Kelemen Hunor: Scoaterea sintagmei "national" din articolul 1 din Constitutie nu este negociabila

Ultimul update: Miercuri 29 Mai 2013 00:21
Data publicarii: Duminica 26 Mai 2013 11:27
Categorie: Politic
Kelemen Hunor

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sambata, la finalul Congresului Uniunii de la Miercurea Ciuc, ca propunerea formatiunii de scoatere a sintagmei "national" din articolul 1 din Constitutie "nu este negociabila".

Intrebat sambata, intr-o conferinta de presa sustinuta la finalul Congresului UDMR de la Miercurea Ciuc, daca pentru UDMR este negociabila propunerea de scoatere a sintagmei "national" din articolul 1 al Constitutiei, Kelemen Hunor a raspuns negativ.

"Nu vom negocia prin televiziuni, prin mass-media. Am receptionat toate mesajele. Nu este negociabila", a spus liderul UDMR. Premierul Victor Ponta le-a spus, sambata, delegatilor UDMR la Congresul Uniunii, ca modificarea articolului 1 din Constitutie va fi greu de acceptat pentru o majoritate parlamentara, dar ca impreuna pot gasi formula care sa le garanteze maghiarilor ca sunt parte a natiunii.

"Cred ca la modificare constitutionala putem gasi acea formula care sa va garanteze si dumneavoastra ca sunteti o parte a natiunii, o parte legitima a acestei tari si ca asta e tara dumneavoastra, cum e a tuturor romanilor", a mai spus premierul Ponta.

Peste o mie de persoane au participat, sambata, la al XI-lea Congres al UDMR, care s-a desfasurat la Sala Sporturilor din Miercurea Ciuc, fiind cel mai mare congres din istoria Uniunii. Printre participanti s-au numarat peste 770 de delegati ai filialelor teritoriale si liderii principalelor partide din Romania si Ungaria.

La congres au participat, ca invitati, si presedintele PSD, premierul Victor Ponta, liderul PNL, Crin Antonescu, presedintele PDL, Vasile Blaga, liderul Partidului Forta Civica, Mihai Razvan Ungureanu, precum si politicieni din Ungaria. Potrivit unui document adoptat sambata, la finalul Congresului UDMR de la Miercurea Ciuc, se recomanda ca, pe langa limba romana, in unele regiuni limbile minoritatilor nationale sa poata fi utilizate ca limba oficiala.

"Recomandam o clauza constitutionala care sa ofere posibilitatea reglementarii legislative a autonomiei culturale si conditii constitutionale pentru constituirea unor regiuni cu statut special. Am recomandat ca, pe langa limba romana, in unele regiuni, limbile minoritatilor nationale sa poata fi utilizate ca limba oficiala. Recomandarile noastre se refera in primul rand la situatia constitutionala si de drept civil a comunitatii noastre etnice: recomandam din nou radierea conceptului statului national. Consemnarea caracterului national al statului in Constitutie este un anacronism care, cu toate ca nu poate fi interpretat in termeni juridici, poate servi drept baza unor masuri discriminatorii impotriva minoritatilor etnice sau respingerii unor creante indreptatite ale minoritatilor. Recomandam totodata ca legea sa recunoasca minoritatile nationale ca elemente constitutive ale statului, pentru ca acest principiu constitutional poate crea egalitatea reala in drepturi nu doar intre indivizi ci si intre comunitati, in primul rand intre majoritatea romana si nationalitatile istorice de pe teritoriul Romaniei, conform celor stipulate in Declaratia de la Alba Iulia din 1918", se arata in documentul citat.

Kelemen Hunor Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Mediafax

UDMR vrea doar radierea cuvantului
UDMR vrea doar radierea cuvantului "national", nu cea a articolului 1 din Constitutia Romaniei
Victor Ponta: Gestul liderului UDMR Kelemen Hunor de la Congresul PNL nu a fost unul extrem
Victor Ponta: Gestul liderului UDMR Kelemen Hunor de la Congresul PNL nu a fost unul extrem
VIDEO PROTVPLUS.RO
liviu dragnea
Surse: Ce articole mai vrea să strecoare PSD în OUG anunțată, oficial, doar pentru cele constituționale
Guvernul va înfiinţa un "Fond de investiţii locale", cu un buget de 10 miliarde de euro
Liviu Dragnea: Majoritatea la Camera Deputaţilor se va vedea la primul vot
Dăncilă se consideră jignită de Iohannis: Mi se pare o atitudine care nu trebuie să o aibă preşedintele României
Dragnea, atacuri la Victor Ponta și Raluca Turcan: ”bate câmpii”. Ce spune despre OUG pe Codurile Penale
Washington Post: Liviu Dragnea, unui dintre noii autocrați ai Europei. „Transformă democrația într-o unealtă de opresiune”
Florin Iordache, Liviu Dragnea, Calin Popescu Tariceanu
Tăriceanu, despre moțiunea de cenzură: ”Le lipsesc 50 de voturi”
Robu, după înfiinţarea Alianţei Vestului: Cei ce ne acuză îşi dovedesc limitele
Președintele USR: "Mâine sau poimâine probabil vom depune moţiunea de cenzură”
Turcan: Avem informaţii că stenogramele şedinţei de plen de miercurea trecută vor fi falsificate
Cererile de revocare din funcţie a lui Iordache, Nicolicea şi Pirtea din Camera Deputaților, respinse
Ţuţuianu solicită Senatului înfiinţarea unui nou grup parlamentar: ”Unirea”