Marcel Ciolacu: România este de aproape 20 de ani una dintre principalele ţări-sursă pentru victimele exploatate în Europa
Premierul Marcel Ciolacu a transmis, luni, un mesaj în cadrul evenimentului de lansare a Strategiei naţionale împotriva traficului de persoane pentru perioada 2024-2028, citit de către şeful Cancelariei premierului, Alexandru-Mihai Ghigiu.
Premierul arată că din păcate, şi România este pe harta traficanţilor de persoane, fiind recunoscută, de aproape 20 de ani, ca una dintre principalele ţări-sursă pentru victimele exploatate în Europa, iar peste 500 de cetăţeni români sunt identificaţi anual ca victime. El a mai afirmat că angajamentul politic al Guvernului României împotriva traficului există si va rămâne neschimbat.
”Îmi voi concentra mesajul pe două estimări referitoare la traficul de persoane. Ştiu că cifrele pot fi considerate aride, uneori golite de trăire, dar implicaţiile din spatele acestor cifre nu ne pot lăsa indiferenţi. În fiecare zi, la nivel mondial, există 50 milioane de persoane care trăiesc sub controlul traficanţilor de persoane şi sunt exploatate de către aceştia. Semenii noştri, copii, tineri, adulţi sau bătrâni, femei sau bărbaţi, deopotrivă, sunt deturnaţi de la condiţia lor umană pentru interesele josnice ale traficanţilor. Desigur, astfel de cifre ne alarmează, însă mai impresionante sunt dramele trăite de victime şi de cei apropiaţi lor. Numeroase vieţi sunt afectate pe termen lung iar unele dintre ele, pentru totdeauna”, arată premierul Ciolacu în mesaj.
Şeful Executivului afirmă că ”în urma exploatării acestor oameni, câştigul anual al traficanţilor de persoane, estimat la nivel global în anul 2022, depăşeşte 150 de miliarde de dolari americani, sumă mai mare decât produsul intern brut realizat în 150 de state”.
”Acesta este nivelul resurselor ce stau la dispoziţia traficanţilor pentru organizarea şi protecţia activităţilor ilegale desfăşurate. Cu un inamic de acest calibru se confruntă astăzi statele în eforturile de stopare a traficului de persoane. Simplul fapt că într-o societate modernă, mai avem încă motive să discutăm despre această formă de sclavie modernă, este de natură să lezeze demnitatea umanp a oricărei persoane de bună credinţă”, transmite premierul.
Marcel Ciolacu mai spune că fenomenul fiind deja acutizat, vremea medaliilor a trecut, iar stoparea lui a devenit o obligaţie la nivel de bază, primară, dacă pot spune aşa, iar responsabilitatea ne aparţine nou, tuturor.
”Din păcate, şi România este pe harta traficanţilor de persoane, fiind recunoscută de aproape 20 de ani ca una dintre principalele ţări-sursă pentru victimele exploatate în Europa. Statisticile oficiale ale ultimilor ani ne arată că peste 500 de cetăţeni români sunt identificaţi anual ca victime, iar cifra nu îi include pe cei aflaţi în situaţie de trafic, care nu se regăsesc în statisticile oficiale. Mai mult, aproximativ jumătate dintre victimele identificate sunt copii sau tineri, lucru care ne îngrijorează şi mai mult”, a arătat Ciolacu.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: romania, marcel ciolacu, trafic de persoane,
Dată publicare:
13-05-2024 11:51