Florin Cîțu a început negocierile pentru a-şi asigura susţinerea politică în Parlament

Ultima actualizare: 02-03-2020 20:25

Premierul desemnat Florin Cîțu a început negocierile pentru a-şi asigura susţinerea politică în parlament, iar şeful său de partid, Ludovic Orban, i-a transmis că vrea ca procedurile să se încheie rapid.

Misiune dificilă, mai ales că social-democraţii au de gând să tergiverseze din nou calendarul audierii miniştrilor şi nu au stabilit încă data votului de învestire în plen.

Planul celor de la PNL este ca în această săptămână să încerce să obţină prin negocieri o majoritate pentru a învesti guvernul. Premierul propus, Florin Cîțu, a chemat luni după-amiază la discuţii USR, PMP şi cei câţiva aleşi care au mai rămas în grupul ALDE. Marți, la guvern, sunt programate alte întâlniri.

Ludovic Orban, preşedinte PNL: "Parlamentarii PNL vor face ceea ce este mai bine pentru țară, vor acționa în cadru constituțional și alături de noi sunt implicați în încercarea de a forma o majoritate parlamentară.”

În acest moment, liberalii au 115 parlamentari şi le mai trebuie încă 118 ca să îşi asigure majoritatea. Se pot baza sigur, doar pe parlamentarii USR.

Cel puţin declarativ, liberalii se vor strădui să respecte decizia Curţii Vonstituţionale. Şi-au schimbat discursul şi nu mai spun că nu îşi doresc voturile pentru investirea guvernului. Se vor strădui să arate că pe hârtie au susţinerea necesară, cu toate acestea nu au renunţat la ideea anticipatelor. Doar că, pentru a se ajunge la dizolvarea Parlamentului este nevoie de două voturi de respingere.

Şi opoziţia şi-a schimbat atitudinea. PSD şi PRO România nu mai vorbesc despre boicotarea votului. Aleşii acestor două formaţiuni se vor afla în sală, deşi nu susţin cabinetul Cîțu.

Marcel Ciolacu, preşedinte interimar PSD: „Nu cred că un ministru care a avut de trei ori un vot negativ de la paramentari, va primi un vot pozitiv. Nu cred că se deşteaptă cineva peste noapte.”

Victor Ponta, preşedinte PRO România: „Vom face ce îşi doreşte domnul Cîțu - nu vom vota.”

În următoarele 3 zile, miniştrii aleşi de Florin Cîțu vor fi audiaţi. Şedinţa în care se va da votul de investire ar putea fi programată la mijlocul săptămânii viitoare.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO