Traian Basescu: Marga a confirmat ca nu a trimis la Bruxelles delegatia comunicata de Cotroceni

Ultima actualizare: 19-10-2012 15:28
Andrei Marga, Traian Basescu

Presedintele Traian Basescu a declarat joi ca ministrul de Externe, Andrei Marga, i-a confirmat ca nu a trimis la Bruxelles delegatia comunicata de Cotroceni si ca a facut acest lucru "din dispozitia premierului".

Andrei Marga a reactionat joi seara la declaratiile sefului statului.

"Nu avem nimic de reprosat, am procedat legal, fiecare pas e legal. Am notificat Bruxelles-ul la timpul potrivti asupra listei care a rezultat inclusiv din delegatia Parlamentului. Eu nu am primit nici un document, a trimsi la alte niveluri." - a spus ministrul de Externe.

Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, declara saptamana trecuta, pe 19 iunie, ca MAE a alcatuit deja un document privind mandatul de reprezentare la Consiliul European si l-a trimis premierului Victor Ponta, precum si comisiilor de specialitate ale Parlamentului, insa nu si presedintelui Traian Basescu.


"Dupa ce se elaboreaza documentul, el vine pus in miscare pe ierarhie, ministrul de Externe adreseaza imediat documentul primului-ministru care ii da drumul mai departe spre presedinte, in cazul in care sigur e implicata si Presedintia. Deci, documentul de la noi a plecat, el este pe acest traseu", a declarat Marga, dupa audierea in Comisia de politica externa a Senatului.

El a aratat ca este obligatia MAE sa pregateasca aceasta propunere de mandat pentru oficialii care reprezinta Romania la Consiliul European, indiferent ca este vorba despre presedinte sau prim-ministru, iar dupa ce documentul este finalizat "e normal" sa fie transmis premierului.

Premierul Victor Ponta a plecat joi dimineata spre Bruxelles, insotit de ministrul de Externe si de cel al Afacerilor Europene.

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la Cotroceni, ca ministrul Marga i-a transmis in scris ca "din dispozitia premierului" nu a trimis la Bruxelles delegatia comunicata de Cotroceni, seful statului precizand ca dupa decizia CC a mai trimis de doua ori miercuri seara componenta si la MAE si la premier.

"Ma refer la doua institutii cand spun ca am fost impiedicat sa imi exercit mandatul. Am transmis pe data de 28 lista delegatiei, am primit raspuns, semnat de ministrul de Externe, prin care ma informa ca din dispozitia prim-ministrului nu se transmite delegatia stabilita de presedinte. Ieri, dupa decizia CC, am transmis din nou delegatia la MAE, dar si in copie la premier.

In jurul orei 23.00 am mai transmis o data delegatia la MAE si la cabinetul premierului si pana dimineata delegatia pe care eu am stabilit-o, pe care ar fi trebuit sa o conduc, nu a fost transmisa la Bruxelles, la Consiliul European. Ca atare, prin decizia premierului si ministrului de Externe, presedintele a fost practic impiedicat sa isi exercite mandatul pentru ca nu figureaza pe delegatia oficiala a Romaniei", a spus Basescu.

El a mai spus ca sistemul de comunicatii oficial cu UE este localizat la MAE.

"Delegatiile, asa cum sunt stabilite de opt ani de cand merg la Consiliul European... Asa a fost stabilita practica institutionala, ca presedintele sa transmita la MAE delegatia cu care participa la Consiliul European. Asta pentru ca sistemul de comunicatii al UE este locat la MAE. Nu poti sa pui mana pe telefon sa iti anunti delegatia, pur si simplu. Delegatiile se comunica prin sistemul confidential de comunicatii - COREU", a spus presedintele.

Seful diplomatiei a declarat, miercuri, ca MAE a respectat obligatiile sale institutionale in momentul in care a trimis saptamana trecuta la Bruxelles lista delegatiei Romaniei avandu-l pe premierul Victor Ponta conducator al acesteia. Marga a aratat ca i-a recomandat presedintelui Traian Basescu sa accepte rolul mai pronuntat al premierului Victor Ponta in privinta politicii externe.

"Recomandarea mea, daca vreti, in pozitia de raspundere in care ma aflu, recomandarea MAE a fost ca Presedintia sa accepte ca situatia din ultimii ani in care primul-ministru era o persoana stearsa din punct de vedere al politicii externe nu are rost sa se repete, nu are cum sa se repete constitutional si ca acea situatie nu avantajeaza Romania. Avand in vedere si hotararea Parlamentului, nu numai Constitutia, si agenda de la Bruxelles, trebuie implicat primul-ministru", a argumentat Andrei Marga.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO