CCR: Presedintele va participa la Consiliul European in calitate de sef al statului

×
Codul embed a fost copiat

Curtea Constitutionala a decis, miercuri, ca presedintele Romaniei participa la reuniunile Consiliului European, in calitate de sef al statului.

Cronologia evenimentelor:

16:35 Victor Ponta nu renunta: Evident, voi merge si eu la Bruxelles, la Consiliul European

16.33 Bogdan Oprea, purtatorul de cuvant al presedintelui Traian Basescu, a declarat ca nu are niciun comentariu referitor la decizia anuntata de Curtea Constitutionala a Romaniei in privinta reprezentarii la Bruxelles.

"Nu comentam nimic", a declarat Oprea, pentru MEDIAFAX, intrebat in legatura cu decizia anuntata de Curtea Constitutionala a Romaniei.

Citește și
Curtea Constitutionala
Traian Basescu a sesizat CC in legatura cu reprezentarea Romaniei la Consiliul European
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

16:20 Curtea Constitutionala a decis, miercuri, ca presedintele Romaniei participa la reuniunile Consiliului European, in calitate de sef al statului, aceasta atributie putand fi delegata de catre acesta, in mod expres, primului-ministru.

Comunicatul integral al CC:

"In sedinta din ziua de 27 iunie 2012, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.e) din Constitutia Romaniei si al art.34 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a examinat cererea formulata de Presedintele Romaniei privind solutionarea conflictului juridic de natura constitutionala dintre Guvern, reprezentat de primul-ministru, pe de o parte, si Presedintele Romaniei, pe de alta parte.

La sedinta de judecata au participat, din partea Presedintelui Romaniei, domnul Stefan Deaconu, consilier prezidential, iar din partea Guvernului, primul-ministru, domnul Victor-Viorel Ponta, impreuna cu ministrul justitiei, domnul Titus Corlatean, si ministrul pentru relatia cu Parlamentul, domnul Mircea Dusa.

In urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constitutionala a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern, pe de o parte, si Presedintele Romaniei, pe de alta parte, generat de actiunea Guvernului si a primului-ministru de a-l exclude pe Presedintele Romaniei din delegatia care participa la Consiliul European in perioada 28-29 iunie 2012.

In exercitarea atributiilor constitutionale, Presedintele Romaniei participa la reuniunile Consiliului European, in calitate de sef al statului. Aceasta atributie poate fi delegata de catre Presedintele Romaniei, in mod expres, primului-ministru.

Argumentatia retinuta in motivarea solutiei pronuntate de Curtea Constitutionala va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei si Guvernului", se arata in comunicatul remis presei de catre CC.

ora 14:50 Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat ca invitatia la Consiliului European pe numele premierului Victor Ponta urmeaza sa vina astazi de la Bruxelles, la fel ca si ecusoanele de acces pentru membrii delegatiei condusa de acesta: "Sigur, de la Secretariat (al Consiliului European - n.r.) a venit confirmarea ca aceasta este delegatia, cea condusa de Victor Ponta. Delegatia condusa de primul-ministru este inregistrata la Bruxelles. Avand in vedere discutiile din Romania, evident ca la Bruxelles se ia nota de discutii. Bruxelles-ul nu interfereaza in sensul de a spune cine sa vina, ci lasa fiecare tara sa isi ia decizia. Ecusoanele si, daca vreti, aceste lucruri care tin de intrarea efectiva in palatul reuniunii urmeaza sa vina in cursul zilei de azi, eu cred ca sunt deja in drum spre noi."

ora 15.15 Plenul Curtii Constitutionale a fost suspendat, sedinta se reia la ora 15.00.

Potrivit presedintelui CC, Augustin Zegrean, pana la aceatsa ora nu s-a incheiat deliberarea la primul punct al ordinii de zi a sedintei, respectiv conflictul reclamat de Presedintie in raport cu Guvernul.

ora 12.00

Consilierul prezidential pe probleme juridice, Stefan Deaconu, a fost intrebat daca presedintele Basescu se va supune unei decizii a Curtii care ar spune ca premierul Victor Ponta este cel care trebuie sa mearga la Bruxelles, el raspunzand ca, "

daca asta e decizia, trebuie respectata

".

Deaconu, care a fost prezenta la Curtea Constitutionala, a spus ca a sustinut in fata judecatorilor Curtii punctul de vedere transmis atunci cand s-a facut solicitarea de a solutiona acest conflict juridic de natura constitutionala.

