Taxa pe fast-food si alcool. Ce spun medicii despre anuntul facut de ministrul Sanatatii
Ministrul Sanatatii a anuntat, joi, ca prin noua Lege a sanatatii ar putea fi introdusa taxa pe fast food si pe berea cu alcool.
Medicii au opinii diferite legate de introducerea taxei pe fast food, unii sustinand ca reducerea accesului la alimente nesanatoase ar fi un lucru benefic, iar altii fiind de parere ca o masura represiva este partial utila si ca educatia ar fi o solutie mult mai buna.
Intrebati care este opinia lor cu privire la cea de a doua tentativa a Ministerului Sanatatii de introducere a taxei pe fast food, presedintele Societatii Romane de Hipertensiune, prof. dr. Maria Dorobantu, si presedintele Societatii de Medicina Interna, prof. dr. Ioan Bruckner, au avut puncte de vedere diferite.
"Sustin, din punct de vedere medical, ca fiind un lucru foarte util reducerea accesului atat de mare la alimente nesanatoase. Este o masura buna", a declarat prof. dr. Maria Dorobantu.
In opinia profesorului Ioan Bruckner. educatia pentru sanatate ar fi o masura mai buna si mai utila decat cea represiva.
"La TV sunt mereu reclame la alimente nesanatoase. Tendinta spre o masura represiva este partial utila. In schimb, educatia pentru sanatate este sigur o masura foarte utila. Ar fi foarte, foarte improtant sa ne axam pe masuri educative. Educatia este foarte importanta", a subliniat profesorul Bruckner.
"Prin noua lege incercam introducerea taxei pe produsele nesanatoase tip fast food care aduc prejudicii sanatatii si, de asemenea, pe berea cu alcool", a spus ministrul Sanatatii.
Vasile Cepoi a precizat insa ca este vorba despre proiectul Legii sanatatii, aflat in curs de elaborare, iar aprobarea acestei propuneri este o decizie politica.
Otrava din frigidere! Uite care sunt cele mai nocive alimente din comert si din ce sunt ele facute
"Exista o morbiditate crescuta pe anumite boli cauzate de alimentatia nesanatoasa si ar fi firesc ca aceste produse sa fie suprataxate pentru a reduce consumul lor. De asemenea, berea este produs alcoolic si, asa cum celelalte produse alcoolice sunt suprataxate (taxa pe viciu), e firesc ca si berea cu alcool sa intre in aceasta categorie", a mai spus ministrul Sanatatii.
Introducerea taxei pe fast food a mai fost in atentia autoritatilor si in 2011, insa, dupa mai multe dezbateri contradictorii, a fost amanata, pe motiv ca este foarte greu de implementat. Ministrul Sanatatii din acea perioada, Cseke Attila, declara in aprilie 2011 ca Ministerul Sanatatii nu a avut un proiect in acest sens, ideea privind taxa pe fast food aparand intr-o conferinta de presa, ca solutie la cresterea sumelor la bugetul de stat.
Secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel spunea atunci ca lista produselor alimentare nerecomandate ce ar putea fi taxate ar putea include produsele cu o cantitate foarte mare de grasimi, dulciurile hiperconcentrate si bauturile carbogazoase, fiind exceptate lactatele, carnea, pizza, shaorma si apa minerala.
Patronatele atentionau insa ca introducerea taxei pe fast food ar putea duce la cresterea pretului alimentelor in medie cu peste 20%, dar si la disponibilizarea a 36.000 de salariati, respectiv 20% din personalul din industria alimentara.
Mai multe detalii pe www.incont.ro!
Impactul industriei berii din Romania la nivelul economiei
Avand ca referinta datele furnizate de ultimul recensamant al populatiei Romaniei, consumul de bere per capita in 2011 a atins valoarea de 89 litri.
3 motive sa renunti la consumul de alcool si la tigari in timpul sarcinii
“In ciuda contextului economic nefavorabil al ultimilor ani, sectorul berii ramane cel mai patriotic segment, 99% din berea consumata in Romania fiind produsa local. Productia de bere ramane unul dintre cele mai sustenabile sectoare de activitate economica din Romania, fapt demonstrat prin calitatea produselor pe care le pune la dispozitia consumatorilor, numarul locurilor de munca pe care le genereaza, nivelul ridicat al investitiilor si contributiile importante la bugetul de stat.”, spunea Constantin Bratu, director general Asociatia Berarii Romaniei.
Mai mult decat atat, contributia la bugetul de stat prin diferite taxe (TVA, accize, taxe de personal, diverse impozite si contributii la asigurarile sociale) ale membrilor Asociatiei a atins pragul de 272 milioane de euro, in crestere cu 2 milioane euro fata de 2010.
Romanii consuma 5% din berea din UE
La nivelul Uniunii Europene s-au vandut 343 mil. hectolitri, ceea ce inseamna ca romanii au consumat 5% din toata berea vanduta la nivelul celor 27 de state membre.Fiecare roman a consumat anul trecut 89 de litri de bere, un nivel similar celui din 2009 si superior celui din 2010 (88 de litri). Potrivit Ziarului Financiar, in functie de consumul per capita Romania se afla pe pozitia a saptea in UE, dupa state precum Cehia (144 litri), Germania, Austria, Norvegia, Irlanda si Lituania.
De asemenea, consumul per cap de locuitor in Romania este peste media din UE, de circa 80 litri.
Un raport pe industria berii realizat de compania Ernst & Young si publicat pe site-ul Asociatiei Berarilor Europeni arata ca Romania se afla pe locul trei in topul pietelor unde consumatorii gasesc cea mai ieftina bere, atat in retail, cat si in restaurante si baruri, fiind devansata doar de Cehia si Bulgaria.
Astfel, un litru de bere cumparat din magazine in Romania costa 0,8 euro, aproape cat in Bulgaria (0,79) si Cehia (0,75%), si la jumatate fata de media europeana de 1,7 euro/litru, dupa cum arata datele studiului citat de Ziarul Financiar. Prezenta puternica a PET-ului in industria locala de bere face insa ca peste 70% din consumul de bere sa aiba loc acasa, spre deosebire de Cehia, unde restaurantele si puburile acopera jumatate din consum.Astfel, romanii dau anual aproape un miliard de euro pe berea cumparata din retail, in timp ce in Cehia valoarea acestui segment de piata este de 575 mil. euro, potrivit raportului Ernst & Young.
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: ministerul sanatatii, legea sanatatii, vasile cepoi,
Dată publicare:
17-05-2012 11:42