Dacă mâine pică netul în România, se termină și cu suveranismul vostru”

Destrămarea lumii pe care o ştim este un fenomen global în plină desfăşurare, iar existenţa noastră într-o nouă realitate, total necunoscută, devine o posibilitate din ce în ce mai mare. De aceea, acest moment crucial a devenit şi pentru noi o chestiune personală, de ţară. Oamenii se uită la noi şi aşteaptă asumare şi responsabilitate. Astăzi, este un moment în care ne puteam hotărî pe ce drum vrem să mergem şi cum ne dorim să arate România în perioada următoare”, a spus Ciolacu de la tribuna Parlamentului.

El a precizat că în mod normal, o moţiune de cenzură este un bun prilej democratic atât pentru Guvern, cât şi pentru opoziţie, de a oferi răspunsuri la aceste întrebări.

”Din păcate, semnatarii moţiunii nu au înţeles nimic din lumea care se schimbă sub ochii noştri. Zero idei, zero soluţii, zero alternativă! Un text plin de minciuni şi atacuri la persoană. Niciun proiect pentru România! Şi nicio idee despre poziţionarea ţării în noul context internaţional. Moţiunea de cenzură este, în schimb, o poză din viitorul pe care aceste partide populiste îl vor pentru România. O ţară neguvernată, o ţară în ruine, decuplată de la fondurile europene şi incapabilă să mai plătească pensii şi salarii. O ţară care îşi alungă investitorii şi care este lăsată pradă populismului anarhic. O ţară slabă şi uşor de manevrat de duşmanii săi”, a subliniat premierul.

 

George Simion (AUR): ”Te-ai vândut pe o ciorbă, Marcele, pentru câteva excursii cu private jet-urile în străinătate”

Preşedintele AUR, George Simion, i-a spus premierului Ciolacu că trebuie să îşi ”ia meditatorul şi să plece”.

”Nu înţelegi de ce trebuie să pleci, Marcele. Ai reuşit să corupi suficienţi parlamentari ca să nu voteze azi moţiunea împotriva ta. Hai să îţi explic motivele pentru care trebuie să pleci. Ţi-ai bătut joc de organizarea tuturor alegerilor din 2024. O să spun pe limba ta, Marcele. Ai dat în ele, de dracii le-a luat. Ai comasat, ai renumărat, ai anulat, eşti vinovatul principal, împreună cu Klaus Werner Iohannis, de distrugerea democraţiei din România”, a spus Simion de la tribună, potrivit News.ro.

El l-a acuzat pe premierul Ciolacu de distrugerea economiei şi l-a întrebat unde a avut 10 ani reşedinţa fiscală candidatul comun Crin Antonescu.

”Să vorbim despre felul în care ţi-ai bătut joc de pensionari şi le-ai promis indexarea pensiilor, să vorbim despre felul în care ai mărit taxele, deşi tot pe Tik Tok te-ai tatuat, Marcele, să vorbim despre felul în care ţi-ai bătut joc de reducerea posturilor din adminitraţie. Să vorbim despre nepotul său şi nepoata ta, Marcele. Tu eşti faţa hâdă, neagră, urâtă a sistemului care şi-a bătut joc de ţară, de 35 de ani. Tu, revoluţionarul de carton de la Buzău”, a mai declarat George Simion.

Preşedintele AUR a arătat că Ciolacu trebuie să plece şi din cauza corupţiei endemice.

”Te strâmbi când auzi despre Nordis. Nici usturoi nu ai mâncat şi nici gura nu îţi miroase. Doar protejata care a condus cea mai importantă comisie, doamna Laura Vicol Ciorbă. Şi tu te-ai vândut pe o ciorbă, Marcele, pentru câteva excursii cu private jet-urile în străinătate”, a completat Simion.

”Ia-ţi meditatorul şi pleacă, Marcele. Pleacă până vine valul, pentru că atunci când vine valul, veţi plăti toţi pentru mizeriile comise de tine, de Grindeanu, care a plecat şi de Simonis”, a precizat el. Simion le-a transmis parlamentarilor ”să nu îl mai lase trei luni în funcţie, sub semnul stabilităţii, pentru că acesta îşi ascunde fărădelegile”.

