Marga: Calendarul intrarii in Schengen a Romaniei si Bulgariei nu s-a modificat
Ministrul de Externe, Andrei Marga, a declarat ca nu s-a modificat calendarul intrarii Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen in urma raportului pe MCV, aceasta fiind in continuare posibila in doua etape.
Respectiv, octombrie 2012 cu frontierele aeriana si maritima, iar martie 2013 cu frontierele terestre.
"Nu s-a modificat nimic din calendarul intrarii Romaniei si Bulgariei in Schengen. Nu exista o modificare (...) Sigur, lumea trebuie sa distinga aici intre doua paliere, palierul evolutiei discutiilor cu privire la intrarea in Schengen si palierul discutiilor politice care este continut in ultima parte a raportului MCV. Angajamentul nostru este sa aplicam ceea ce este acolo, cele 11 puncte si nu sunt ratiuni sa ne traga in jos. Ceea ce inseamna octombrie 2012 cu frontiera maritima si cu frontiera aeriana si martie 2013 cu frontiera terestra", a declarat Marga.
El a aratat ca "pana la aceasta ora" Franta si Germania, initiatorii solutiei cu aderarea in doua etape, "nu au comunicat in vreun fel ca si-au schimbat optica, ei au ramas pana la aceasta ora la aceasta solutie". De asemenea, intrebat de pozitia Olandei care astepta un raport pe MCV pozitiv in iulie pentru a da unda verde aderarii la Schengen, Marga a spus ca nu exista pana la aceasta ora o modificare a pozitiei guvernului de la Haga, care depinde si de pozitia exprimata de Germania si Franta, precum si de alegerile care vor avea loc in septembrie in Olanda.
"In legatura cu Olanda, nu vreau aici sa intru in detalii pentru ca acolo vine o campanie electorala cu complicatiile unei campanii vrand-nevrand. Dar trebuie sa spun ca, in urma ultimelor discutii avute chiar cu nivelele inalte ale politicii olandeze, este foarte clar ca se va examina factual, corect pasii facuti de Romania pentru pregatirea intrarii in Schengen. Sigur, Olanda a mai spus ca va tine cont de opinia Comisiei, care este de asemenea raportul MCV. Dar pana la aceasta ora nu exista din partea olandeza vreo modificare a acestei pozitii, care este legata de pozitia pe care au formulat-o Germania si Franta", a spus Marga.
Intrebat daca pozitia Olandei nu se va modifica dupa alegerile din septembrie in sensul unei opozitii fata de aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen prin intrarea in Parlamentul de la Haga a unui numar si mai mare de alesi ai dreptei extreme, Marga a aratat ca "lucrurile evolueaza intr-o maniera pozitiva".
"Sigur, intr-o democratie rezultatele sunt deschise. Dar inca o data, asa cum arata lucrurile in Olanda de astazi, asa cum le-am analizat si noi cu toata luciditatea, asa cum ne-au comunicat si de multe ori reprezentantii de nivel inalt ai Olandei, lucrurile inainteaza in maniera pozitiva, pana la aceasta ora nu este o modificare a pozitiei favorabile solutiei cu doua trepte, cu aplicare in octombrie 2012 si respectiv, cu frontiera terestra, in martie 2013", a argumentat seful diplomatiei.
De asemenea, el a mai aratat ca scenariul mentinerii calendarului de aderare in doi pasi la Schengen a Romaniei si Bulgariei incepand din aceasta toamna este unul "realist". "Este un scenariu realist, nu extrem de optimist, si trebuie sa fim realisti tot timpul", a afirmat Marga, care a amintit ca Romania este mai mult decat pregatita din punct de vedere tehnic pentru a face fata standardelor Schengen de control a frontierei.