Moțiunea de cenzură nu s-a mai votat. Câțiva parlamentari PSD s-au îmbolnăvit înainte de vot

×
Codul embed a fost copiat

Şedinţa Parlamentului în care trebuia dezbătută şi votată moţiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului Orban nu a mai avut loc, din cauza lipsei cvorumului.

Dezbaterile și rezultatul votului au fost transmise LIVE pe PRO TV NEWS și pe pagina de Facebook a Știrilor Pro TV.

CITIȚI în acest articol:

-► Cronologia evenimentelor - LIVE UPDATE
-► Ciolacu a anunțat că nu există cvorum: Sunt prezenți doar 226 de parlamentari
-► 
Senatoarea PSD Carmen Dan va lipsi de la vot
-► 
Iohannis atacă PSD înainte de vot: “PSD e fundamental corupt de dorința de putere”
-► Orban: Ca parlamentari, nu participăm la această "poţiune de cianură"; ca şi Guvern va trebui să fim prezenţi
-► Ce scrie în moțiunea de cenzură
-► Ciolacu: ”Sunt suficiente voturi ca moțiunea de cenzură să treacă
-► Cum votează partidele parlamentare

Cei de la PNL, PMP și USR au anunțat că nu vor participa la vot, în timp ce aleșii UDMR au transmis că vor participa la ședința plenului, dar NU vor vota.

Citește și
Fierbere mare și negocieri înaintea moțiunii de cenzură. Care sunt calculele politicienilor
Fierbere mare și negocieri înaintea moțiunii de cenzură. Care sunt calculele politicienilor
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

Astfel, votul și dezbaterea moțiunii de cenzură nu au mai avut loc, după ce s-a făcut apelul nominal al parlamentarilor și s-a constatat că nu există cvorum. Ciolacu a anunțat că s-a închis ședința, deoarece au fost prezenți dor 226 de senatori și deputați, un număr insuficient, fiind necesară prezenţa a 233 de deputaţi şi senatori.

"Nu am putut proceda la supunerea la vot a ordinii de zi a sesiunii extraordinare", a spus Ciolacu.

Demersul PSD de demitere în Parlament a Guvernului Orban a fost dejucat chiar de către parlamentari ai Partidului Social Democrat, care, după ce au invocat diferite motive, nu au mai participat la dezbaterea și votul moțiunii de cenzură.

Este vorba despre 5 parlamentari social-democrați. Trei dintre aceștia și-au anunțat colegii că sunt bolnavi, iar alți 2 ... nu au mai răspuns la telefoane.

PSD are 193 de senatori și deputați, PRO România are 24, ALDE are 7 parlamentari, iar noul partid al lui Dan Voiculescu, PPUSL, are 9 parlamentari. În total se puteau aduna 233 de de voturi, adică fix numărul minim necesar pentru adoptarea moțiunii de cenzură și demiterea Guvernului Orban.

CITIȚI AICI textul complet al moțiunii de cenzură ”Guvernul PNL - de la pandemie la pande-mită generalizată

 

Cronologia evenimentelor - LIVE UPDATE:

 

ora 17.00 Şedinţa Parlamentului pentru dezbaterea moţiunii de cenzură nu s-a putut desfăşura din lipsa cvorumului

Şedinţa Parlamentului în care trebuia dezbătută şi votată moţiunea de cenzură nu a putut să aibă loc, din lipsa cvorumului, potrivit anunţului preşedintelui Camerei Deputaţilor, social-democratul Marcel Ciolacu.

În urma apelului nominal, doar 226 de parlamentari au fost la şedinţă, fiind necesară prezenţa a 233 de deputaţi şi senatori.

"Nu am putut proceda la supunerea la vot a ordinii de zi a sesiunii extraordinare", a spus Ciolacu.

ora 14.30 Ședința plenului Parlamentului a început ”furtunos” cu o pauză de o oră

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a anunțat de la microfonul plenului celor două Camere că ședința plenului începe ”furtunos” cu o pauză de o oră. 

Astfel, activitatea în plen se reia la ora 15.30.

"Toţi liderii de grup au fost de acord să facem acest apel nominal. (...) Aşa scrie în Regulament. Uitaţi-vă şi în Constituţie şi în Regulament. În momentul în care toţi liderii de grup sunt de acord în consens cu un lucru aşa se face. Asta este cutuma. Au acest drept. Îi lăsaţi şi pe ei să aibă şi drepturi?", a spus Ciolacu, la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres, întrebat de ce a fost nevoie de apel nominal.

El a adăugat că parlamentarii PSD au fost cei mai numeroşi dintre cei prezenţi în sală şi aveau termen să ajungă la şedinţa de plen până la ora 15,00. Potrivit acestuia, dacă după apelul nominal nu este cvorum, probabil că se va suspenda şedinţa.

"Ca să respecţi legile ţării nu poţi să bagi 465 de parlamentari în cvorum. Vor fi toţi de la PSD prezenţi la moţiunea de cenzură", a arătat el.

ora 13.40 Senatoarea PSD Carmen Dan va lipsi de la vot

Senatoarea PSD Carmen Dan a anunţat că nu va fi prezentă în Parlament la moţiunea de cenzură, pentru că este în autoizolare după ce mama sa a fost confirmată cu virusul SARS-COV-2.

