Macovei propune la Constitutie procedura de incetare a mandatului premierului, in oglinda cu numirea

Monica Macovei

Monica Macovei anunta ca a depus la Comisia parlamentara de revizuire propuneri pentru modificarea Constitutiei, intre care eliminarea prezumtiei de dobandire licita a averii si procedura de incetare a mandatului premierului.

Macovei anunta, intr-un comunicat remis marti agentiei MEDIAFAX, ca a depus luni, la Parlamentul Romaniei, propuneri privind modificarea Constitutiei, cu rugamintea adresata Comisiei comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constitutiei Romaniei sa le ia in discutie in cadrul lucrarilor Comisiei.

Conform sursei citate, documentul a primit numarul de inregistrare 777/A/27.05.2013 si a fost depus avand in vedere invitatia publica lansata de Comisia comuna pentru trimiterea de sugestii privind revizuirea Constitutiei.

Monica Macovei prezinta succint propunerile pe care le-a depus la comisie.

Eeste vorba, in primul rand, despre eliminarea prezumtiei de dobandire licita a averii din art. 44 alin. 8 pentru a face posibila aplicarea legislatiei europene in materia confiscarii in domeniul crimei organizate si terorismului.

Citește și
USL - cover
Revizuirea Constitutiei. Care sunt propunerile agreate de USL pentru modificarea Legii fundamentale
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

"Nu exista astfel de prevederi in Constitutiile altor state din Uniunea Europeana, Statele Unite ale Americii sau Canada, exceptia fiind Republica Moldova care a preluat prevederea din Constitutia Romaniei. Eliminarea alineatului 8 nu inseamna lipsa de protectie a proprietatii. Proprietatea este garantata si ocrotita constitutional, in mod explicit, de alineatele 1-7 ale articolului 44. Democratiile consolidate garanteaza dreptul de proprietate fara prezumtia dobandirii licite a averii. Nu exista nicio legatura intre cele doua (garantarea dreptului la proprietate si prezumtia dobandirii licite a acesteia), aceasta prezumtie avand ca singur efect juridic protectia averilor dobandite ilicit sau ilegal", se arata in comunicat.

Monica Macovei mai propune Parlament unicameral cu 300 de alesi.

O alta propunere a europarlamentarului PDL este "introducerea unei proceduri de incetare a mandatului premierului (in oglinda cu procedura de numire)".

Macovei nu detaliaza insa, in comunicatul de presa, ce a propus concret in privinta acestei proceduri. Conform Constitutiei actuale, presedintele desemneaza candidatul la functia de prim-ministru, care cere votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului. Urmare a votului de incredere, presedintele numeste Guvernul. Tot Parlamentul poate retrage increderea acordata Guvernului, prin adoptarea unei motiuni de cenzura. Constitutia in vigoare mai prevede si ca "presedintele Romaniei nu il poate revoca pe primul-ministru".

Monica Macovei sustine si ca suspendarea presedintelui sa fie initiata de Parlament, dar sa fie stabilita de ICCJ, conform comunicatului, care nu ofera alte detalii.

Alte propuneri ale Monicai Macovei sunt: eliminarea imunitatii parlamentarilor in materie penala; competenta de judecare a parlamentarilor ramane la ICCJ chiar daca cel trimis in judecata isi pierde calitatea de parlamentar in timpul mandatului, intre doua mandate sau nu mai devine parlamentar; introducerea incompatibilitatii pentru senatori si deputati de a exercita in timpul mandatului profesia de avocat (pentru a se elimina posibilitatea acestora de a incheia contracte cu institutii publice pe baza de clientelism sau de a influenta procesul legislativ in favoarea unui client).

Conform propunerilor anuntate de Macovei, in cazul Ordonantei de Urgenta, "Parlamentul are un termen maxim de 5 zile libere pentru aprobarea sau respingerea ei", OUG intra in vigoare numai la data adoptarii ei de catre Parlament (publicarii in MoF).
O alta propunere vizeaza mentionarea principiilor de baza ale statutului Avocatului Poporului - inclusiv conditiile pentru demitere - si a competentelor in Constitutie, in vederea asigurarii statutului independent al Avocatului Poporului.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Revizuirea Constitutiei. Ponta anunta includerea pentru prima data a notiunii de
Revizuirea Constitutiei. Ponta anunta includerea pentru prima data a notiunii de "comunitati locale"

Noua Constitutie va include pentru prima data notiunea de "comunitati locale", cu drepturi extinse, care va cuprinde inclusiv regiunile, a anuntat premierul Victor Ponta.

Revizuirea Constitutiei. Care sunt propunerile agreate de USL pentru modificarea Legii fundamentale
Revizuirea Constitutiei. Care sunt propunerile agreate de USL pentru modificarea Legii fundamentale

Surse citate de Mediafax au declarat ca liderii USL au avut, luni seara, o discutie asupra propunerilor de modificare a Constitutiei si au convenit asupra amendamentelor la legea fundamentala.

Kelemen Hunor: Scoaterea sintagmei
Kelemen Hunor: Scoaterea sintagmei "national" din articolul 1 din Constitutie nu este negociabila

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sambata, la finalul Congresului Uniunii de la Miercurea Ciuc, ca propunerea formatiunii de scoatere a sintagmei "national" din articolul 1 din Constitutie "nu este negociabila".

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.