Mark Gray: Modificarea din raportul MCV este o clarificare, nu o corectare a unei erori

Mark Gray

Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Mark Gray, a declarat ca modificarea din textul raportului MCV vizand numarul ministrilor cercetati penal reprezinta o clarificare, nu corectarea unei erori.


"Am modificat textul in acest mod pentru a evita ambiguitatile. Sunt doi ministri care au fost efectiv pusi sub urmarire penala, acestea fiind cazuri confirmate", a afirmat Gray.

De asemenea, el a aratat ca aceasta modificare pe text a fost facuta in urma unei decizii luate joi in cadrul Colegiului Comisarului, precedata de o analiza a problemei care s-a bazat doar pe argumente interne.

"Nu sunt la curent cu o plangere formalizata trimisa Comisiei din partea Guvernului roman sau a unor persoane din acesta referitoare la acest subiect", a specificat purtatorul de cuvant.

Citește și
Catalin Ivan
Purtatorul de cuvant al PSD: Raportul MCV are recomandari ciudate; CE cere sa nu respectam legi
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Totodata, Gray a aratat ca este o procedura normala verificarea textului raportului dupa adoptarea acestuia, inainte de a fi trimis Parlamentului European si statelor membre.

"Versiunea de pe site-ul Comisiei este cea finala. Cred ca aceasta este singura modificare a textului, nu ne asteptam sa mai apara si altele. Am mai facut-o de cateva ori si in anii trecuti, nu e prima modificare de acest fel. Dupa ce este adoptat, textul raportului mai este verificat inca o data pentru a avea o forma finala inainte de a fi trimis statelor membre", a mai spus Mark Gray.

CE a modificat textul raportului MCV publicat miercuri, formula "dintre persoanele nou-numite in functia de ministru, trei erau cercetate penal pentru fapte de coruptie" fiind inlocuita cu "in randul noilor ministri exista doua cazuri confirmate de persoane care sunt cercetate penal".

Raportul MCV preciza, in varianta publicata miercuri, ca noul Guvern de la Bucuresti si-a reiterat obiectivul de a lupta impotriva coruptiei, dar trei dintre noii ministri erau cercetati penal, iar cerintele constitutionale, inclusiv suspendarea din functie a unui ministru in cazul trimiterii in judecata, vor trebui aplicate in integralitate.

"Noul Guvern si-a reiterat obiectivul de a lupta impotriva coruptiei, dar, dintre persoanele nou-numite in functia de ministru, trei erau cercetate penal pentru fapte de coruptie. in recomandarile sale din luna iulie, Comisia si-a exprimat speranta ca ministrii vor da un exemplu in ceea ce priveste respectarea aspectelor legate de integritate: acelasi lucru este asteptat si in ceea ce priveste acuzatiile de coruptie. Este esential pentru credibilitatea unui guvern ca persoanele care indeplinesc functii ministeriale sa se bucure de increderea publicului, de exemplu prin prezentarea demisiei atunci cand exista impotriva lor un raport ANI in materie de integritate. Cerintele constitutionale, inclusiv suspendarea din functia de ministru in cazul trimiterii in judecata, vor trebui aplicate in integralitate", se mentioneaza in raportul MCV dat publicitatii miercuri de Comisia Europeana.

In varianta existenta pe site-ul Comisiei joi seara, paragraful a fost modificat:

"Noul Guvern si-a reiterat obiectivul de a lupta impotriva coruptiei, insa in randul noilor ministri exista doua cazuri confirmate de persoane care sunt cercetate penal pentru fapte de coruptie. in recomandarile sale din luna iulie, Comisia si-a exprimat speranta ca ministrii vor da un exemplu in ceea ce priveste respectarea aspectelor legate de integritate: acelasi lucru este asteptat si in ceea ce priveste acuzatiile de coruptie. Este esential pentru credibilitatea unui guvern ca persoanele care indeplinesc functii ministeriale sa se bucure de increderea publicului, de exemplu prin prezentarea demisiei atunci cand exista impotriva lor un raport ANI in materie de integritate. Cerintele constitutionale, inclusiv suspendarea din functia de ministru in cazul trimiterii in judecata, vor trebui aplicate in integralitate".

Un document oficial precum cel al Comisiei Europene trebuie sa prezinte foarte clar si serios problemele legate de coruptie si nu poate indica, ca in presa, pe surse, ca ar fi trei ministri cercetati pentru fapte de coruptie, a declarat, joi, premierul Victor Ponta.

"Dincolo de ceea ce se poate scrie in presa, intr-un document oficial cum este cel al Comisiei Europene lucrurile trebuie sa fie foarte clare. «Pentru fapte de coruptie sunt trei ministri»: nu e adevarat. Pentru fapte eventual asimilate coruptiei, este vorba de abuz in serviciu, a fost trimis in judecata Fenechiu. Dragnea nu este cercetat pentru fapte de coruptie, ci pentru Legea referendumului si legi electorale, iar pe al treilea nu l-am gasit. intr-un document oficial cum este cel al Comisiei Europene nu poti sa vorbesti ca in presa, pe surse, ca sunt trei, trebuie sa vorbesti serios, ori lucrul asta, daca eram consultati cu o zi inainte, l-am fi putut indrepta. La fel, nu poti sa spui ca cu cei patru ministri care au sesizare de la ANI nu s-a intamplat nimic. S-a intamplat, nu mai sunt in Guvern, niciunul din cei patru, chiar daca nu exista niciun fel de condamnare definitiva impotriva lor", a spus Ponta, aflat la Viena.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, cataloga, miercuri, drept "fantezie" informatia conform careia in Guvernul Romaniei ar exista trei ministri cercetati pentru coruptie, spunand ca, daca ar fi existat o ancheta a DIICOT in ceea ce-l priveste, ar fi trebuit sa stie si el, si premierul, dar si presa.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Antonescu, despre raportul MCV: La prima vedere e scris mic, trebuie sa-mi pun ochelarii sa-l citesc
Antonescu, despre raportul MCV: La prima vedere e scris mic, trebuie sa-mi pun ochelarii sa-l citesc

Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, ca va face aprecieri asupra raportului Comisiei Europene in privinta MCV dupa ce il va lectura complet in original, mentionand ca la prima vedere "e scris mic".

Purtatorul de cuvant al PSD: Raportul MCV are recomandari ciudate; CE cere sa nu respectam legi
Purtatorul de cuvant al PSD: Raportul MCV are recomandari ciudate; CE cere sa nu respectam legi

Purtatorul de cuvand al PSD, Catalin Ivan, a declarat, miercuri, ca Raportul MCV contine recomandari cel putin ciudate, in conditiile in care Comisia Europeana cere Romaniei sa nu mai respecte legi aflate in vigoare.

Raportul MCV: Romania, din nou criticata de Comisia Europeana in raportul despre evolutia justitiei
Raportul MCV: Romania, din nou criticata de Comisia Europeana in raportul despre evolutia justitiei

PROTV NEWS a transmis LIVE sedinta Comisiei Europeane in care s-a prezentat raportul despre evolutia Justitiei din Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost dezactivat Planul Roșu. Nu sunt victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost dezactivat Planul Roșu. Nu sunt victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc, vineri dimineață, la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.  

Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor
Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.