"Confirm astfel zvonurile conform cărora eu astăzi nu voi fi prezentă în Parlamentul României pentru a vota alături de colegii mei pentru moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban. În oricare alte condiţii, nu cred că e nevoie să asigur pe nimeni că aş fi fost acolo. O fractură de mână sau de picior, o răceală mai mult sau mai puţin banală sau orice altă problemă de acest gen nu m-ar fi oprit să ajung în Parlament. Altfel spus, în aceeaşi zi în care mama a fost confirmată eu am fost testată, iar rezultatul este negativ. Nu am simptome de niciun fel, doar ca legea îmi impune să stau în autoizolare, lucru pe care îl voi respecta!", a scris Carmen Dan pe Facebook.

ora 11.30 Atac dur al lui Iohannis la adresa PSD în ziua moțiunii: “PSD e fundamental corupt de dorința de putere”

Președintele Klaus Iohannis susține, într-un comunicat dat publicității înainte de vatul în Parlment, că PSD vrea să arunce țara în haos pentru a pune mâna pe putere cu orice preț, în cea mai dificilă perioadă pentru România.

 

Iohannis acuză PSD că este un partid “fundamental corupt de dorința de putere și nu se poate reforma, indiferent cine îl conduce” și precizează că depunerea unei moțiuni de cenzură în această perioadă critică reprezintă un demers toxic. DETALII aici.

ora 10.30 Orban: Ca parlamentari, nu participăm la această "poţiune de cianură"; ca şi Guvern va trebui să fim prezenţi

Premierul Ludovic Orban a declarat că parlamentarii PNL nu participă la dezbaterea în Parlament a moţiunii de cenzură, însă Guvernul va fi prezent, menţionând că moţiunea este în afara Constituţiei.

 

"Astăzi ne prezentăm la moţiunea de cenzură, chiar dacă este o procedură neconstituţională şi ea se derulează şi va trebui să fim prezenţi la Parlament ca şi Guvern. Sigur că poziţia politică este foarte clară, că noi nu participăm la această poţiune de cianură care este în afara Constituţiei, ca şi parlamentari, dar ca şi Guvern va trebui să fim prezenţi, aşa că la ora 14,00 va trebui să fim prezenţi la moţiune", a afirmat Orban, la începutul şedinţei de Guvern, potrivit Agerpres.

Ce scrie în moțiunea de cenzură

 

Moțiunea intitulată "Guvernul PNL, de la pandemie la pande-mită generalizată. Belşug în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor" a fost depusă pe 17 august de PSD şi a fost citită în plenul comun de senatorul PSD Lucian Romaşcanu pe 20 august.

În moţiunea de cenzură, semnată de 205 senatori şi deputaţi, social-democraţii susţin că reprezentanţii Guvernului au încălcat toate regulile impuse cetăţenilor în urma pandemiei cu noul coronavirus.

Potrivit Agerpres, un capitol al moţiunii de cenzură se referă la "chermezele PNL în vreme de pandemie", semnatarii afirmând că "reprezentanţii Guvernului şi-au pierdut iremediabil credibilitatea în modul în care au gestionat pandemia".

Documentul are, totodată, un capitol privind "restricţiile contradictorii impuse cetăţenilor români". Potrivit social-democraţilor, "o altă cauză majoră a pierderii controlului asupra pandemiei de către Guvernul Orban 2 a fost seria nesfârşită de decizii şi măsuri contradictorii".

PSD se referă şi la "devalizarea bugetului de stat sub paravanul pandemiei", aducând în atenţie raportul recent al Curţii de Conturi privind cheltuielile publice în timpul stării de urgenţă.

Nu în ultimul rând, social-democraţii susţin că "nivelul de trai al populaţiei s-a prăbuşit", iar "oamenii au pierdut tot ce câştigaseră în guvernarea PSD".

Conform semnatarilor moţiunii, "Guvernarea PNL a readus austeritatea, sărăcia şi cercul vicios al salariilor mici". 

Ciolacu: ”Sunt suficiente voturi ca moțiunea de cenzură să treacă”

 

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi că sunt "suficiente" voturi ca moţiunea de cenzură depusă de partid să treacă, chiar "şi fără UDMR".

"În acest moment, sunt suficiente voturi ca moţiunea de cenzură să treacă", a spus Ciolacu la sediul PSD, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă aceste voturi le includ şi pe cele ale UDMR, el a răspuns: "Avem discuţii în continuare".

Potrivit premierului Ludovic Orban, preşedintele PNL, moţiunea de cenzură este "un act de iresponsabilitate", în condiţiile în care actualul guvern se confruntă, în ultimele luni, "cu provocări fără precedent". El a adăugat că, personal, i-ar spune "poţiune de cianură".

