Lista Cabinetului Cîţu şi programul de guvernare au fost depuse la Parlament
Florin Cîțu, premierul desemnat de președintele Klaus Iohannis, şi-a prezentat echipa de miniştri şi a depus lista în Parlament.
Liberalii speră că de data aceasta votul de învestitură să fie dat cât mai repede. Oficial, liderii PNL spun că vor să strângă o majoritate dar, în realitate, şansele sunt destul de mici.
Biroul Executiv al PNL a aprobat vineri, în unanimitate, lista şi programul de guvernare ale Cabinetului Cîţu, singura modificare în componenţa noului Guvern fiind la Ministerul Finanţelor, unde a fost propus Lucian Heiuş.
Premierul desemnat, Florin Cîţu, a menţionat că în programul de guvernare există câteva modificări la capitolele Transporturi şi Sănătate.
"La Transporturi a apărut situaţia de la CFR Marfă şi la Sănătate - situaţia coronavirus. (...) Ceea ce includem în programul de guvernare este ceea ce am făcut în aceste zile pentru a reduce şi a stopa această epidemie şi planurile pentru viitor. Va fi hotărâre de guvern săptămâna viitoare, prin care suplimentăm fondurile pentru Ministerul Sănătăţii, în special pentru Terapie Intensivă, bani pe care îi luăm din Fondul de rezervă", a spus premierul desemnat.
Declarațiile lui Nicușor Dan, după ședință:
- Vreau să mulțumesc PNL pentru încrederea pe care mi-o acordă. Este o decizie de responsabilitate pe care a luat-o în interesul public, în condițiile în care partidul avea mulți candidați potențiali
- A prevalat interesul public. Avem o administrație Gabriela Firea - PSD dezastruoasă în București
- PNL-ul are cei mai buni primari din România și experiența pe care ei o au este foarte utilă pentru ce vrem să facem în București și sunt convins că în luna iunie o să schimbăm această administrație din București
Declarațiile lui Florin Cîțu, după ședință:
- Lista miniștrilor și programul de guvernare vor fi depuse azi la Parlament
- La Finanțe este propus colegul meu Lucian Heiuș
- Astăzi s-a luat decizia să se formeze o echipă de negociere pentru a începe de luni negocierile cu celelalte partide parlamentare pentru a forma o majoritate
Fiecare candidat pentru funcţia de ministru va fi audiat
Conform prevederilor regulamentare, Birourile permanente urmează să se întrunească pentru a stabili data şedinţei comune la cel mult 15 zile de la primirea programului şi a listei guvernului. Fiecare candidat pentru funcţia de ministru va fi audiat, în şedinţă comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru. În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat.
Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat în şedinţă comună.
Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Votul este secret, cu bile.