Ministrul Finanţelor, despre introducerea unei taxe pe autostrăzi: ”Aşa se întreţin drumurile”
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a afirmat, luni seară, întrebat fiind dacă va fi introdusă taxa pe autostradă în România, că astfel de taxe se plătesc şi în alte ţări şi că aşa se procedează în cazul parteneriatelor public-private.
Eugen Teodorovici a spus, într-o emisiune la TVR, că specialiştii din Ministerul Transporturilor vor fi cei care vor stabili o eventuală taxă pentru autostrăzi şi că propunerea acestora va fi luată în discuţie de Ministerul Finanţelor Publice, precizând că există o echipă de lucru în acest sens.
"Afară nu se plăteşte nicio taxă pentru trecerea de pod sau pe o autostradă? Aşa se întreţin drumurile, infrastructura aşa se întreţine! De unde se întreţine ea? Bani de unde?", a spus ministrul Fnanţelor, întrebat dacă susţine introducerea taxei pe autostrăzi, relatează news.ro.
Alegeri 2024
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
El a precizat că un cuantum al taxei va fi stabilit în funcţie de trafic.
Teodorovici a adăugat că, până la sfârşitul acestui an, se vor atribui cele mai multe contracte pentru construcţia de autostrăzi.
"Au fost anunţuri şi la nivel de Guvern, până la final de an se vor atribui o mare parte din aceste contracte importante. (...) Nu o să vină un privat să-ţi facă o investiţie să ia banii în 50 de ani", a mai spus Teodorovici.
Teodorovici: Banii pentru despăgubirea celor afectaţi de pesta porcină vor fi asiguraţi
"Banii care se vor cheltui de ANSVSA şi Ministerul Agriculturii pentru diferite activităţi, fie că despăgubim fermieri români care a rămas fără... Noi am alocat acum, la nivelul rectificării bugetare, undeva la 200 de milioane de lei. Suma se poate suplimenta pe măsură ce calculele de la ANSVSA şi Ministerul Agriculturii arată clar că e nevoie de suplimentare şi banii vor fi asiguraţi", a afirmat Teodorovici la TVR.
Întrebat cum se va proceda în cazul celor care rămân fără porci din cauza pestei, ministrul Finanţelor a spus că despăgubirile se acordă în funcţie de kilogramele pe care le au animalele sacrificate.
"Dacă ar fi mai mic de o sută de kilograme, noi plătim minim la o sută de kilograme pe fiecare porc în parte. Dacă este mai mult de o sută de kilograme, plăteşte la cât are el ca şi kilograme. E o solicitare de despăgubire şi toţi cei care sunt afectaţi de pesta porcină vor primi banii de la ANSVSA", a explicat Teodorovici.
Acesta a precizat că acelaşi sistem de despăgubire, în funcţie de kilograme, va fi utilizat şi în cazul persoanelor fizice şi în cazul agenţilor economici.
"Vor fi toţi despăgubiţi şi, după aceea, şi pentru repopulare. E foarte important. (...) Banii au început să fie plătiţi către fermieri", a mai spus ministrul de Finanţe.