Solicitat, joi, să dezvăluie numele parlamentarilor de la alte formaţiuni cu care a negociat, liderul PNL a replicat: "Negocierile nu sunt publice, ar fi culmea să vă dau acum lista cu parlamentarii cu care am negociat, ca să ştie PSD cu cine am negociat. Voi comunica o previziune înainte de vot, aşa cum am făcut şi la celelalte evenimente importante, moţiuni".

Cum votează partidele parlamentare

 

Liderul USR, Dan Barna, consideră de asemenea că moţiunea de cenzură a PSD este "un exerciţiu stupefiant de iresponsabilitate".

"Avem o criză sanitară, avem o criză economică şi domnul Ciolacu insistă să avem şi o criză politică. Cum rezolvă căderea Guvernului numărul de paturi ATI? Cum face o moţiune de cenzură deficitul să scadă? Cum crede PSD că are căderea morală să decidă cine trebuie să guverneze România, după ce au lăsat în urmă dezastrul pe care îl ştim cu toţii?", a scris Barna pe Facebook.

El l-a îndemnat pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, să lase alegerile să decidă cine va guverna România.

UDMR va stabili în ziua votului dacă va susţine sau nu moţiunea de cenzură a PSD împotriva Guvernului, a declarat, pe 25 august, preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor.

El a precizat că nu a negociat cu PSD susţinerea moţiunii şi nu a avut discuţii nici cu PNL, adăugând, însă, că UDMR are "1.000 de motive" să dea jos Guvernul.

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, susţine că această iniţiativă este "o mişcare sinucigaşă pe care o propune PSD" în actualul context sanitar, economic şi social.

"Nu văd rostul acestei moţiuni de cenzură. În momentul de faţă, considerăm o mişcare sinucigaşă pe care o propune PSD, pe care nu o putem susţine şi din principii politice, dar nici nu-i vedem utilitatea într-un asemenea moment, în care trebuie să ne preocupăm cum îi susţinem pe cetăţeni, ce măsuri putem propune pentru a salva locurile de muncă, cum putem susţine mediul de afaceri, cum putem atrage fondurile europene. Mesajul meu politic este cât se poate de clar: nu o să vedeţi PMP lângă PSD", a afirmat Tomac.

Preşedintele ALDE, senatorul Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că moţiunea de cenzură, ce urmează să fie votată luni, va trece. "Astăzi (vineri - n.r.), pe un ţintar făcut cu parlamentarii din toate partidele, excluzând PNL, USR, PMP, moţiunea va trece", a afirmat Tăriceanu.

Liderul Pro România, Victor Ponta, a declarat că luni va vota "cu siguranţă" pentru demiterea guvernului Orban.

"Sper ca, de marţi, să ne cheme domnul Iohannis la consultări şi să ne anunţe că, în sfârşit, i-a trecut cu Orban şi cu neapărat să fie guvernul lui, să ne anunţe marţi că o să facă un guvern al României, care, de fapt, să se ocupe de ceea ce vor oamenii. Oamenii, în acest moment, au trei probleme: cu sănătatea, că de 6 luni aşa bine tratăm pandemia, încât e cel mai rău acum, începutul şcolilor şi al treilea lucru, cât mai ţin firmele româneşti. Reproşul meu principal pentru Orban şi echipa de la guvernare: tot ce decid, decid cu, în primul rând, aşa, zănatec, nu prea are niciun fel de logică - ai închis toate restaurantele când aveam 100 de cazuri, acum avem 1.500 de cazuri şi le deschizi pe toate. Nu are logică. De ce le-ai închis atunci? Că le deschizi acum? Foarte bine, slavă Domnului, că...", a spus Victor Ponta.

Pentru a trece moţiunea de cenzură este nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari. 

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Sorin Grindeanu: Cine nu se prezintă sau votează invers la moţiune nu mai face parte din echipa PSD
Sorin Grindeanu: Cine nu se prezintă sau votează invers la moţiune nu mai face parte din echipa PSD

Parlamentarii PSD care nu se prezintă sau "votează invers", luni, la moţiunea de cenzură, nu mai fac parte din Partidul Social-Democrat, a anunţat, duminică, prim-vicepreşedintele formaţiunii, Sorin Grindeanu, scrie Agerpres. 

Fierbere mare și negocieri înaintea moțiunii de cenzură. Care sunt calculele politicienilor
Fierbere mare și negocieri înaintea moțiunii de cenzură. Care sunt calculele politicienilor

Fierbere mare și acuzații dure pe scena politică înaintea votului pentru moțiunea de cenzură depusă de PSD. Liberalii spun că moțiunea este "o poțiune de cianură", în timp ce social- democrații vorbesc de "pânde-mită generalizată".

Orban: PNL nu are ce discuta cu PSD, însă vom discuta individual cu toţi parlamentarii
Orban: PNL nu are ce discuta cu PSD, însă vom discuta individual cu toţi parlamentarii

Premierul Ludovic Orban a declarat că liberalii nu au ce discuta ”politic” cu parlamentarii PSD, referitor la negocierile legte de votarea moțiuniide cenzură, însă - în schimb - vor discuta "individual" cu ”toţi parlamentarii”.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”
Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a afirmat că nu se pune problema desfiinţării unor oficii poştale, aşa cum anunţase directorul Poştei Române.