"Dupa parerea noastra, pana acum nu s-a schimbat nimic in ceea ce priveste legislatia. Avem aceeasi Constitutie, avem aceleasi legi in baza carora presedintele Romaniei a participat la Consiliul European. Prin urmare, nu vedem de ce dintr-o data seful delegatiei Romaniei la Consilul European sa fie primul-ministru si nu presedintele, mai ales ca, din punct de vedre constitutional, Uniunea Europeana este o uniune de state. La Consiliul European participa reprezentantii statelor, iar asa cum prevede Constitutia Romaniei in momentul de fata, presedintele Romaniei reprezinta statul roman", a spus Deaconu.

El a precizat ca sesizarea transmisa Curtii de catre Administratia Prezidentiala are atasate mai multe documente, inclusiv schimbul de scrisori care a existat intre Administratia Prezidentiala si Guvern.

Deaconu a mai precizat, raspunzand unei intrebari, ca declaratia Parlamenului privind reprezentarea Romaniei la Bruxelles este o declaratie politica, care nu produce niciun fel de efect juridic, nici fata de presedintele Romaniei, dar nici fata de primul-ministru.

ora 11.40 Premierul Victor Ponta a declarat, dupa ce a prezentat judecatorilor Curtii Constitutionale pozitia Guvernului fata de reprezentarea la Bruxelles, ca presedintele Traian Basescu nu poate cere ca Romania sa se transforme intr-o republica prezidentiala, in care toate drepturile sa-i apartina

"Nu putem transforma si nu se poate cere de catre presedintele Romaniei ca Romania sa se transforme intr-o republica prezidentiala in care toate drepturile sa apartina doar presedintelui Romaniei. Acest lucru il poate decide, daca doreste, doar poporul roman, printr-o revizuire a Constitutiei", a spus Ponta, la iesirea de la intalnirea cu judecatorii Curtii.

El a precizat ca s-a prezentat in fata Curtii pentru ca, in opinia sa, este nevoie ca institutiile sa functioneze pe baza de respect si a apreciat ca blocajele, razboaiele si conflictele sunt impotriva intereselor publice si a celor nationale.

"In mod concret, am aratat foarte clar ca exista o decizie a Parlamentului Romaniei, exista o lege votata in Parlamentul Romaniei si exista o practica europeana - in Consiliul European participand prim-ministrii din 25 de tari, pentru ca pe agenda Consiliului care va incepe maine sunt puncte foarte clare care tin de competenta Guvernului", a spus Ponta.

Intrevederea dintre premierul Victor Ponta si judecatorii Curtii Constitutionale a durat aproximativ o ora si jumatate.

ora 11.30

La audierea partilor au luat parte, din partea Guvernului, premierul Victor

Ponta

, ministrul Justitiei, Titus

Corlatean

si ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Mircea

Dusa

.

Din partea Administratiei Prezidentiale, a prezentat punctul de vedere cu privire la conflictul constitutional consilierul prezidential Stefan Deaconu.

Presedintele Traian Basescu a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la conflictul juridic de natura constitutionala privind reprezentarea Romaniei la Consiliul European, sesizarea fiind discutata miercuri.

Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca in discutia de aproximativ zece minute pe care a avut-o cu presedintele Traian Basescu luni, inainte de sedinta CSAT, nu a reusit sa il convinga pe seful statului sa renunte la Bruxelles.

Ponta a spus ca, in opinia sa, Romania va avea totusi un mandat de reprezentare comun si echilibrat.

Premierul Victor Ponta a declarat ca diferendul reclamat de presedintele Basescu la Curtea Constitutionala este intre Presedintie si Parlament, iar judecatorii Curtii pot doar constata existenta unui conflict, care nu poate fi insa solutionat decat prin modificarea Constitutiei.

"Sunt surprins, pentru ca Administratia Prezidentiala tocmai declarase ca nu are niciun conflict cu Guvernul si acum aflu ca a cerut constatarea unui conflict intre presedinte si guvern. in al doilea rand, presedintele nu cu Guvernul trebuia sa ceara conflictul, ci cu Parlamentul; Parlamentul este cel care a adoptat o Declaratie politica referitoare la reprezentarea la Consiliul European, Guvernul nu a facut nimic in acest sens, ci doar a propus Parlamentului, deci conflictul presedintelui este cu Parlamentul, nu cu mine", a spus Ponta.

El a aratat totodata ca, in cazul in care Curtea Constitutionala va constata ca exista un conflict intre puterile statului, atunci, conform Constitutiei si legii, acel conflict trebuie solutionat, lucru posibil insa prin modificarea Constitutiei.

"Nu Curtea poate spune cine are dreptate, acel conflict trebuie solutionat prin modificarea Legii Constitutionale", a spus Ponta.

