Modificarea Codurilor Penale. Răspunsul lui Dragnea, întrebat de rejudecarea dosarului ”Referendum”
Modificarea Codurilor Penale a ajuns în comisia condusă de fostul ministrul al Justiţiei, Florin Iordache.
Articolele vor fi dezbătute joi, însă parlamentarii USR susţin că proiectul are în continuare portiţe legislative care îi ajută pe politicienii cu probleme penale.
Una dintre acestea i-ar da de exemplu posibilitatea lui Liviu Dragnea să ceară rejudecarea dosarului ''Referendumului'', în care a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare.
Zeci de articole din Codul Penal şi din Codul de Procedură Penală au suferit modificări. Deputaţii din comisia care trebuie să le analizeze au primit abia miercuri documentaţia. Lipseşte însă din iniţiativă modificarea celebrului deja articol privind abuzul în servciu.
Stelian Ion, deputat USR: "Abuzul în serviciu e păstrat în sertar cu multe lacăte închise deşi se ştie, se vorbeşte, va fi o variantă fără prag şi mai gravă, o dezincriminare mai accentuată pentru că se va lega săvârşirea infracţiunii de procurarea unui folos material"
Comisia Iordache nu a renunţat nici la articolul care prevedea că nicio informație din timpul urmăririi penale să nu poată fi făcută publică. Doar când începe judecata propriu-zisa a dosarului, se poate afla despre ce este vorba. Suspecţii în dosare trebuie protejaţi cu orce preţ, mai spune un articol, şi nu pot să fie filmaţi sau fotografiaţi încătuşaţi.
Pe lângă cenzurarea informaţiilor către public, modificările restrâng posibilitatea unui anchetator de a acuza un funcţionar care a luat mită acum un an, de exemplu.
Stelian Ion, deputat USR: "Denunţul va putea fi făcut doar în 6 luni de către făptuitor, în mod clar se vor împiedica anumite anchete."
A rămas pe lista de propuneri şi articolul care spune că orice ar auzi un ofiţer SRI când interceptează o convorbire telefonică, acesta trebuie să reţină de acolo doar informaţiile legate de siguranţa naţională, dacă mandatul pentru acest motiv a fost emis, iar restul discuţiilor, chiar dacă s-ar vorbi despre corupţie sau crimă, să fie ignorat şi şters.
O altă modificare spune că dacă un judecător care a participat la un proces, dispare din complet, procesul se reia din faza finală, cea în care se pun concluzii de către părţi - ”În situația în care acesta nu mai este judecător al instanţei respective, procesul se repune pe rol, cu citarea părţilor, pentru ca ele să pună din nou concluzii în faţa completului de judecată legal constituit."
De exemplu, în dosarul Referendumul, în care a fost condamnat preşedintele PSD Liviu Dragnea, judecătoarea Livia Stanciu s-a pensionat înainte de redactarea hotărârii. Asta înseamnă că dacă legea va fi modificată aşa cum doreşte Comisia Iordache, Liviu Dragnea poate cere repunerea pe rol a întregului proces.
Liviu Dragnea: ”Nu ştiu dacă voi face cerere. Îmi mai dă cineva înapoi anii pierduți în aceste procese? Îmi mai dă cineva înapoir ceea ce am pierdut din cauza acestui dosar politic? Nu!”
Senatorii şi deputaţii din comisia Iordache se vor reuni joi dimineaţa pentru dezbateri generale asupra acestor modificări şi vor avea la dispoziţie două săptămâni să vină cu amendamente.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!