”Sunteţi părtaşi, toţi cei care nu veţi vota această moţiune. Ia-ţi jetul şi du-te, Marcele!”, a spus George Simion în final.

Daniel Fenechiu (PNL): Dacă moţiunea ar trece – nu este cazul – ar arunca România în anarhie

Parlamentarul PNL Daniel Fenechiu a afirmat că, dacă moţiunea de cenzură ar trece, ”ar arunca România în anarhie”.

El a explicat că PNL nu susține această mişelie mascată în moţiune de cenzură, care urmăreşte doar destabilizarea României.

Daniel Fenechiu a declarat în plenul Parlamentului că suntem într-un context complicat având în vedere că avem un război în proximitate, un interimar la Preşedinţia României şi ne aflăm în proces electoral şi că cel mai important lucru îl reprezintă stabilitatea României.

El a afirmă că, dacă moţiunea ar trece, atunci România ar fi aruncată în anarhie.

Să facem ce este bine pentru ţara noastră. Să devoalăm toata atacurile la statul de drept şi la democraţie. Acest lucru nu poate fi făcut decât prin respingerea acestui atac la stabilitatea noastră. Dacă ar trece, nu e cazul, ar arunca România în anarhie. I-ar produce bucurie lui Putin. PNL nu va vota această mişelie mascată în moţiune de cenzură care urmăreşte doar destabilizarea României”, a afirmat parlamentarul liberal.

Daniel Fenechiu a mai transmis celor care au iniţiat această moţiune, că nu lucrează pentru poporul român şi că ”sunt slugile Moscovei”.

Gabriela Enache (PSD): Moţiunea nu este împotriva guvernului Ciolacu, ci împotriva României

Gabriela Enache, parlamentar PSD, a declarat că moţiunea de cenzură dezbătută în Parlament nu este împotriva guvernului Ciolacu, ci împotriva României şi că reprezintă o încercare de destabilizare a ţării. Ea a adăugat că moţiunea este plină de insinuări, aluzii şi acuzaţii neprobate.

”Moţiunea nu este împotriva guvernului Ciolacu, nici a coaliţiei. Moţiuena este împotriva României. Este o încercare de destabilizare a ţării”, a afirmat Gabriela Enache, potrivit News.ro.

Ea a adăugat că în vremuri de criză este importantă stabilitatea ţării şi că în aceste vremuri ar trebui să fim mai uniţi ca niciodată.

Gabriela Enache a afimat că moţiunea de cenzură este plină de acuzaţii neprobate.

”Moţiunea este plină de insinuări, aluzii şi acuzaţii neprobate. Asta în timp ce candidatul mesianic, ezoteric, pe care îl susţineţi este acuzat de Parchetul General de acţiuni împotriva ordinii constituţionale, ori de iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter fascist/legionar, cu probe concrete, arme de asalt, mii de conturi false în social-media, activate dintr-un click şi la comandă, chipurile cu zero costuri de campanie, dar cu milioane de dolari nedeclaraţi descoperiţi prin seifuri ascunse în pământ”, a spus Gabriela Enache.

Ce prevede Constituția

Potrivit Constituţiei, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, se comunică Guvernului la data depunerii şi se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Conform articolului 47 din Regulamentul şedinţelor comune, ”acordarea votului de încredere Guvernului şi retragerea încrederii acordate Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură sunt supuse procedurii votului secret cu bile”, în prezenţa a cel puţin jumătate plus unu din membrii care compun cele două Camere ale Parlamentului.

După prezentarea moţiunii de cenzură de către deputatul sau senatorul desemnat de iniţiatorii acesteia, preşedintele care conduce şedinţa comună dă cuvântul prim-ministrului sau, în cazul imposibilităţii participării acestuia, membrului Guvernului care îl reprezintă, pentru prezentarea poziţiei Guvernului. În continuare, preşedintele dă cuvântul deputaţilor şi senatorilor, în ordinea înscrierii lor la cuvânt.

