Moşteanu: USR PLUS şi AUR au 122 de semnături pentru o moţiune de cenzură

Ionuț Moșteanu

Liderul grupului USR PLUS din Camera Deputaţilor, Ionuţ Moşteanu, a declarat că reprezentanţii Uniunii au contactat toate partidele politice în vederea susţinerii unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului.

În cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Parlamentului, acesta a arătat că USR PLUS şi AUR ar avea împreună 122 de semnături, dar a subliniat că nu îşi doreşte să se ajungă la depunerea moţiunii de cenzură.

"Am discutat cu toate partidele politice despre o eventuală moţiune de cenzură. USR PLUS are 80 de semnături şi 80 de parlamentari, care aşa cum l-au pus pe premierul Cîţu şi i-au dat şansa să arate că poate să conducă un guvern de coaliţie, îl vor da şi jos. Asta să fie foarte clar. Am discutat cu cei de la AUR, pentru a vedea dacă avem o variantă de a strânge semnăturile. Împreună cu AUR avem 122 de semnături, deci putem depune o moţiune de cenzură. Rămâne să discutăm despre text. Bineînţeles, aş vrea să nu ajungem aici, dar asta depinde doar de maturitatea politică a lui Florin Cîţu. Mâine vom avea o discuţie, aştept să facă un pas în spate, să continuăm cu un nou premier PNL, într-un ritm accelerat, pentru că e foarte mult de recuperat din ultimele luni şi din acest aproape un an de zile în care Florin Cîţu a avut frâiele Guvernului şi nu a mers la turaţie maximă", a spus Moşteanu.

El a menţionat că USR PLUS a cerut o şedinţă a coaliţiei în cursul zilei de joi, dar că aceasta urmează să aibă loc abia vineri. Totodată, a arătat că USR PLUS îşi doreşte să facă parte în continuare din coaliţia de guvernare, cu aceeaşi structură ministerială. În acest sens, a exclus ipoteza unor schimburi de ministere sau trocuri.

Reprezentantul USR PLUS a susţinut că premierul a creat "o criză guvernamentală de care România nu avea nevoie". El a subliniat că Guvernul Cîţu funcţionează "fără o susţinere majoritară" parlamentară.

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

"Cred că în momentul acesta e foarte periculos să îl lăsăm pe Florin Cîţu cu toată puterea pe mână, pentru că am văzut că nu ştie să o folosească. A folosit-o abuziv pentru a-şi atinge scopurile politice de competiţie internă în PNL. A folosit acea poziţie de prim-ministru pentru a presa ministere şi miniştri să îi avizeze o ordonanţă de guvern, trecând peste protocolul de coaliţie. Ordonanţa de guvern care nu are absolut nicio urgenţă", a arătat el.

Potrivit acestuia, USR PLUS nu se opune dezvoltării, dar nu doreşte o repetare a "greşelilor" din PNDL 1 şi 2. Moşteanu a adăugat că partenerii de coaliţie au vrut, practic, să treacă "cu tancul" peste punctul de vedere al USR PLUS.

"Nu mai vrem preţuri supraevaluate, achiziţii umflate, nu mai vrem o prioritizare din pixul unui ministru sau al altuia. Colegii de coaliţie nu au ţinut cont de ce am spus noi. Au vrut să meargă înainte, să treacă practic cu tancul peste noi. Acest lucru nu se va întâmpla. Nimeni nu îşi va permite vreodată - şi asta trebuie să fie foarte clar şi următorului premier PNL -, trebuie să ne trateze ca pe nişte parteneri loiali şi responsabili, pentru că asta suntem", a precizat el.

Moşteanu a afirmat că în calitate de lider al grupului USR PLUS a avut o bună colaborare cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban.

"De la acel moment din iarnă până acum au trecut nouă luni de zile şi foarte multe lucruri s-au schimbat. Personal, lucrez cu Ludovic Orban deja de nouă luni, din poziţia de lider de grup, dânsul este preşedinte la Cameră. Eu am o colaborare foarte bună şi am văzut un om echilibrat, cu mult fler politic, care îşi ţine cuvântul dat. Decizia finală va fi una luată în coaliţie. Decizia din partea USR PLUS va fi una luată în organele statutare", a evidenţiat el.

 

Coaliţia de guvernare este în prag de a se destrăma

 

Criza politică s-a declanșat din cauza unei Ordonanţe de Urgenţă care s-a ivit neașteptat pe agenda şedinţei de guvern de miercuri dimineaţă.

Liderii USR-PLUS au amenințat cu boicotul. Miza constă în 50 de miliarde de lei destinate primăriilor. Scandalul a escaladat miercuri seară, când premierul Cîțu a decis remanierea ministrului justiției, Stelian Ion, membru USR-PLUS.

Schimbarea a fost acceptată, joi, și de președintele Klaus Iohannis. Și după câteva ore, liderii USR-PLUS au anunţat că retrag sprijinul politic acordat lui Cîţu și amenință cu o moțiune de cenzură.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Dan Barna contează pe 80 de voturi pentru moţiunea de cenzură:
Dan Barna contează pe 80 de voturi pentru moţiunea de cenzură: "Florin Cîţu trebuie să plece"

USR PLUS transmite că 80 de parlamentari au semnat moţiunea de cenzură şi că acest demers poate fi evitat doar dacă Florin Cîţu nu va mai deţine funcţia de prim-ministru.

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin
Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin

Rusia şi-a intensificat atacurile asupra reţelei feroviare ucrainene pentru a ”paraliza” aprovizionările militare cu material din Occident - în vederea unei noi ofensive -, declară vineri un oficial ucrainean de rang înalt în domeniul securităţii AFP.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.