Ministrul Titus Corlatean a sesizat CCR si ANI privind situatia judecatoarei Iulia Motoc

Titus Corlatean

Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) si Agentia Nationala de Integritate (ANI) cu privire la situatia judecatoarei Iulia Motoc de la CCR.

Demnitarul considera ca judecatoarea se afla in incompatibilitate.

In adresele trimise joi presedintelui CCR, Augustin Zegrean, si presedintelui ANI, Horia Georgescu, ministrul Justitiei afirma ca, in opinia institutiei pe care o conduce, Motoc intra "in sfera de incompatibilitate statuata de norma constitutionala si legislativa pentru judecatorii Curtii Constitutionale".

Argumentele lui Corlatean sunt legate faptul ca Iulia Motoc este si expert in cadrul Comitetului ONU pentru Drepturile Omului, membru al Consiliului de Administratie al Agentiei pentru Drepturile Fundamentale a Uniunii Europene si membru al Comitetului Consultativ al Conventiei-cadru privind protectia minoritatilor nationale.

"Observam ca doamna judecator detine o astfel de functie publica, respectiv membru in Consiliul de Administratie al unei institutii europene. Practic, membrii board-ului (printre care se afla si doamna judecator) realizeaza activitati cu un evident caracter executiv, intr-o institutie europeana infiintata prin regulament al Consiliului Uniunii Europene, imprejurare care le poate conferi o asimilare a calitatii de functionari europeni, ceea ce in mod evident ar intra in contradictie cu prevederile art.61 alin.4 din Legea 47/1992 republicata privind CCR.

Citește și
Curtea Constitutionala
Legea referendumului si cea de functionare a Curtii Constitutionale, discutate la CC pe 9 iulie
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Din Decizia Consiliului UE nr.2008/203/CE/28.02.2008 si din Regulamentul CUE nr.168/2007 rezulta cel putin obligatia de loialitate institutionala a persoanelor implicate oficial in proiectele Agentiei, fata de Agentie si fata de Consiliul Uniunii Europene, precum si fata de Parlamentul European, obligatie care are aparenta contradictiei cu obligatiile judecatorului constitutional national.Trebuie observat si faptul ca, macar ipotetic, in activitatea de judecator constitutional pot fi examinate problematici concrete ce privesc modul de aplicare si de interpretare a prevederilor nationale si europene in domeniul drepturilor omului, situatie care poate intra si sub incidenta activitatii Agentiei europene mentionate mai sus.

Pe de alta parte, din perspectiva de reprezentant al acestui organism european, actele Agentiei pot avea impact in activitatea de judecata a Curtii de Justitie de la Luxemburg, dar pot intra in contradictie si cu activitatea desfasurata la instanta de contencios constitutional in plan national", se arata in sesizari, potrivit Mediafax.

Ministrul Justitiei subliniaza ca, in opinia institutiei pe care o conduce, si celelalte doua angajamente internationale ale judecatoarei Iulia Motoc intra, de asemenea, in sfera de incompatibilitate statuata de norma constitutionala si legislativa pentru judecatorii Curtii Constitutionale.

In sesizari se precizeaza si ca, in conformitate cu regulamentele organizatiilor internationale mentionate, membrii organismelor amintite sunt beneficiarii unor drepturi banesti (diurna, cheltuieli de deplasare, etc.). Astfel, activitatea in sistem ONU ar fi platita cu 400-450 USD pentru fiecare zi de participare, cea din Consiliul de Administratie al Agentiei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene - cu 173 euro pentru fiecare zi de participare, iar cea din Comitetul Consultativ al Conventiei-cadru privind Protectia Minoritatilor Nationale - cu 175 euro pentru fiecare zi de participare.

"Fata de participarea doamnei judecator in structurile mai sus mentionate, va adresam rugamintea ca, in exercitarea competentelor legale ce va revin, sa dispuneti evaluarea potentialelor incompatibilitati sau conflicte de interese. De asemenea, avand in vedere modalitatea de completare a declaratiilor de avere si de interese ale doamnei judecator, solicitam Agentiei Nationale de Integritate exercitarea competentelor legale si cu privire la analiza documentelor mentionate", conchide Corlatean, in sesizarea catre ANI, in timp ce, in cea trimisa CCR, se solicita analizarea stiuatiilor semnalate si dispunerea de masuri prevazute de lege.

Sesizarile referitoare la Iulia Motoc vin dupa ce ministrul Justitiei a declarat, miercuri seara, ca judecatorii CCR Augustin Zegrean si Iulia Motoc ar fi incompatibili, motiv pentru care acestia ar trebui demisi din functie.

"Presedintele CC (Augustin Zegrean, n.r.) s-a antepronuntat cu privire la speta pe care astazi CC a transat-o, cine ar trebui sa mearga si cine nu la Bruxelles, in luna mai inainte de votul parlamentului de adoptare a acelei declaratii care aproba elementele de mandat ale prim-ministrului. Zegrean a facut public declaratii cu privire la faptul ca presedintele trebuie sa reprezinte Romania", a spus Corlatean despre presedintele CCR, anuntand inca de atunci ca va sesiza ANI.

Afirmatiile de miercuri ale ministrului Justitiei au venit dupa ce Curtea Constitutionala a decis, cu majoritate de voturi, ca presedintele Romaniei participa la reuniunile Consiliului European, in calitate de sef al statului, aceasta atributie putand fi delegata de catre acesta, in mod expres, premierului.

La putin timp dupa declaratiile lui Corlatean, ANI a informat ca judecatorii Augustin Zegrean si Iulia Motoc nu se afla in nicio situatie prevazuta de Legea referitoare la respectarea regimului juridic al incompatibilitatilor.

Si CCR a reactionat, joi, afirmand ca atacurile din partea Guvernului si ale altor autoritati publice la adresa Curtii sunt incompatibile cu exercitiul democratic, iar amenintarile cu revocarea si orice alt fel de presiuni politice pot impieta in mod grav asupra activitatii judecatorilor.

Intr-un comunicat, CCR si-a exprimat ingrijorarea fata de atacurile din partea Guvernului si ale altor autoritati publice la adresa Curtii si a judecatorilor sai. "Curtea Constitutionala subliniaza faptul ca aceste atacuri sunt incompatibile cu exercitiul democratic. Amenintarile cu revocarea si orice alt fel de presiuni politice din partea Guvernului pot impieta in mod grav asupra activitatii judecatorilor si a Curtii Constitutionale in ansamblul sau", s-a aratat in comunicat.

Potrivit Legii Curtii Constitutionale, functia de judecator este incompatibila cu oricare alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul juridic superior.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
CC: Presiunile politice la adresa Curtii, incompatibile cu exercitiul democratic
CC: Presiunile politice la adresa Curtii, incompatibile cu exercitiul democratic

Curtea Constitutionala afirma ca atacurile din partea Guvernului si ale altor autoritati publice la adresa CC sunt incompatibile cu exercitiul democratic.

Legea referendumului si cea de functionare a Curtii Constitutionale, discutate la CC pe 9 iulie
Legea referendumului si cea de functionare a Curtii Constitutionale, discutate la CC pe 9 iulie

Curtea Constitutionala ia in discutie, in 9 iulie, sesizarile PDL privind neconstitutionalitatea modificarilor aduse de Parlament Legii referendumului si Legii de organizare si functionare a Curtii Constitutionale.

CCR: Presedintele va participa la Consiliul European in calitate de sef al statului
CCR: Presedintele va participa la Consiliul European in calitate de sef al statului

Curtea Constitutionala a decis, miercuri, ca presedintele Romaniei participa la reuniunile Consiliului European, in calitate de sef al statului.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.