Ponta, la ICCJ in dosarul Turceni-Rovinari. "Nu fac nicio declaratie, am venit in calitate de persoana privata"
Fostul premier Victor Ponta s-a prezentat vineri la Inalta Curte de Casatie si Justitie in dosarul in care a fost trimis in judecata de DNA.
UPDATE 19:00 Victor Ponta a pus la cale strategia pentru acest proces cu avocata lui, nimeni alta decat nepoata vicepremierului Gabriel Oprea.
Apararea a avut misiunea de a convinge judecatorul de camera preliminara sa anuleze o parte dintre dovezile stranse de procurorii DNA impotriva inculpatilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Nemultumiri sunt si in ceea ce priveste rechizitoriul, asa ca Victor Ponta si Dan Sova ar vrea ca si actul de inculpare sa fie refacut, iar intreg dosarul Turceni-Rovinari sa fie trimis inapoi la DNA.
Odata ce nemultumirile demnitarilor vor primi un raspuns definitiv din partea instantei, procesul poate sa inceapa cu adevarat. Iar inculpatii vor trebui sa dea declaratii.
UPDATE 15:00 Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis vineri sa mentina masura controlului judiciar fata de senatorul Dan Sova, trimis in judecata in dosarul "Turceni - Rovinari" alaturi de fostul premier Victor Ponta.
UPDATE 11:57 Victor Ponta a iesit de la ICCJ. Premierul demisionar a refuzat sa comenteze . “Evident ca nu fac nicio declaratie. Am venit in instanta in calitate de persoana privata, si nu persoana publica.” a spus el.
Vreme de 3 ore, Ponta si aparatorii sai au contestat foarte multe probe din dosarul procurorilor DNA, cerand anularea lor, relateaza corespondentul ProTV Ovidiu Oanta. Avocatii afirma ca rechizitoriul e incomplet si trebuie refacut si retrimis la DNA. Sedinta de judecata in procedura camerei preliminare nu a fost publica.
Ponta este acuzat de fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala, in forma continuata, si spalarea banilor, fapte savarsite in calitate de avocat.
Vineri debuteaza prima faza a procesului, a camerei preliminare, in care apararea si acuzarea se confrunta in ceea ce priveste probatoriul, rechizitoriul.
Primul termen al procesului a avut loc pe 21 septembrie, insa Ponta nu s-a prezentat atunci in sala de judecata, instanta discutand doar mentinerea controlului judiciar in cazul lui Dan Sova.
Victor Ponta a fost trimis in judecata de DNA pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata (17 infractiuni), complicitate la evaziune fiscala, in forma continuata, si spalarea banilor, fapte savarsite in calitate de avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat ''Ponta Victor-Viorel''.
In dosar mai sunt trimisi in judecata senatorul Dan Sova, sub control judiciar, avocat coordonator al Societatii Civile de Avocati ''Sova si Asociatii'', Laurentiu Ciurel, la data faptelor avand calitatea de director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA, Dumitru Cristea, la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni, si Octavian Laurentiu Graure, la data faptelor director economic al Complexului Energetic Turceni.
Procurorii sustin ca, in perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, Victor Ponta, prin cabinetul individual de avocatura, a obtinut de la SCA ''Sova si Asociatii'' suma de peste 181.000 lei, pentru presupuse activitati efectuate in conlucrare, dar care, in realitate, nu s-au efectuat.
"Astfel, la 30 august 2007, intre SCA 'Sova si Asociatii', reprezentata de Sova, si Cabinetul Individual de Avocat 'Ponta Victor-Viorel', reprezentat de Ponta, s-a incheiat o conventie de conlucrare profesionala, avand ca obiect conlucrarea celor doua parti in dosarele de natura penala, de drept penal al afacerilor, precum si in alte cauze in care se va ivi necesitatea. Conventia s-a incheiat pe o perioada nedeterminata. In conventie s-a prevazut ca, pentru lucrarile profesionale efectuate in conlucrare, onorariile sa fie incasate de societatea de avocati, iar avocatul Ponta sa primeasca o suma fixa de 2.000 euro, pentru care va emite o factura lunara. Prin procesul-verbal din 29 octombrie 2007, inculpatii au hotarat suplimentarea cu 1.000 euro a onorariului cuvenit inculpatului Ponta pentru octombrie 2007 (luna in care Sova s-a inteles cu Cristea Dumitru sa incheie un contract de asistenta juridica prevazut cu comision de succes)", sustine DNA.
Anchetatorii au retinut ca, in 27 martie 2008, inculpatii au incheiat un act aditional la conventia de conlucrare profesionala, in sensul ca s-a modificat onorariul cuvenit lui Ponta la suma de 3.000 euro (cu o luna inainte, cele doua complexuri energetice incheiasera cu SCA ''Sova si Asociatii'' alte contracte de asistenta juridica prevazute cu comision de succes).
"Conventia de conlucrare s-a incheiat in decembrie 2008, moment in care Ponta a devenit ministru. Pentru presupusele activitati efectuate in conlucrare, avocatul Ponta a emis in perioada octombrie 2007 - decembrie 2008 un numar de 17 facturi fiscale in valoare de 181.439,98 lei. Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societatii de avocati SCA 'Sova si Asociatii', care a efectuat plata contravalorii lor, dupa care le-a inregistrat in contabilitate. Sumele aferente celor 17 facturi reprezinta cheltuieli ce nu au la baza operatiuni reale, avand in vedere ca, in realitate, Victor Ponta nu a efectuat niciun fel de activitate profesionala in temeiul conventiei de conlucrare. Dan Sova a fost singura persoana cu drept de dispozitie in privinta oricaror actiuni de orice natura care implicau societatea de avocati", mentioneaza DNA.
Sursa citata precizeaza ca, din probe, a rezultat ca, prin incheierea contractului de conlucrare, s-a urmarit bonificarea lui Victor Ponta pentru contractele incheiate de SCA ''Sova si Asociatii'' cu complexurile energetice. Procurorii considera ca aceste contracte nu s-ar fi incheiat daca, la nivelul companiilor de stat, nu ar fi existat perceptia ca Sova beneficiaza de sustinerea lui Victor Ponta