Modificarea Codului Penal, prioritatea Parlamentului, care uita in schimb de cererile DNA. Politolog: "Pare sa fie o obsesie"
Principala preocupare a noului Parlament rezultat in urma alegerilor din 11 decembrie pare Codul Penal. Protestele de strada, cele mai ample de dupa Revolutie, generate de Ordonanta 13, nu ii intereseaza, pe alesii din noua majoritate.
In urmatoarea perioada, ei vor dezbate mai multe proiecte de lege care aduc modificari importante in justitie. Abuzul in serviciu, legea gratierii, numirea procurorilor, sunt doar cateva dintre tintele imediate ale celor de la PSD si ALDE, cu sprijinul UDMR. In schimb, solicitarea DNA de ridicare a imunitatii lui Eugen Bejinariu, de exemplu, zace la sertar de mai bine de patru luni, in asteptarea unui vot.
Imediat dupa alegeri, Guvernul Grindeanu a trecut la modificarea legilor justitiei, demers care a scos zeci de mii de romani in strada. Cei de la putere nu au abandonat insa niciun moment intentia de a modifica articolul din codul penal, care incrimineaza abuzul in serviciu. Dar pentru ca presiunea publica si a institutiilor internationale persista, au amanat decizia. In schimb, legea gratierii unor pedepse este deja in dezbaterea senatorilor.
Cristian Parvulescu, politolog: "Singura preocupare evidenta a actualului legislativ este legata de legile justitiei si de preluarea a controlului asupra parchetelor. Pare sa fie o obsesie"
Un scandal urias a creat chiar presedintele Comisiei Juridice, Serban Nicolae de la PSD, care a propus un amendament prin care sunt gratiate si faptele de coruptie. La acelasi proiect al legii gratierii, si cei de la UDMR au venit cu idei. Acestia au depus un amendament prin care propun reducerea pedepsei cu inchisoarea in cazul celor condamnati pentru fals in inscrisuri oficiale, falsul intelectual si falsul informatic.
Cristian Parvulescu, politolog: "De legea gratierii nu vor beneficia decat sau in general politicienii si clientela lor. Societatea va reactiona?! Probabil ca da, dar s-ar putea sa fie prea tarziu"
Tot in domeniul justitiei vrea o modificare substantiala si Calin Popescu Tariceanu. Seful Senatului propune ca presedintele Romaniei sa nu mai aiba nicio putere de decizie in ceea ce priveste numirea procurorului general al Romaniei sau a sefului DNA.
In schimb, nu pare sa fie o prioritate pentru noii alesi o solicitare mai veche a DNA. Pe 21 noiembrie 2016, Directia Anticoruptie cerea Camerei Deputatilor sa ii ridice imunitatea deputatului PSD Eugen Bejinariu pentru a-l putea urmari penal in Dosarul Microsoft. Si in ziua de astazi procurorii asteapta un raspuns. Liviu Dragnea sustine insa ca a uitat.
De cealalta parte, oamenii care inca mai ies in strada spun ca vor monitoriza cu atentie orice derapaj al parlamentului in ceea ce priveste justitia.
Sursa: Pro TV
Etichete: justitie, guvern, PSD, Parchet, sorin grindeanu, Parlament, cod penal, UDMR, modificari, alde, serban nicolae, eugen nicolicea,
Dată publicare:
24-03-2017 07:07