Basescu va fi prezent la summitul pentru bugetul UE. Van Rompuy: "E urgent sa ajungem la un acord"

×
Codul embed a fost copiat

Un summit crucial pentru viitorul Europei reuneste, joi, liderii UE, chemati sa renunte la egoismul national in scopul de a dota bugetul european cu mijloace suficiente pentru a finanta investitii care sa creeze locuri de munca pana in 202

Partida este departe de a fi jucata si toata lumea se asteapta la negocieri lungi care s-ar putea prelungi toata noaptea si chiar si sambata.

Acestea risca sa elimine alte subiecte inscrise pe ordinea de zi a summitului sefilor de stat si de guvern.

"Daca va fi timp", presedintele francez François Hollande ar vrea sa discute cu omologii sai situatia din Mali, dupa interventia fortelor franceze. Liderii europeni ar trebui, de asemenea, sa vorbeasca despre strategia necesara pentru a ajuta tarile dupa primaverile arabe si despre acordurile de liber-schimb ce trebuie negociate, in special cu Statele Unite.

Pentru aceasta, cei 27 de lideri ar trebui sa se inteleaga rapid asupra bugetului european. "Este urgent sa se ajunga la un acord", a avertizat presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, in scrisoarea sa de invitatie.

Citește și
Crin Antonescu
Crin Antonescu: Vom discuta bilantul Comisiei Europene, sa vedem ce a facut cu Europa in ultimii ani
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

El va pune pe masa o noua propunere inca de la deschiderea summitului. Anvelopa ar fi de "angajamente" in valoare de 960 de miliarde de euro pentru, ceea ce corespunde plafonului autorizat, si de 900 de miliarde de euro pentru plati, respectiv cheltuielile efective. Taierea este semnificativa: 13 miliarde mai putin pentru angajamente si 43 de miliarde mai putin pentru cheltuieli in raport cu propunerea din noiembrie.

Aceasta corespunde ar cu cererea premierului britanic David Cameron si cu cea a cancelarului german Angela Merkel.

Taierile se vor face din anvelopa destinata proiectelor de infrastructura, din cheltuielile cu functionarea institutiilor, mijloacele de actiune ale controversatului Serviciu de actiune externam, dar si din bugetele pentru Cercetare si Inovatie, din ajutorul pentru dezvoltare si ajutorul destinat celor mai saraci cetateni europeni.

Parlamentul European a refuzat. François Hollande, venit sa isi prezinte marti viziunea despre Europa in fata deputatilor, a fost mandatat sa refuze un astfel de compromis. "Ii cereti unui socialist sa impiedice conservatorii sa faca un buget prost", a declarat el in fata alesilor din cadrul Partidului Popular European, care l-au invitat sa isi foloseasca dreptul de veto. "Datoria mea este de a cauta un compromis", a explicat el.

Toate negocierile de joi vor consta a se gasi un echilibru intre pozitiile cele mai radicale si liniile rosii ale Parlamentului European.

Unii considera ca este posibil un acord. In afara de imaginea dezastruoasa pentru Europa, un nou esec s-ar solda cu perdanti, incepand cu Germania, care risca un miliard de euro, respectiv valoarea rabatului obtinut in perioada 2007-2013.

Franta si Marea Britanie ar putea sa se multumeasca in schimb cu lipsa unui acord. Rabatul obtinut de Londra este inscris in tratate, iar pentru Paris, aceasta ar fi asigurarea ca isi pastreaza acelasi nivel pentru ajutoarele agricole.

TRAIAN BASESCU, PREZENT LA SUMMIT

Presedintele Traian Basescu va participa joi si vineri la Consiliul European de la Bruxelles, unde va avea loc a doua runda de negocieri la nivelul celor 28 de lideri ai statelor UE privind cadrul financiar multianual 2014-2020 al Uniunii.

