Mii de romani scapa de arestul la domiciliu, declarat neconstitutional. Ce nume grele vor fi cercetate sub control judiciar
Gata cu arestul la domiciliu! Cel putin pana in momentul in care cea mai noua masura preventiva va fi reglementata si in privinta duratei maxime, in care un suspect primeste interdictia de a-si parasi locuinta.
Curtea Constitutionala a declarat ca NEconstitutional articolul referitor la arestul la domiciliu, asa ca procurorii cer o decizie mai blanda, pentru cei anchetati. Printre acestia, si Elena Udrea.
De cand a fost eliberata din penitenciarul Targsor, Elena Udrea a fost plasata in arest la domiciliu. A incercat fara succes sa isi redeobandeasca libertatea de a iesi din casa. Procurorii DNA s-au opus de fiecare data. Pana marti, cand au cerut chiar ei ca fostul ministru al Turismului sa fie plasat sub control judiciar. Asa cum s-a intamplat luni si cu fosta sefa de la DIICOT, Alina Bica.
Alegeri 2024
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Țările în care s-au deschis cele mai multe secții de votare la alegerile prezidențiale din 2024
Motivul: articolul care reglementeaza arestul la domiciliu a fost declarat acum o luna neconstitutional pentru ca nu prevede perioada maxima in care cei anchetati sau judecati, celebri sau nu, pot fi obligati sa ramana intre peretii caselor lor.
Cea mai noua masura preventiva din legislatia penala romaneasca, arestul la domicliu dispare dupa 16 luni de existenta. Cel putin decomandata, pana cand guvernul va reglementa cat timp magistratii pot dispune aceasta masura.
Mii de romani - ministri, parlamentari, oameni de afaceri sau simpli suspecti - sunt astazi plasati in arest la domciliu. Rand pe rand, procurorii vor cere si in cazul lor cea mai blanda masura preventiva: control judiciar. Intre beneficiari se numara: fostul ministru al Finantelor Darius Valcov, fostul vicepresedinte al Camerei Deputatilor Viorel Hrebenciuc, omul de afaceri Dorin Cocos, dar si Gruia Stoica.
Reprezentantii Ministerului Justitiei nu au confirmat inca, daca si cand vor face modificarile legislative necesare, asa cum au procedat in cazul controlului judiciar si a celui pe cautiune valabile 60 de zile.
Modificarea Codurilor Penale, amanata de parlamentari
Intre timp, comisia juridica a Camerei Deputatilor a amanat marti dezbaterea modificarilor la codurile penale cu patru saptamani.
"Asa cum am anuntat de ieri proiectele cu privire la modificarea Codului penal si Codului de procedura penala se amana, urmeaza sa stabilim pana cand", a spus vicepresedintele comisiei, Ciprian Nica. El a adaugat ca termenul pana la care se amana este de patru saptamani.
Deputatul UDMR Mate Andras a propus sa fie trimisa o scrisoare ministrului Justitiei si sa il informeze ca ar trebui sa se prezinte cel putin o data pe sesiune la Comisia juridica. "Daca tot amanam, eu v-as ruga sa trimiteti o scrisoare ministrului Justitiei, ca aceasta comisie nu si-a schimbat sediul, tot la nivelul P1, sala Mihai Viteazu si daca nu vine macar o data pe sesiune la comisie sa-si dea demisia ca nu are rost sa stea la minister", a spus Mate Andras.
Dezbaterea proiectelor de lege a fost amanata cu 10 voturi "pentru", 7 "impotriva" si 2 abtineri. Sesiunea parlamentara a Camerei Deputatilor se va termina pe 30 iunie, ceea ce inseamna ca reluarea discutiilor ar trebui sa aiba loc in vacanta parlamentara. Surse parlamentare au declarat pentru AGERPRES ca cele 22 de initiative legislative vor fi luate in dezbatere la Comisia juridica a Camerei in sesiunea din toamna.
Sursa: Agerpres
Etichete: camera deputatilor, ministrul justitiei, cod penal, vot, Comisia juridică,
Dată publicare:
16-06-2015 11:57