Ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier, vizita in Romania. Gafa comisa de catre Bogdan Aurescu

×
Codul embed a fost copiat

Ministrul de externe al Germaniei a venit luni in Romania, intr-o vizita mai mult amicala, dar cu un program incarcat.

Prima intalnire a avut-o la Cotroceni, cu presedintele Klaus Iohannis, iar apoi a mers la Sibiu, unde a primit titlul de cetatean de onoare al orasului. A ajuns acolo cu un elicopter al armatei romane, dupa ce avionul lui s-a stricat.

Dupa intrevederea cu presedintele Iohannis, ministrul de externe al Republicii Federale Germania s-a intalnit succesiv cu premierul Victor Ponta si cu omologul sau roman, Bogdan Aurescu. In toate ocaziile s-a discutat despre situatia politica si militara din estul Europei si despre operatiunile NATO din regiune.

Bogdan Aurescu: "Am multumit pentru decizia Germaniei de a participa la Unitatea NATO de Integrare a Fortelor de pe teritoriul Romaniei, respectiv la Comandamentul Multinational la nivel de divizie, care vor fi create in Romania."

Pe seara, ministrul german a ajuns la Sibiu, cu o intarziere de peste o ora si jumatate, neobisnuita pentru nemti, dar perfect explicabila.

Citește și
Klaus Iohannis si Angela Merkel
Liderul FDGR, care l-a insotit pe Iohannis in Germania: "Merkel spune ca Romania si Bulgaria au intrat un pic precoce in UE"
Judecătoarea, către mama Robertei, tânăra moartă la 2 Mai: „Ați fost la înmormântarea acesteia?”

Ministrul german de Externe: "Imi cer scuze, dar mi s-a defectat avionul, domnul presedinte mi-a pus la dispozitie un elicopter al armatei."

Ministrul Steinmeier si Klaus Iohannis au participat la vernisajul expozitiei "Minoritatea germana din Romania - trecut si prezent in Europa unita" de la Muzeul Brukenthal.

Dupa expozitie, ministrul va participa la aniversarea Forumului Democrat al Germanilor din România, care implineste 25 de ani de existenta.

Gafa comisa de Bogdan Aurescu

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, i-a inmanat, luni, omologului german, Frank-Walter Steinmeier, o brosura pe a carei coperta este imprimata harta Frantei acoperita cu drapelul Germaniei.

La finalul interventiei sale din conferinta comuna de presa cu omologul german, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a prezentat o brosura realizata cu ocazia aniversarii a 135 de ani de relatii diplomatice intre Romania si Germania.

Pe coperta brosurii ar fi trebuit sa fie hartile celor doua tari. Insa, alaturi de harta Romaniei se afla harta Frantei, acoperita cu drapelul Germaniei.

"In incheiere vreau doar sa va prezint, cu ocazia aniversarii celor 135 de ani de relatii diplomatice, acest material de presa foarte frumos pe care l-am oferit deja domnului ministru Steinmeier si care prezinta in imagini, cu sprijinul colegilor de la Agerpres, istoria relatiilor diplomatice romano-germane. Sunt imagini care trec prin istoria noastra comuna si care arata cat de intense sunt, mai ales in ultimii ani, contactele dintre tarile noastre", a precizat Bogdan Aurescu, prezentand brosura.

Doua ore mai tarziu, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, i-a transmis omologului sau german "regretul profund" pentru faptul ca pe coperta brosurii pe care i-a inmanat-o, luni, a fost imprimata harta Frantei acoperita cu steagul Germaniei, in timp ce Agerpres, care a editat brosura, a cerut scuze MAE roman si german.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) mentioneaza, intr-un comunicat de presa difuzat luni seara, ca ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, i-a transmis omologului german "regretul profund" pentru aceasta situatie, Frank-Walter Steinmeier aratand, la randul sau, ca "nu apreciază ca situatia in cauza este de natura sa produca vreun efect sau sa creeze vreo problema in relatiile bilaterale".

Discutie intre Victor Ponta si ministrul german de Externe 

Premierul Victor Ponta si ministrul german de Externe au convenit sa continue coordonarea si consultarile intre cele doua guverne pe teme ale agendei europene, Ponta vorbind si despre obiectivele Romaniei de asigurare a securitatii energetice, inclusiv interconectarea cu Republica Moldova. Ambii oficiali au reiterat aprecierea pentru modelul pe care il reprezinta colaborarea pe chestiunile legate de minoritatea germana din Romania si, respectiv, pentru contributia substantiala a comunitatii romanesti din Germania in domenii cheie pentru economia si societatea din aceasta tara, se arata intr-un comunicat transmis de Guvernul roman la finalul intalnirii lui Ponta cu ministrul german, Frank-Walter Steinmeier, aflat in vizita la Bucuresti.

"In ceea ce priveste subiectele de actualitate de pe agenda europeana, a fost convenit sa continue coordonarea si consultarile intre cele doua guverne, avand in vedere angajamentul deschis al celor doua state de a aprofunda proiectul european si pozitiile convergente pe multiple dosare. Primul-ministru a prezentat obiectivele Romaniei legate de asigurarea securitatii energetice, inclusiv accentul pus pe interconectarea cu Republica Moldova. Cei doi oficiali au abordat situatia din vecinatatea estica. Primul-ministru a reiterat sustinerea pentru parcursul european al Republicii Moldova. A fost subliniata deschiderea celor doua state pentru a sprijini Republica Moldova pe drumul sau spre modernizare si reforma si implementare a Acordului de Asociere, in interesul cetatenilor din aceasta tara", se arata in comunicat.

