Manda, despre comunicatul ambasadelor privind legislaţia penală: E un pic cam mult
Social-democratul Claudiu Manda, vicepreşedinte al Senatului, nu a dorit să comenteze îngrijorările cu privire la modificările aduse legislaţiei penale din România care au fost exprimate joi de "importante ţări partenere".
"Să vedem documentul respectiv. Noi am avut situaţia în care era nu ştiu ce Comisie Europeană sau ce for european şi după aceea ne-am dat seama că era vorba de un fost arbitru. Modificările de la Codul penal, să fie cineva îngrijorat - în condiţiile în care nu vorbim de nicio modificare astăzi, pentru că probabil comisia va lucra în perioada următoare, va ajunge la prima Cameră, după aceea la a doua Cameră - e un pic cam mult", a afirmat Manda după Biroul permanent, potrivit Agerpres.
Precizarea a survenit unei întrebări referitoare la îngrijorările a 12 state partenere ale României, formulate într-o scrisoare, privind posibila îngreunare a colaborării în domeniul juridic după modificările aduse Codurilor penale.
Manda a mai declarat că este dreptul Parlamentului de a legifera, exprimându-şi convingerea că modificările la Coduri şi la celelalte legi ale Justiţiei au ţinut cont de deciziile Curţii Constituţionale şi de cele ale Comisiei de la Veneţia.
"Suntem totuşi Parlamentul României, suntem votaţi de cetăţenii României, este dreptul Parlamentului de a legifera, sunt sigur că modificările şi la Codul de procedură penală, şi la Codul penal, şi la celelalte coduri, şi la celelalte legi ale Justiţiei au ţinut cont de deciziile Curţii Constituţionale, de deciziile Comisiei de la Veneţia, şi atunci când au fost articole în care s-a încălcat prevederea Curţii Constituţionale, au fost duse la Curte, Curtea şi-a exprimat un punct de vedere", a adăugat el.
Cât priveşte îngrijorările partenerilor străini cu privire la combaterea infracţiunilor cu violenţă, a traficului de persoane, a traficului de droguri, vicepreşedintele Senatului a reiterat că mai întâi trebuie să vadă documentul, cine îl redactează şi care este articolul la care se face referire.
"Haideţi să vedem documentul, haideţi să vedem cine redactează, haideţi să vedem care este articolul la care face referire. Dacă face referire la articolele pe care le-am văzut în spaţiul public de la mişcarea domnului Cioloş, cum scapă violatorii, martorii protejaţi - lucru care este absolut diferit de ce scrie în textul legii -, sigur că nici măcar nu avem cum să fim noi îngrijoraţi de această percepţie, atât timp cât în lege nu sunt lucrurile prevăzute aşa cum le descriu îngrijorările respective", a susţinut Manda.
Joi, Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti a transmis că "importante ţări partenere" fac apel la România să ia în considerare "potenţialul impact negativ al amendamentelor la legislaţia penală". SUA susţin această poziţie alături de Belgia, Canada, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Agerpres
Etichete: ambasada, claudiu manda, legile justiției,
Dată publicare:
28-06-2018 14:04