El a precizat, din nou, ca acest conflict este intre Presedintie si Parlament, daca presedintele nu recunoaste Declaratia adoptata de catre Legislativ.

Premierul a mai declarat, tot marti, ca miercuri dimineata va merge la Curtea Constitutionala, unde se discuta sesizarea depusa de presedintele Traian Basescu privind reprezentarea la Bruxelles, iar joi va pleca la Consiliul European.

Ponta a spus, intrebat daca va tine cont de decizia pe care Curtea o va adopta miercuri privind reprezentarea la Bruxelles, ca el trebuie sa tina cont de ceea ce a decis Parlamentul.

"Daca Curtea va decide ca exista un conflict intre Parlament si presedinte, nu sunt eu cel care trebuie sa-l rezolv. (...) Guvernul nu se afla in conflict cu presedintele pe aceasta tema. Daca presedintele se declara nemultumit de declaratia Parlamentului, atunci poate sa ceara Curtii constatarea unui conflict intre Parlament si presedinte", a spus Ponta.

in urma cu doua saptamani, Parlamentul a adoptat, cu 249 de voturi "pentru", 30 de voturi "impotriva" si doua abtineri, Declaratia propusa de USL potrivit careia primul-ministru, si nu presedintele, trebuie sa prezinte pozitia Romaniei la lucrarile Consiliului European din 28 iunie.

Presedintele Traian Basescu i-a trimis prim-ministrului Victor Ponta, in 20 iunie, o scrisoare in care ii atrage atentia ca participarea la Consiliul European fara mandat din partea sefului statului echivaleaza juridic cu o insusire a unei atributii constitutionale a presedintelui.

"Va atrag atentia asupra faptului ca absenta unei aprobari exprese din partea presedintelui Romaniei cu privire la mandatul participarii la reuniunea Consiliului European din 28-29 iunie 2012, coroborata cu lipsa delegarii exprese a prim-ministrului in calitate de reprezentant al statului roman va echivala din punct de vedere juridic cu o insusire a unei atributii constitutionale a presedintelui Romaniei de catre prim-ministru", se arata in scrisoarea trimisa de presedinte, potrivit Mediafax, care citeaza Antena 3.

Ministerul de Externe a transmis, in 20 iunie, la Comisia Europeana componenta delegatiei Romaniei pentru reuniunea Consiliului European de la finele lunii iunie, care ii include pe primul-ministru Victor Ponta ca sef al delegatiei, ministrul Afacerilor Externe si ministrul Afacerilor Europene, nu si pe presedintele Traian Basescu, anunta premierul Victor Ponta.

Presedintia a trimis Ministerului Afacerilor Externe, inca din 19 iunie, o lista cu componenta delegatiei Romaniei pentru reuniunea Consiliului European din 28-29 iunie, iar in aceasta, ca sef al delegatiei, era mentionat presedintele Traian Basescu, declara, pentru MEDIAFAX, purtatorul de cuvant al sefului statului Bogdan Oprea.

In 17 mai, presedintele Curtii Constitutionale Augustin Zegrean declara, referitor la reprezentarea Romaniei la Bruxelles, ca la Consiliul European ar trebui sa mearga presedintele, asa cum a facut si pana acum, fapt necontestat de nimeni pana in prezent, precizand ca raspunsul se gaseste in Constitutie.

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Ponta: Guvernul discuta marti si miercuri documentele primite de la Bruxelles pentru Consiliu
Ponta: Guvernul discuta marti si miercuri documentele primite de la Bruxelles pentru Consiliu

Premierul Victor Ponta a declarat ca Guvernul va discuta marti si miercuri documentele primite de la Bruxelles in pregatirea Consiliului European pentru a fi pus la punct mandatul cu care va participa Romania la aceasta reuniune.

Traian Basescu a sesizat CC in legatura cu reprezentarea Romaniei la Consiliul European
Traian Basescu a sesizat CC in legatura cu reprezentarea Romaniei la Consiliul European

Presedintele Traian Basescu a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la conflictul juridic de natura constitutionala privind reprezentarea Romaniei la Consiliul European.

Surse PSD:Presedintele si premierul nu au ajuns la niciun acord pe tema reprezentarii Romaniei la CE
Surse PSD:Presedintele si premierul nu au ajuns la niciun acord pe tema reprezentarii Romaniei la CE

Premierul Victor Ponta a discutat cu presedintele Traian Basescu privind nivelul de reprezentare a Romaniei la Consiliul European, dar fara sa ajunga la un acord pe aceasta tema, au declarat agentiei Mediafax surse din PSD.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.