Liviu Dragnea si-a lansat candidatura la sefia PSD atacandu-l pe Iliescu. Politicianul a suferit un accident vestimentar

×
Codul embed a fost copiat

Liviu Dragnea si-a lansat duminica, la Teleorman, candidatura la presedintia formatiunii pe care o conduce interimar - liderul social-democrat neavand practic niciun contracandidat serios, care sa ii creeze probleme.

Anuntul candidaturii a fost o formalitate, la fel cum pare si alegerea lui Liviu Dragnea la conducerea PSD. 36 de organizatii judetene din 41 si cinci sectoare ale capitalei au anuntat deja ca il vor vota, la Congresul de pe 11 octombrie. Emotiile pentru politician vin insa din justitie, acolo de unde asteapta un verdict definitiv in Dosarul referendumului. Riscul despre care chiar Liviu Dragnea vorbea este dat si de condamnarea, in prima instanta, la un an de inchisoare cu suspendare.

"Eu, in general, am sperante ca intotdeauna, dar intotdeauna, adevarul iese la iveala si dreptatea va triumfa", a spus Dragnea, care a povestit si cum ar vrea sa arate partidul sub conducerea sa: "PSD-ul nu are nevoie de lideri populisti, asa-zis carismatici, care sa fure sperantele oamenilor. In politica nu poti minti cu speranta ca nu se va afla. Cine nu intelege asta, inseamna ca este degeaba in politica, sau traieste degeaba. Vreau sa mai apara ceva la noi in partid: o cultura a integritatii, a cinstei si a onoarei".

Iar la final, i-a dat o replica acida lui Ion Iliescu, cel care l-a comparat cu Nicolae Ceausescu. Fostul presedinte il criticase pe Liviu Dragnea ca vrea ca toti posesorii de carnet de membru PSD sa voteze la Congres, asa cum isi dorea si Ceausescu sa faca membrii PCR. "Nu stiu ce isi dorea Ceausescu, pentru ca nu l-am cunoscut foarte bine", a spus Dragnea

La evenimentul de la Teleorman, Liviu Dragnea a avut parte si de un mic incident: pantoful i-a cedat la finalul discursului. Asta nu il va impiedica insa in drumul catre sefia PSD, singurul sau contracandidat fiind senatorul Daniel Savu. Alti doi aspiranti - primarul Robert Negoita si senatorul Serban Nicolae - s-au retras din cursa.

Citește și
Robert negoita Liviu Dragnea - Agerpres
Robert Negoita, ironizat de colegii de partid. "Arat eu a om care sa cedeze la presiuni? Niciodata!""
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

"Vreau sa va anunt ca m-am hotarat sa candidez la presedintia PSD. Recunosc ca nu a fost usor de luat aceasta decizie din mai multe motive. Unul il stiti foarte bine ca se tot vorbeste la televizor, despre el unii spun ca aceasta decizie a mea poate sa reprezinte un risc pentru mine. imi asum acest risc pentru ca este nevoie ca PSD sa devina ceea ce am convingerea ca isi doresc foarte multi sa ramana un factor de stabilitate in viata politica din Romania, un factor de stabilitate pentru Romania si un factor de progres", a declarat Liviu Dragnea, la Conferinta judeteana a PSD Teleorman.

Potrivit acestuia, in ultimii 10 ani in tara noastra a fost un razboi politic care a divizat aceasta tara, un razboi care a generat scandal si confuzie, "care a frant destine", si care a facut ca Romania sa piarda atat in plan intern cat si in plan extern.

"Ceva foarte important pe care l-am invatat aici, in organizatie, a fost ca, asta m-a ajutat si educatia, ca nu poti minti in politica cu speranta ca nu se va afla. Cine nu intelege asta inseamna ca este degeaba in politica sau traieste degeaba in acest sistem", a precizat Dragnea.

Presedintele interimar al PSD a mentionat ca partidul are nevoie ca in interiorul sau sa impuna niste reguli pe care sa le respecte toti si trebuie sa redevina un partid care sa fie perceput ca are membrii cu foarte buna pregatire.

"Sunteti convinsi ca acest partid a propus si a sustinut in pozitiile unde avea dreptul sa faca lucrul asta, in fiecare pozitie, cei mai buni oameni? Eu nu cred. Macar sa avem puterea sa recunoastem. De ce? Pentru ca in partid nu s-a mai aplecat nimeni asupra gestiunii carierei. Noi nu am reusit sa facem o evidenta a membrilor de partid calitativa ci numai cantitativa, sa stim pe fiecare domeniu ce pregatire au membrii nostri, ca atunci cand partidul este pus in situatia sa sustina politic, sa propuna politic, sa-l aleaga pe cel mai bun dintre cei mai buni. Abia atunci in interiorul partidului reapare increderea si speranta tuturor, in special a celor tineri, ca atat in partid cat si in functiile administrative ai sansa sa ajungi daca iti vezi de treaba, daca te pregatesti si daca esti un om serios. Eu o spun ca sa se stie, sa nu auzim dupa Congres ca nu s-a stiut", a mai spus Liviu Dragnea, conform Agerpres.

Presedintele interimar al PSD Liviu Dragnea a declarat ca foarte multi lideri de organizatii si colegi de partid au vrut sa vina la Alexandria pentru a-l sustine cand isi anunta candidatura, dar i-a rugat sa nu vina.

