Lovitura pentru PSD din partea UDMR: "Modificarea legislatiei penale prin ordonanta de urgenta este inacceptabila"
UDMR propune partidelor parlamentare incheierea unui pact politic prin care partile semnatare sa se angajeze ca nu vor mai modifica legislatia penala prin intermediul ordonantelor de urgenta.
Korodi Attila, liderul deputatilor UDMR, a anuntat ca Uniunea propune partidelor incheierea unui pact prin care modificarile legislatiei penale, necesare ca urmare a deciziilor Curtii Constitutionale, sa se faca doar de catre Parlament.
"Situatia actuala este foarte ingrijoratoare, arata deciziile Curtii Constitutionale conform carora numeroase articole ale Codului Penal si Codului de Procedura Penala sunt neconstitutionale. Codurile trebuie modificate, dar nu oricum. Pozitia UDMR este ca legiferarea prin ordonante de urgenta este inacceptabila, mai ales in cazul Codului Penal si al Codului de Procedura Penala. Statul de drept se bazeaza pe principiul separarii puterilor in stat. Legiferarea este sarcina si responsabilitatea Parlamentului.
Modalitatea de adoptare legislativa prin OUG este, in opinia noastra, inacceptabila. Prin urmare, UDMR propune semnarea unui acord politic intre partidele politice, un pact prin care fiecare formatiune sa-si asume responsabilitatea ca, in cazul accederii la guvernare, nu va modifica prin OUG Codul Penal si Codul de Procedura Penala”, a declarat Korodi Attila, citat de News.ro.
El a aratat ordonanta de urgenta adoptata de Guvern privind codurile penale pune in acord legislatia doar cu cinci dintre cele 40 de decizii luate de catre CCR in acest domeniu, motiv pentru care este nevoie de un proiect de lege mai cuprinzator.
"UDMR va propune partidelor politice si presedintelui statului, in cadrul consultarilor care vor avea loc saptamana viitoare, ca, in urma unei dezbateri, Parlamentul sa modifice Codul Penal prin procedura de urgenta, astfel incat toate deciziile CCR sa fie incluse in textul de lege.
UDMR a depus azi amendamentele formulate in privinta modificarii Codului Penal. Una din propunerile Uniunii vizeaza eliminarea sumei limita de 200.000 lei pentru infractiunea de abuz in serviciu, deoarece aceasta prevedere nu a fost facuta la propunerea Curtii Constitutionale”, a conchis deputatul Korodi Attila.
In decembrie 2016, liderii PSD, ALDE si UDMR au semnat la Palatul Parlamentului un protocol de colaborare parlamentara.
"Coalitia de guvernare" formata din PSD si ALDE detine 250 de mandate de deputati si senatori din totalul de 465, deci detine o majoritate in Parlament chiar si fara ajutorul UDMR.
Sursa: News.ro
Etichete: justitie, PSD, abuz in serviciu, UDMR, gratiere, attila korodi,
Dată publicare:
03-02-2017 18:23