După încheierea dezbaterilor se trece la votarea moţiunii de cenzură. Moţiunea de cenzură se consideră adoptată dacă este votată de majoritatea deputaţilor şi senatorilor, în acest caz fiind vorba despre 234 de voturi, partidele semnatare ale moţiunii neavând numărul necesar de voturi.

Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea în Parlament.

Textul moțiunii împotriva Guvernului

În documentul intitulat „Premierul NORDIS trebuie să plece, românii s-au săturat de umilinţă", semnatarii susţin că Guvernul actual este "ilegitim" şi, deşi se află în funcţie de doar două luni, acumulează "un bilanţ ruşinos de abuzuri şi eşecuri".

„Premierul Marcel Ciolacu a fost impus de către preşedintele ilegitim Klaus Iohannis, în perioada în care acesta îşi încheiase deja mandatul constituţional. Prin urmare, acest Guvern şi acest prim-ministru sunt lipsiţi de orice urmă de legitimitate, reprezentând de fapt prelungirea abuzivă a unui regim respins categoric de cetăţeni. În ceea ce priveşte capacitatea sa executivă, într-o democraţie funcţională, nici măcar nu ar fi fost nevoie de o moţiune de cenzură pentru a-l înlătura - acest Guvern nu ar fi trebuit să existe vreodată", se arată în moţiune.

În opinia semnatarilor moţiunii, premierul şi-a pierdut credibilitatea, imaginea acestuia şi a unor membri "marcanţi" ai Cabinetului fiind "compromisă" prin "asocierea cu monstruosul scandal 'Nordis', o fraudă de proporţii uriaşe, de zeci de milioane euro, care a lăsat în urmă aproape 1.000 de români înşelaţi de complicitatea inacceptabilă dintre politicieni corupţi şi afacerişti interlopi".

Moţiunea va fi votată şi de deputatul USR Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei, care consideră că "Guvernul Ciolacu ar trebui demis, deoarece "face rău" României".

„Românii au votat USR ca să meargă la guvernare şi să facă reformele promise. Nu să ezite să facă opoziţie în Parlament susţinând Guvernul Ciolacu care în mod vădit face rău României. Şi, mai grav, care va face şi mai mult rău după alegerile prezidenţiale dacă încă mai este în funcţie. Rămân alături de colegii mei, chiar şi atunci când avem opinii diferite, aşa cum am făcut-o mereu. Dar nu cred că trebuie să susţinem Guvernul Ciolacu. Dacă va exista un vot în cadrul conducerii USR, voi susţine să avem o poziţie clară: fie suntem la guvernare, fie suntem în opoziţie. Să spui una, dar să votezi alta nu ar trebui să fie o opţiune pentru USR. Deocamdată nu a existat niciun astfel de vot. Să trăim în minciună poate fi mai util pentru unii pe termen scurt, dar e rău pentru România. Trebuie să trăim în adevăr. Pentru că nimeni nu are nicio putere împotriva adevărului, ci doar împreună cu el", a susţinut Năsui.

USR nu susține moțiunea de cenzură

Liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu, a reiterat marţi că parlamentarii formaţiunii nu susţin moţiunea de cenzură depusă de AUR, S.O.S. România şi POT.

„Noi nu votăm acum. Am spus asta, am decis împreună colegii mei şi cu doamna preşedinte Elena Lasconi, cred că de două săptămâni. Ne uităm la tot contextul internaţional, la faptul că România are un preşedinte interimar şi am spus atunci şi spun şi acum: am fi votat dacă am fi înţeles ce se întâmplă de a doua zi după ce Ciolacu pleacă acasă şi în ce măsură se poate pune un nou Guvern pro-european, în această perioadă atât de complicată, pentru că avem o responsabilitate pentru fiecare om care îşi vede de treaba lui, munceşte şi plăteşte taxe. Nu putem să aruncăm ţara în haos", a transmis Moşteanu.

Deputatul PSD Mihai Ghigiu susţine că moţiunea de cenzură nu va trece, pentru că Guvernul are o majoritate care a fost testată deja de mai multe ori.

Ghigiu a fost întrebat dacă PSD are emoţii în legătură cu moţiunea de cenzură şi dacă sunt membri de partid care ar putea vota ''pentru''.