"N-am vrut. Au fost foarte multi colegi de partid, presedinti de organizatii judetene, lideri nationali care au vrut sa vina astazi aici, i-am rugat sa nu, pentru ca am vrut sa fie un eveniment relativ obisnuit. Am vrut sa am o discutie eu cu organizatia din care fac parte si pe care o respect foarte mult. O sa stam impreuna la Congres (n.r.- cu cei care au vrut sa vina la Teleorman)', a afirmat duminica Dragnea.

El a mai spus ca sistemul prin care va fi ales presedintele PSD este unul ultrademocratic si nu unul comunist.

"Nu stiu ce isi dorea Ceausescu, pentru ca nu l-am cunoscut foarte bine si nu pot sa ma pronunt. In schimb, dincolo de ce-si doreste unul sau altul, noi avem o prevedere in statut care este obligatorie si pe care trebuie sa o respectam toti. Noi nu putem organiza alegeri in partid decat cum spune statutul", a spus Dragnea la Alexandria, intrebat ce parere are despre declaratia presedintelui de onoare al PSD Ion Iliescu referitoare la modalitatea de vot pentru alegerea presedintelui PSD.

Dragnea a adaugat ca a constatat cu foarte mare satisfactie, in ultimele trei saptamani, din discutiile purtate cu multe organizatii, ca membrii simpli de partid agreeaza acest sistem pentru ca vor sa-si voteze presedintele, vor sa decida ei.

"Nu ca membrii de partid nu ar avea incredere in delegatii lor, dar se simt mult mai responsabili atunci cand cu stampila sau cu pixul pe care il vor folosi la buletinele de vot vor decide cine va conduce partidul. Nu este un sistem comunist, dupa parerea mea este un sistem ultrademocratic, in conditiile in care toti membrii de partid isi pot manifesta dorinta si increderea intr-un lider. Mie mi se pare ca este exercitiul de democratie maxim. Peste asta nu mai exista. Este un sistem folosit si in alte partide de stanga, cum ar fi Marea Britanie", a mentionat Dragnea.

Ion Iliescu a fost intrebat vineri cum vede modalitatea de alegere a presedintelui PSD la viitorul congres, din octombrie, in conditiile in care sunt nemultumiri legate de faptul ca liderul formatiunii ar trebui votat de membrii de partid.

"Sistemul acesta... Ceausescu incercase candva sa faca un fel de recensamant national. Ca toti sa voteze, de la oras si sat pentru tovarasul Ceausescu. Deci nu stiu cum anume practic, tehnic se face asa ceva. De aceea se convoaca congrese, pentru ca delegatii vin cu un mandat din partea membrilor si delibereaza", a afirmat Ion Iliescu.

Dragnea, fara contracandidati pe masura

Recent, presedintele PSD Bucuresti, Robert Negoita, a anuntat pe pagina sa de Facebook ca nu mai candideaza la sefia Partidului Social Democrat si a precizat ca il va sustine pe Liviu Dragnea pentru aceasta functie.

La randul sau, Liviu Dragnea a declarat, miercuri, ca nu se pune problema daca va candida sau nu la sefia partidului la Congresul care va avea loc luna viitoare, ci cand va face anuntul. "Asa cum mi se pare firesc, cum cred ca este moral si de datoria mea, duminica, la Conferinta judeteana de la Teleorman voi face anuntul", a spus Dragnea la Palatul Parlamentului, adaugand ca nu a fost deranjat de anuntul facut de liderul PSD Bucuresti, Robert Negoita, privind candidatura la sefia partidului.

La sefia partidului si-a mai anuntat candidatura, pe 18 septembrie, senatorul social-democrat Daniel Savu, care are sustinere doar din partea organizatiei PSD Prahova, pe care o si conduce.

"Am primit de la Prahova mandatul colegilor mei sa ma inscriu. M-am inscris deja, raman ferm pe pozitie. Am renuntat sa mai candidez la functia de presedinte la Prahova pentru acest obiectiv national mult mai important", anunta Savu, pe 21 septembrie, la sedinta Comitetul Executiv National.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Sondaj INSCOP: liberalii, peste PSD, dar in scadere. Cate voturi ar obtine partidul lui Gabriel Oprea
Sondaj INSCOP: liberalii, peste PSD, dar in scadere. Cate voturi ar obtine partidul lui Gabriel Oprea

Daca maine s-ar organzia alegeri, doar patru partide ar intra in Parlament – dintre care unul la limita. Aceasta este concluzia unui recent sondaj INSCOP.

Robert Negoita, ironizat de colegii de partid.
Robert Negoita, ironizat de colegii de partid. "Arat eu a om care sa cedeze la presiuni? Niciodata!""

Robert Negoita s-a razgandit, nu mai candideaza la sefia PSD.
Primarul sectorului 3 a facut anuntul prin intermediul unui film postat pe facebook, la 24 de ore dupa ce i-a criticat pe Liviu Dragnea si pe Victor Ponta pentru problemele lor penale.

Dragnea, intrebat daca ar putea ajunge premier:
Dragnea, intrebat daca ar putea ajunge premier: "Acum avem un premier bun si il sustinem"

Presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a afirmat miercuri, la Targoviste, intrebat daca ar putea ajunge premier, ca face echipa buna cu Victor Ponta iar guvernarea este ''de succes''.

Recomandări
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, vineri, că România și Bulgaria vor intra deplin în Schengen.

Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată

În goana după voturi, mulți dintre candidații la alegerile prezidențiale din 2024 fac promisiuni fanteziste, uitând sau ignorând faptul că atribuțiile președintelui României sunt destul de limitate pe plan intern.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.