Probele temeinice si suspiciunea rezonabila. Discutii aprinse pe Codul Penal pe care parlamentarii il vor modificat

Ultima actualizare: 12-06-2015 07:17

Anchetele declansate de Directia Nationala Anticoruptie, care tintesc tot mai sus in ierarhia politica a Romaniei, au provocat si un alt tip de reactie. Parlamentarii au strans toate propunerile de modificare a Codului Penal si s-au pus pe treaba.

La Comisia Juridica din Camera Deputatilor s-a discutat aprins despre articole care ar interzice incatusarea parlamentarilor pana la sentinta finala, ori despre condamnarea celor care divulga informatii din anchete.

"Sunt de acord cu introducerea lor pe ordinea de zi, cu propunerea facuta de domnul presedinte al comisiei, ca intreg pachetul sa mearga la guvern pentru formularea unor opinii, mai exact la Ministerul Justitiei", a declarat Mate Andras deputat UDMR.

Ioan Cupsa, vicepresedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor: "Unele din aceste proiecte, tinzand sa modifice tocmai textul normei juridice care incrimineaza faptele alegate a fi savarsite de premierul Ponta, noi vom vota impotriva suplimentarii ordinii de zi."

22 de modificari aduse Codului Penal sau Codului de Procedura Penala ar fi trebuit sa intre in dezbatare. Printre acestea si ce isi doresc mai nou parlamentarii: fara catuse pentru persoanele acuzate de coruptie.

Nu este singura modificare. O alta ar opri DNA sa ceara de exemplu arestarea unei persoane daca nu are indicii si probe temeinice ca s-a comis o fapta, si nu ca pana acum, daca exista suspiciunea rezonablia ca s-a incalcat legea.

Un alt parlamentar crede ca ''orice cetatean care dezvaluie informatii din dosarele penale ar trebui sa fie pedepsit cu pana la trei ani de închisoare''. In prezent, Codul penal pedepseste divulgarea fara drept de informatii , probe, marturii dintr-un dosar cu inchisoarea. Nuanta insa se regaseste sintagma "fara drept", care ar disparea in noua varianta. Modificarea ar duce la condamnarea in masa a tuturor jurnalistilor care relateaza despre dosarele penale aflate in lucru la parchete.

"Avand in vedere ca sunt proiecte de legi care vizeaza legi organice fundamentale in activitatea magistratului judecator sau procuror in materie penala, rugamintea e sa amanam discutiile pentru o data ulterioara pe care dumneavoastra o veti aprecia", a afirmat Livia Stanciu, presedintele ICCJ.

Parlamentarii s-au contrazis intre ei si cu privire la durata necesara studierii acestor propuneri: de la 4 saptamani cum au propus cei din PNL, la cel mult o saptamana cum vor cei de la PSD.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO