Fierbere mare și negocieri înaintea moțiunii de cenzură. Care sunt calculele politicienilor

Ultima actualizare: 27-08-2020 20:54

Fierbere mare și acuzații dure pe scena politică înaintea votului pentru moțiunea de cenzură depusă de PSD. Liberalii spun că moțiunea este "o poțiune de cianură", în timp ce social- democrații vorbesc de "pânde-mită generalizată".

 

PSD susține că are voturile necesare, pentru a da jos Guvernul Orban. Votul se va da luni, în Parlament.

Politicienii au lăsat pandemia deoparte și se luptă cu toate armele pentru putere.

Social-democrații acuză că liberalii încearcă să le fure parlamentarii înaintea votului de luni din Parlament.

Marcel Ciolacu, președinte PSD: "Am înțeles de la colegii mei parlamentari, deputați și senatori, că deja sunt sunați de celebrul domnul Barbu secretarul general al Guvernului, acel infractor care invită la guvern pe parlamentari să bea cafele. Îl anunț că nu va reuși să fure pe ultima sută de metri parlamentari PSD".

Că negocierile sunt aprige o recunoaște chiar șeful guvernului.

Ludovic Orban, prim ministrul României: ”Negocierile nu sunt publice. Ar fi culmea să vă dau lista parlamentarilor cu care am negociat ca să știe PSD-ul cu cine am negociat. Nu i-aș spune moțiune de cenzură. I-aș spune poțiunea de cianură cu care PSD vrea să otrăvească din nou România”.

Ca guvernul să fie demis social-democrații au nevoie de 233 de voturi, jumătate plus unu din numărul de deputați și senatori.

 

PSD anunță o moțiune și în următoarea sesiune parlamentară

 

Teoretic, dacă parlamentarii PSD, ALDE și ProRomânia ar vota moțiunea ar trece, dar la limită, oricum până luni e cale lungă și cum trasesimul politic a devenit obișnuință la noi în țară este posibil să vedem în acest timp și alți parlamentari care trec dintr-o tabără în alta.

Dacă moțiunea este adoptată și cade guvernul, va mai trece o vreme până când vom avea un nou premier cu un nou cabinet.

Klaus Iohannis, președintele României: ”Cred că toată lumea își dă seama de ce nu trebuie să treacă această moțiune. Suntem în pandemie, în criză economică și oricum avem alegeri peste câteva săptămâni. Deci ce rost are o moțiune de cenzură în aceste condiții? Nu cred că PSD își imaginează sau își dorește să preia guvernarea. PSD își dorește pur și simplu să arunce țara în aer și asta mi se pare un lucru grav”.

Cristian Pârvulescu, analist politic: ”Suntem în ziua în care avem cele mai multe persoane diagnosticate, 1.504, numărul de decese rămâne important, sunt țări din Europa care ne trec în zona roșie. Toate aceste lucruri ne arată că n-ar fi momentul oportun pentru așa ceva. E o încercare disperată de a arata că PSD contează pe scena politică românească”.

Parlamentarii USR au anunțat că nu vor vota moțiunea, în timp ce udemeriștii încă nu s-au decis.

Social-democrații susțin că dacă nu reușesc să dărâme guvernul acum, în septembrie, în viitoarea sesiune parlamentară vor depune o altă moțiune de cenzură.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO