Traian Basescu: Miza summitului UE este reducerea bugetului cu 30 de miliarde de euro

Traian Basescu

PROTV NEWS a transmis live declaratiile presedintelui. Presedintele Traian Basescu a sustinut, joi, la ora 11.30, o declaratie de presa pe Aeroportul International "Henri Coanda" din Otopeni.

SINTEZA DECLARATIILOR:

- 7-8 februarie - Bruxelles, Consiuliul European. Trei subiecte: contributia comentului international la cresterea economica si cresterea locurilor de munca, situatia din Orientul Mijlociu si Nordul Africii si reactia UE la evenimentle din aceste zone, in mod deosebit la asa-numitul fenomen "Primavara Araba" - situatia din Siria si Mali - si cadrul financiar multianual 2014-2020 - se prefigureaza o dezbatere care, in linii mari, sa plece de la stadiul in care a fost intrerupta in noiembrie 2013 - cand s-a stabilit reducerea bugetului UE cu 100 de miliarde de euro. La ultimul Consiliu, bugetul a fost redus cu 70 de miliarde de euro. Miza acestui consiului este reducerea cu inca 30 de miliarde de euro a bugetului. Romania va sustine ca cele 30 de miliarde sa nu fie reduse de la politica agricola comuna sau de la coeziune;

- Romania isi doreste sa foloseasca o anumita suma pentru investitii legate de irigatii;

- Vom incerca sa obtinem TVA eligibil, macar pentru unele parti ale bugetului;

Citește și
Crin Antonescu, Traian Basescu
Crin Antonescu, despre Traian Basescu: Penalul penalilor, taticul penalilor ne-a sfidat pe toti
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

- Deciziile vor trebui transpuse in hotarari ale Consiliului UE si ale Parlamentului Romaniei, pentru ca masurile sa fie implementate. E un drum lung de parcurs pana in 2014;

- Sansele de a ajunge la o decizie nu sunt "maxime";

- "Prioritatea mea la acest Consiului este legata de buget si Republica Moldova", a spus Traian Basescu;

- "O simpla solicitate sa intram in Schengen este superfluu", a spus Traian Basescu. Schengenul nu trebuie legat de MCV (n.r. Raportul pe Justitie). Problemele de imagine ale Romaniei sunt legate de MCV. "O simpla scrisoare prin care sa cerem sa intram in Schengen nu ne ajuta", a incheiat presedintele.

____________________________

Presedintele Traian Basescu va participa joi si vineri la Consiliul European de la Bruxelles, unde va avea loc a doua runda de negocieri la nivelul celor 28 de lideri ai statelor UE privind cadrul financiar multianual 2014-2020 al Uniunii.

La recentul Consiliu European dedicat special acestui subiect, din 22-23 noiembrie 2012, nu s-a ajuns la un acord final, insa s-a acceptat o reducere totala de 100 de miliarde de euro fata de propunerea initiala a Comisiei Europene, de 1.033 miliarde de euro.

Liderii europeni au identificat in noiembrie solutii de taieri pentru 70 de miliarde de euro, ramanand ca la acest Consiliu sa se puna de acord pentru distribuirea pe capitole a restului de reducere de 30 de miliarde.

Misiunea presedintelui Basescu si a delegatiei Romaniei va fi sa obtina o formula de calcul a bugetului european care sa implice o reducere cat mai mica asupra alocarii nationale, care oricum va fi semnificativ mai mare fata de nivelul de 33,5 miliarde de euro pentru perioada 2007-2013.

Premierul Victor Ponta afirma miercuri ca obiectivul presedintelui Basescu si al delegatiei care il insoteste, din care vor face parte si ministrul de Externe Titus Corlatean, precum si secretari de stat de la Finante, Agricultura, Fonduri Europene, este obtinerea unor sume cat mai mari pe instrumentele principale ale alocarii Romaniei – fondurile de coeziune, platile directe pentru agricultura si dezvoltarea rurala.

"Fata de propunerea initiala a Comisiei Europene, care prevedea niste alocari corecte pentru Romania atat pe fonduri de coeziune, cat si pe agricultura la plati directe si dezvoltare rurala, de 48 miliarde euro, probabil ca nu vor ramane 48, insa este foarte important ca ceea ce nu ramane din 48 sa fie cat mai putin: este o mare diferenta daca pierdem un miliard sau daca pierdem zece", a spus Ponta in sedinta de guvern de miercuri.
Dincolo de suma rezultata pentru Romania in urma stabilirii unei formule de calcul, pentru Romania este importanta obtinerea unor alte obiective care vor facilita o absorbtie mai eficienta pentru perioada 2014-2020: nivel de cofinantare de 95% pentru tarile care sunt in acorduri cu FMI si Comisia Europeana, eligibilitatea TVA si pentru proiectele de infrastructura, un procent cat mai ridicat pentru prefinantare.