La recentul Consiliu European dedicat special acestui subiect, din 22-23 noiembrie 2012, nu s-a ajuns la un acord final, insa s-a acceptat o reducere totala de 100 de miliarde de euro fata de propunerea initiala a Comisiei Europene, de 1.033 miliarde de euro.

Liderii europeni au identificat in noiembrie solutii de taieri pentru 70 de miliarde de euro, ramanand ca la acest Consiliu sa se puna de acord pentru distribuirea pe capitole a restului de reducere de 30 de miliarde.

Misiunea presedintelui Basescu si a delegatiei Romaniei va fi sa obtina o formula de calcul a bugetului european care sa implice o reducere cat mai mica asupra alocarii nationale, care oricum va fi semnificativ mai mare fata de nivelul de 33,5 miliarde de euro pentru perioada 2007-2013.

Premierul Victor Ponta afirma miercuri ca obiectivul presedintelui Basescu si al delegatiei care il insoteste, din care vor face parte si ministrul de Externe Titus Corlatean, precum si secretari de stat de la Finante, Agricultura, Fonduri Europene, este obtinerea unor sume cat mai mari pe instrumentele principale ale alocarii Romaniei – fondurile de coeziune, platile directe pentru agricultura si dezvoltarea rurala.

"Fata de propunerea initiala a Comisiei Europene, care prevedea niste alocari corecte pentru Romania atat pe fonduri de coeziune, cat si pe agricultura la plati directe si dezvoltare rurala, de 48 miliarde euro, probabil ca nu vor ramane 48, insa este foarte important ca ceea ce nu ramane din 48 sa fie cat mai putin: este o mare diferenta daca pierdem un miliard sau daca pierdem zece", a spus Ponta in sedinta de guvern de miercuri.

Dincolo de suma rezultata pentru Romania in urma stabilirii unei formule de calcul, pentru Romania este importanta obtinerea unor alte obiective care vor facilita o absorbtie mai eficienta pentru perioada 2014-2020: nivel de cofinantare de 95% pentru tarile care sunt in acorduri cu FMI si Comisia Europeana, eligibilitatea TVA si pentru proiectele de infrastructura, un procent cat mai ridicat pentru prefinantare.

Basescu declara dupa Consiliul din noiembrie ca a reusit stabilirea unui nivel de cofinantare de 85% fata de propunerea aflata pe masa de 75% si ca ramane ca obiectiv includerea unui "top-up" de inca 10% conditionat de aflarea in acord cu FMI si Comisia Europeana si ca a mai obtinut un nivel al prefinantarii de 4% fata de 2% in propunerea initiala, insa doreste ca in urma negocierilor urmatoare sa ajunga macar la 7%, in prezent Romania beneficiind de o derogare pentru un procent de 9%.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Guvernul anunta ca UE a deblocat POSDRU si a decis reluarea platilor catre Romania
Guvernul anunta ca UE a deblocat POSDRU si a decis reluarea platilor catre Romania

Reprezentantii Uniunii Europene au decis deblocarea Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) si reluarea platilor catre Romania.

Crin Antonescu: Vom discuta bilantul Comisiei Europene, sa vedem ce a facut cu Europa in ultimii ani
Crin Antonescu: Vom discuta bilantul Comisiei Europene, sa vedem ce a facut cu Europa in ultimii ani

Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat ca va trebui discutat "bilantul' Comisiei Europene, pentru a se vedea ce a facut aceasta institutie cu UE in ultimii ani.

Bloomberg: Moody’s a retrogradat ratingul Croatiei in categoria
Bloomberg: Moody’s a retrogradat ratingul Croatiei in categoria "junk"

Moody’s a retrogradat ratingul Croatiei la Ba1, in categoria "junk" nerecomandata investitiilor, din cauza stagnarii redresarii, lipsei de disciplina bugetara si a vulnerabilitatii la socurile externe a viitoarei membre a UE, scrie Bloomberg.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuzată de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”
Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”

Este alertă la Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.