MAE: La preşedinţia Consiliului UE, România va urmări consolidarea unităţii europene

uniunea europeana
iStock

Întregul proces de pregătire a preluării de către România a preşedinţiei Consiliului UE a beneficiat de continuitate la nivel naţional şi de o comunicare permanentă la nivel politic şi tehnic cu instituţiile şi partenerii europeni, precizează MAE.

"Pe parcursul celor şase luni de mandat, România va urmări prin acţiunile sale consolidarea coeziunii şi unităţii europene, ca premise ale avansării unui proiect european viabil", subliniază MAE.

În perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2019, România va exercita primul său mandat la preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, pe fundalul unei agende europene marcate de evoluţii politice şi dosare cu un impact decisiv asupra viitorului Uniunii, menţionează MAE. Conform sursei citate, procesul de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, negocierea bugetului Uniunii pentru perioada 2021 - 2027, alegerile pentru Parlamentul European din mai 2019, precedate de o campanie cu mize politice majore şi mesaje cu potenţial de dezinformare şi diviziune la nivel european, vor spori complexitatea agendei viitoarei preşedinţii a Consiliului UE.

"În contextul unor astfel de provocări, România îşi propune să promoveze pe parcursul mandatului său o viziune pragmatică, axată pe principiul coeziunii europene pe toate palierele: politic, economic, social. Acţionând sub motto-ul "Coeziunea, o valoare comună europeană", preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene se va concentra pe identificarea de soluţii care să reflecte deopotrivă interesele statelor membre şi viziunea instituţiilor europene, răspunzând astfel idealului unei Europe solidare, unite şi puternice", precizează Ministerul român de Externe.

Potrivit MAE, priorităţile preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene sunt fundamentate pe imperativul coeziunii, declinat în cei patru piloni principali de acţiune: Europa convergenţei: creştere, coeziune, competitivitate, conectivitate; Europa siguranţei; Europa, actor global; Europa valorilor comune.

Citește și
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

În calitate de preşedinţie, România va conduce lucrările Consiliului Uniunii Europene, având oportunitatea de a contribui la avansarea agendei europene, prin gestionarea cu imparţialitate a marilor dosare aflate pe agenda europeană pe durata celor şase luni de mandat: definirea viitorului buget al Uniunii Europene, funcţionarea Pieţei Unice Europene, consolidarea dimensiunii sociale a UE, agenda de securitate internă a Uniunii, lupta împotriva terorismului, gestionarea fenomenului migraţiei şi consolidarea rolului UE în plan global, reaminteşte MAE.

Calendarul preşedinţiei României la Consiliul UE cuprinde un număr important de reuniuni şi evenimente de nivel sau cu componentă predominant tehnică, oficiale sau informale. Alături de Summitul informal de la Sibiu (9 mai 2019), "moment-cheie în care vor fi identificate liniile ce vor ghida acţiunea Uniunii pe termen mediu, în scopul agreării viitoarei Agende Strategice a UE", numeroase evenimente informale organizate la nivel naţional "vor oferi oportunitatea evidenţierii avantajelor comparative ale României şi a promovării viziunii naţionale asupra evoluţiei anumitor politici europene".

"Pornind de la cei patru piloni, preşedinţia României la Consiliul UE va urmări asigurarea convergenţei în plan economic şi social prin promovarea avantajelor provenind din digitalizarea industriei europene, prezervarea celor patru libertăţi fundamentale ale pieţei interne, promovarea egalităţii de gen şi sprijinirea politicii de coeziune şi a politicii agricole comune. În procesul de consolidare a rolului UE în plan global, va evidenţia importanţa politicii de extindere şi a acţiunii Uniunii în vecinătate, cu un impact pozitiv în ecuaţia regională. Nu în ultimul rând, preşedinţia României la Consiliul UE va acţiona pentru protejarea alegerilor democratice şi libere pentru Parlamentul European împotriva interferenţelor externe, inclusiv din perspectiva ultimelor mesaje de tip fake news provenite din afara spaţiului euroatlantic vizând România şi Uniunea Europeană", se mai arată în comunicatul de presă.

Sursa citată menţionează că procesul de pregătire a preluării mandatului de preşedinţie rotativă a fost asigurat de Ministerul Afacerilor Externe, sub coordonarea directă a prim-ministrului României, şi a avut la bază cooperarea inter-instituţională în ce priveşte fondul dosarelor, dar şi din punct de vedere organizatoric şi logistic. Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, va prezida Consiliul Afaceri Generale, formaţiune a Consiliului UE cu rol de coordonare a unor domenii de politică transversale, care asigură coerenţa lucrărilor desfăşurate de celelalte reuniuni ministeriale ale Consiliului UE.

"Întregul proces de pregătire a preluării preşedinţiei a beneficiat de continuitate la nivel naţional şi de o comunicare permanentă la nivel politic şi tehnic cu instituţiile şi partenerii europeni. În această logică s-au desfăşurat acţiunile din 2018 premergătoare preluării preşedinţiei, precum vizita membrilor Conferinţei Preşedinţilor grupurilor politice din Parlamentul European la Bucureşti şi reuniunea comună a Guvernului României cu Colegiul Comisarilor la Bruxelles. Un alt exemplu elocvent constă în colaborarea constantă a României cu Trio-ul anterior Estonia - Bulgaria - Austria, cu scopul asigurării continuităţii activităţii Consiliului UE. Transferul mandatului către Trio-ul România - Finlanda - Croaţia va fi iniţiat prin preluarea de către ţara noastră a preşedinţiei rotative a Consiliului UE la 1 ianuarie 2019. Pe această cale, România îşi exprimă aprecierea pentru eforturile depuse de cele trei preşedinţii anterioare, pe parcursul celor 18 luni (iulie 2017 - decembrie 2018), pentru avansarea proiectelor aflate pe agenda europeană şi reiterează angajamentul ferm în ce priveşte asigurarea unei tranziţii coerente între cele două Trio-uri de Preşedinţii rotative ale Consiliului UE", subliniază Ministerul Afacerilor Externe.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Nicolae Ciucă, glume la evenimentul de lansare a candidatului PNL pentru Primăria Calafat: ”Asta e pentru memento mori”
Nicolae Ciucă, glume la evenimentul de lansare a candidatului PNL pentru Primăria Calafat: ”Asta e pentru memento mori”

Nicolae Ciucă a participat, marţi, la evenimentul de lansare pentru funcţia de primar al municipiului Calafat, judeţul Dolj, a lui Dorel Mituleţu.

În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

REPER: Un studiu PE arată că România este pe ultimul loc din UE în susţinerea sectorului privat prin PNRR
REPER: Un studiu PE arată că România este pe ultimul loc din UE în susţinerea sectorului privat prin PNRR

Ultimul studiu elaborat de Parlamentul European care analizează sumele încasate de top 100 beneficiari din PNRR-urile fiecărui stat membru UE, ne plasează pe ultimul loc din Europa în ceea ce priveşte beneficiarii din sectorul privat, afirmă REPER.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.