Basescu declara dupa Consiliul din noiembrie ca a reusit stabilirea unui nivel de cofinantare de 85% fata de propunerea aflata pe masa de 75% si ca ramane ca obiectiv includerea unui "top-up" de inca 10% conditionat de aflarea in acord cu FMI si Comisia Europeana si ca a mai obtinut un nivel al prefinantarii de 4% fata de 2% in propunerea initiala, insa doreste ca in urma negocierilor urmatoare sa ajunga macar la 7%, in prezent Romania beneficiind de o derogare pentru un procent de 9%.

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, anunta marti, in scrisoarea transmisa liderilor UE, ca negocierile vor incepe mai devreme decat de obicei, de la ora locala 15.00, prin prezentarea unei propuneri de buget de catre echipa sa. El mentiona si ca pentru vineri, ziua a doua a Consiliului, punctele de pe agenda sunt altele – comertul international, situatia din Mali, Primavara Araba.

Este de asteptat asadar ajungerea la un compromis asupra bugetului UE in cursul noptii de joi si evitarea unei prelungiri nedeterminate a discutiilor, cum a fost la Consiliul din noiembrie.

Negocierile la nivel inalt purtate in ultimile saptamani intre Van Rompuy si liderii statelor mari contributoare – Germania, Franta si Marea Britanie - urmareau sa creeze premisele pentru realizarea unui acord privind distribuirea reducerilor de 30 de miliarde de euro.

Intr-un mesaj transmis marti, Van Rompuy arata ca in negocierile de la acest Consiliu trebuie prioritizate alocarile de fonduri pentru combaterea somajului in randul tinerilor, cheltuielile pentru cercetare, inovare si educatie, care constituie motorul cresterii economice si al infiintarii unor noi locuri de munca. "Si trebuie sa maximizam potentialul de crestere economica si creare de locuri de munca din toate instrumentele noastre, de la Coeziune pana la Agricultura. Avem nevoie de mai multa valoare adaugata pentru banii alocati", a aratat Van Rompuy.

El a subliniat ca pentru a se ajunge la un compromis la Consiliul din aceasta saptamana, toti liderii europeni trebuie sa fie pregatiti sa cedeze si sa faca alegeri in acest sens. Van Rompuy a mai aratat si ca nu trebuie uitat ca dupa obtinerea unui acord la nivelul celor 27 de state plus Croatia e nevoie si de realizarea unei intelegeri finale cu Parlamentul European, pentru care e nevoie iarasi de disponibilitate la compromis.

In situatia unui acord la nivelul liderilor europeni, Consiliul UE va aproba proiectul de regulament al cadrului financiar multianual (MFF), redactat conform liniilor convenite in Consiliul European. Parlamentul European se va pronunta asupra acestuia prin adoptare sau respingere, fara a avea posibilitatea de a depune amendamente.

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
Basescu va fi prezent la summitul pentru bugetul UE. Van Rompuy:
Basescu va fi prezent la summitul pentru bugetul UE. Van Rompuy: "E urgent sa ajungem la un acord"

Un summit crucial pentru viitorul Europei reuneste, joi, liderii UE, chemati sa renunte la egoismul national in scopul de a dota bugetul european cu mijloace suficiente pentru a finanta investitii care sa creeze locuri de munca pana in 202

Crin Antonescu, despre Traian Basescu: Penalul penalilor, taticul penalilor ne-a sfidat pe toti
Crin Antonescu, despre Traian Basescu: Penalul penalilor, taticul penalilor ne-a sfidat pe toti

Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, marti seara, ca presedintele Traian Basescu nu a raspuns la intrebarile legate de "flota, spalarea de bani, casa din Mihaileanu".

Victor Ponta, despre intalnirea cu Basescu: Discutam despre bugetul UE, sa pierdem cat mai putin
Victor Ponta, despre intalnirea cu Basescu: Discutam despre bugetul UE, sa pierdem cat mai putin

Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca la intalnirea pe care o va avea cu presedintele Traian Basescu inaintea sedintei CSAT va discuta despre bugetul UE in ceea ce priveste Romania.

Recomandări
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România

Aeroportul Internaţional Dubai (DXB) a fost transformat într-un adevărat lac, marți, din cauza furtunii violente care a lovit orașul din Emiratele Arabe Unite.

România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”
România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”

Asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de stat american, James O'Brien, a declarat, marţi, că SUA lucrează cu România în ceea ce priveşte ameninţările venite în contextul războiului din Ucraina.  

Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau
Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.