Steinmeier: Raportul MCV arata progrese

Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a declarat, luni, ca ultimul raport MCV arata progresele inregistrate de Romania si Bulgaria, subliniind ca acum ministrii de interne din UE trebuie sa decida pasii urmatori in privinta aderarii celor doua tari la Spatiul Schengen.

Intrebat daca situatia de securitate din regiune ca urmare a conflictului din Ucraina pune in pericol aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, aflat in vizita in Romania, a declarat: "Multe s-au schimbat in Europa in urma conflictului din estul Ucrainei (...) dar conflictul nu are nimic de-a face cu conditiile aderarii la Spatiul Schengen. Statele care nu sunt membre trebuie sa lucreze in continuare pentru a le indeplini".

"Stiu ca nu numai in Bulgaria ci si aici in Romania eforturile facute in ultimii ani au fost considerabil intarite. Ultimul raport al Comisiei Europene (raportul MCV - n.r.) evidentiaza progresele facute mai ales in ceea ce priveste consolidarea independentei justitiei si acum ministrii de interne trebuie sa decida urmatorii pasi. Suntem pregatiti sa sprijinim in mod deschis acest proces de discutie", a precizat seful diplomatiei germane, intr-o conferinta de presa comuna cu omologul roman, Bogdan Aurescu.

La randul sau, ministrul roman de Externe a precizat ca aderarea Romaniei la Schengen va intari securitatea acestui spatiu.

"Romania actioneaza deja ca un stat Schengen de facto, avem foarte multe realizari din punctul de vedere al intaririi spatiului european impotriva migratiei ilegale, impotriva altor tipuri de amenintari. Aderarea la Spatiul Schengen nu va face decat sa ne creasca eficienta in acest tip de activitate si evident ca putem sa dovedim aceste afirmatii cu argumente concrete", a precizat Bogdan Aurescu.

Ministrul de Externe a spus ca l-a asigurat pe Frank-Walter Steinmeier ca "Romania este pe deplin pregatita sa asigure securitatea granitelor externe ale UE si sa contribuie in acest mod la intarirea securitatii Spatiului Schengen". "Am convenit sa lucram impreuna pentru a identifica o solutie in perioada urmatoare", a mai spus Bogdan Aurescu.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A apărut îmbrăcată așa pe stadion, iar fanii au reacționat imediat
FOTO A apărut îmbrăcată așa pe stadion, iar fanii au reacționat imediat
Citește și...
Ministrul de externe german: Germania e pregatita sa participe la crearea in Romania a unui comandament NATO
Ministrul de externe german: Germania e pregatita sa participe la crearea in Romania a unui comandament NATO

Frank-Walter Steinmeier, ministrul de externe al Germaniei, a spus intr-un interviu pentru HotNews.ro ca Germania e pregatita participe la crearea in Romania a unor unitati pentru integrarea fortelor NATO si a unui comandament multinational.

Liderul FDGR, care l-a insotit pe Iohannis in Germania:
Liderul FDGR, care l-a insotit pe Iohannis in Germania: "Merkel spune ca Romania si Bulgaria au intrat un pic precoce in UE"

Liderul FDGR, Paul Porr, care l-a insotit pe presedintele Klaus Iohannis in vizita in Germania, a declarat, sambata, ca Angela Merkel ar fi transmis ca "Romania si Bulgaria au intrat un pic precoce in UE".

Klaus si Carmen Iohannis, baie de multime la Berlin: Imi doresc o lege care sa asigure dreptul de vot al diasporei
Klaus si Carmen Iohannis, baie de multime la Berlin: Imi doresc o lege care sa asigure dreptul de vot al diasporei

Presedintele Klaus Iohannis si sotia sa, Carmen, au facut o adevarata baie de multime la Berlin, cu ocazia intalnirii cu reprezentanti ai comunitatii romanesti din Germania.

Recomandări
Cele mai ciudate partide de la alegerile europarlamentare: „Partidul câinelui cu două cozi” ori al „găinii malefice”
Cele mai ciudate partide de la alegerile europarlamentare: „Partidul câinelui cu două cozi” ori al „găinii malefice”

Cele mai ciudate partide candidează, prin reprezentanții lor la alegerile Europarlamentare. Fie că se numesc „Partidul câinelui cu două cozi” ori al „găinii malefice” vor să atragă atenția prin umor asupra unor mesaje cât se poate de serioase.

Israelul face prăpăd în Rafah și nu ține cont de amenințarea lui Biden: „Dacă trebuie, vom lupta cu unghiile”
Israelul face prăpăd în Rafah și nu ține cont de amenințarea lui Biden: „Dacă trebuie, vom lupta cu unghiile”

Forţele israeliene au bombardat zone din Rafah, joi, afirmă locuitorii palestinieni, în timp ce premierul Benjamin Netanyahu a respins ameninţarea preşedintelui SUA, Joe Biden, de a opri livrările de arme către Israel dacă atacă oraşul din sudul Gaza.

Cum pot fi integrate în muncă persoanele vulnerabile. „Suntem într-un paradox, avem două milioane de oameni inactivi”
Cum pot fi integrate în muncă persoanele vulnerabile. „Suntem într-un paradox, avem două milioane de oameni inactivi”

România trăiește un paradox al forței de muncă, în care sunt două milioane de persoane inactive, deși cererea, din partea angajatorilor, este foarte mare.