MAE isi reafirma pozitia de nerecunoastere a statalitatii Kosovo
Ministerul roman al Afacerilor Externe precizeaza ca Curtea Internationala de Justitie a analizat, cu caracter limitativ, numai legalitatea actului de a face o declaratie de independenta, nu si consecintele juridice ale acesteia.
"MAE apreciaza necesara analiza in detaliu a Avizului, pentru a identifica in mod corect si complet rationamentul pe care s-a bazat instanta de la Haga. Textul acestuia are un caracter complex, datorat multitudinii problemelor juridice analizate, precum si modului in care a fost formulata intrebarea adresata Curtii. Partea romana constata, in analiza preliminara, faptul ca modalitatea formularii intrebarii de catre Adunarea Generala ONU nu a permis Curtii sa abordeze problema pe fond. Astfel, Curtea a analizat, cu caracter limitativ, numai legalitatea actului propriu-zis de a face o declaraţie de independenta, dar nu si consecintele juridice ale acesteia, adica problema legalitatii constituirii unui pretins nou stat", se arata intr-un comunicat al MAE fata de Avizul consultativ privind "Conformitatea cu dreptul international a declaratiei unilaterale de independenta a institutiilor provizorii de autoguvernare din Kosovo" al Curtii Internationale de Justitie.
MAE is exprima speranta in reluarea dialogului dintre Belgrad si Pristina, in vederea identificarii unei solutii care sa corespunda intereselor ambelor parti si care sa vizeze stabilitatea si perspectiva europeana a regiunii.
CIJ a apreciat, joi, ca declaratia de independenta a Kosovo nu a incalcat dreptul international, intr-un aviz consultativ privind legalitatea acestei declaratii.
Kosovo, cu o populatie de doua milioane de locuitori, dintre care 90% sunt albanezi, a fost recunoscut de 69 de tari, intre care Statele Unite si 22 dintre cele 27 de state membre UE.