"Nu va exista şi eu vă garantez, şi în politică nu e bine să garantezi, dar eu vă garantez că nu va exista niciun membru al PSD care să voteze această moţiune de cenzură. Eu sunt convins că această coaliţie va funcţiona şi veţi vedea vineri că moţiunea va fi respinsă. Cred că nici iniţiatorii nu au aşteptarea că va trece această moţiune", a declarat marţi deputatul PSD la Palatul Parlamentului.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Transformare spectaculoasă pentru sportiva desemnată 'cea mai atrăgătoare femeie din lume': "Arăți incredibil"
FOTO Transformare spectaculoasă pentru sportiva desemnată 'cea mai atrăgătoare femeie din lume': "Arăți incredibil"
Citește și...
Marcel Ciolacu, despre cazul Nordis: Dorm foarte bine. Nu am absolut nici cea mai mică îngrijorare
Marcel Ciolacu, despre cazul Nordis: Dorm foarte bine. Nu am absolut nici cea mai mică îngrijorare

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a declarat, joi, că doarme foarte bine şi nu are nici cea mai mică îngrijorare în legătură cu cazul Nordis.

VIDEO. George Simion a arătat presei o caricatură cu Ciolacu, susținând că este Buratino, versiunea rusească a lui Pinocchio
VIDEO. George Simion a arătat presei o caricatură cu Ciolacu, susținând că este Buratino, versiunea rusească a lui Pinocchio

Președintele AUR, George Simion, le-a arătat jurnaliștilor, marți, la Palatul Parlamentului, o caricatură a premierului Marcel Ciolacu, susținând că liderul PSD este ”Buratino”.

DOCUMENT. AUR a depus în Parlament moțiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului Ciolacu 2, dar nu are semnăturile USR
DOCUMENT. AUR a depus în Parlament moțiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului Ciolacu 2, dar nu are semnăturile USR

Președintele AUR, George Simion, a anunțat, marți, că a depus în Parlament moțiunea de cenzură ”Premierul Nordis trebuie să plece”, pentru demiterea Guvernului Ciolacu 2.  

Renegocierea PNRR, singura speranță a României. Cu doar 14% dintre jaloane îndeplinite, riscăm să pierdem 19 miliarde de euro
Renegocierea PNRR, singura speranță a României. Cu doar 14% dintre jaloane îndeplinite, riscăm să pierdem 19 miliarde de euro

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Bruxelles. Pentru ca țara noastră să nu piardă 19 miliarde de euro, România va cere modificarea PNRR, așa cum au procedat deja Spania, Grecia și Italia.

Recomandări
Zelenski spune în ce condiții va respecta Kievul armistițiul temporar anunțat de Putin: „Ar putea da o şansă păcii”
Zelenski spune în ce condiții va respecta Kievul armistițiul temporar anunțat de Putin: „Ar putea da o şansă păcii”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că Ucraina va respecta armistiţiul declarat de Vladimir Putin, dar a solicitat ca această încetare a focului să fie prelungită dincolo de termenul dat de liderul de la Kremlin de 30 de ore.

Tot mai mulți români au început să părăsească Spania, în 2025. Specialiștii anunță un număr record de plecări. Ce i-a speriat
Tot mai mulți români au început să părăsească Spania, în 2025. Specialiștii anunță un număr record de plecări. Ce i-a speriat

Aproape 10.000 de români au plecat din orașele spaniole în primele trei luni ale anului, arată cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică din Spania. Un număr record, spun specialiștii.

„România, te iubesc!”, la Muntele Athos, în Duminica Învierii. Ce sfaturi au viețuitorii acestui loc pentru oamenii din lume
„România, te iubesc!”, la Muntele Athos, în Duminica Învierii. Ce sfaturi au viețuitorii acestui loc pentru oamenii din lume

Să fim mai buni, mai înțelegători și înțelepți. Sunt sfaturile viețuitorilor din Muntele Athos pentru oamenii din lume și soluția pentru a rămâne în echilibru în aceste vremuri agitate, în care bunătatea și buna înțelegere par că sunt în pericol.