Ponta, dupa ce a primit o lista de intrebari din parte presedintelui CE: "Raspund cel tarziu luni"
Victor Ponta s-a intalnit cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, si a anuntat ca a primit o lista de intrebari din partea acestuia, la care Bruxelles-ul asteapta raspunsuri clare.
Premierul a declarat ca va raspunde vineri sau cel mai tarziu, luni. Tot joi, el s-a intalnit si cu presedintele Consiliului European.
Dupa discutie, oficialul strain s-a declarat "profund preocupat" de recentele evenimente din tara, prezentate si de presa internationala.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
"Ingrijorarile investitorilor legate de viitorul imprumutului de la FMI si masurile de austeritate care au stabilizat bugetul tarii, dar i-au facut extrem de nepopulari pe presedintele de centru-dreapta si fostul guvern, au facut ca moneda Romaniei sa coboare la valori record fara precedent", se arata in articol.
Titlul editorialulului este un joc de cuvinte care vrea sa sugereze ca "Victor-iosul ia totul".
"Victor Ponta, premierul Romaniei, nu este un instigator de extrema dreapta, de tipul lui Victor Orban. Dar exista asemanari ingrijoratoare in ceea ce priveste metodele prin care coalitia lui de centru-stanga si-a intarit puterea, dupa ce a ajuns la guvernare in aprilie" mai scriu jurnalistii britanici.
Iar The Economist pune intrebarea: "Este Romania mai "rea" decat Ungaria?", aducand in discutie chiar suspendarea dreptului de vot care a fost aplicata o singura data unei tari din Uniunea Europeana, Austria la sfarsitul anilor '90.
"Anul trecut, Parlamentul European a luat in considerare aceeasi optiune pentru Ungaria, dupa ce guvernul a adus schimbari controversate Constitutiei, care i-au plasat pe judecatori, banca centrala si presa au fost puse sub controlul partidului. Dar lucrurile sunt chiar mai rele in Romania, crede un oficial UE , care a spus ca "acolo nu se schimba Constitutia, ci este incalcata".
"Nimeni de la Bruxelles nu intelege de ce guvernul Ponta ignora intr-un mod atat de ostentativ legislatia si se misca atat de repede in incercarea de a aduce institutiile, mai ales pe cele judiciare, sub controlul partidului. Este cu atat mai greu de inteles cu cat Ponta se pregateste sa castige alegerile generale din acest an", mai spun cei de la The Economist.
O alta sanctiune luata in considerare la Bruxelles ar putea fi inghetarea fondurilor europene. Premierul a declarat ca va discuta cu oficialii europeni si despre situatia acestor fonduri, in conditiile in care 4 mari programe europene sunt suspendate pentru Romania.