Traian Basescu ataca USL-ul si spune ca statul de drept a fost salvat de CCR. "A pus capat abuzurilor"

×
Codul embed a fost copiat

Traian Basescu s-a intalnit, joi, la Bruxelles, cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy. Declaratiile presedintelui de joi, de la Palatul Cotroceni, au fost transmise LIVE de StirilePROTV.ro.

Sinteza declaratiilor lui Traian Basescu:

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, dupa ce anterior spusese ca Romania se afla pe marginea prapastiei, ca raportul MCV trebuie sa contina activitatea pozitiva a institutiilor statului.

Acesta a dat ca exemplu CCR, care a pus capat abuzurilor venite din partea oamenilor politici.

"Daca politicul a avut o abordare gresita in raport cu exigentele europene, o institutie a statului a pus capat abuzului facut de politicieni.

Citește și
leu, euro
Basescu: Va mai dura cativa ani pana sa adoptam Euro, progresele sunt semnificative
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Mi s-ar parea corect ca Raportul MCV sa puncteze aceste lucruri. In acest raport ar fi corect sa se mentionze buna functionare ale institutiilor statului care sunt capabile sa opreasca derapaje ale politicului. Acest lucru trebuie reflectat", a spus Basescu.

De altfel, seful statului a informat ca raportul MCV va fi publicat pe 22 ianuarie.

Despre Republica Moldova

- Intalnirea a fost la solicitarea mea, pentru abordarea catorva lucruri extrem de importante: Republica Moldova, Romania - Schengen, Nabucco si o explicatie care trebuia data ca urmare a unei interventii a domnului Swoboda.

- In privinta Republicii Moldova, m-am dus in calitatea de presedinte al Romaniei. Am simtit nevoia sa atrag atentia asupra catorva evolutii din Republica Moldova, incat sa conving ca trebuie accelerate procesele de apropiere de UE.

- Situatia pe care am prezentat-o a fost pornind de la situatiile de risc, care pot afecta parcursul european al celui de-al doilea stat romanesc.

- Cel mai important risc este Transnistria, unde pot sa apara provocari. Am simtit nevoia sa avertizez ca nu ne mai putem ascunde, nimeni din comunitatea europeana, sa spunem lucrurile se rezolva in format 5+2.

- Am ridicat si problema sicanelor care se fac scolilor de limba romana din Transnistria si am rugata sa inceapa o interventie a UE pentru sprijinirea autoritatile de la Chisinau.

- Gagauzia este al doilea focar de instabilitate. Se preconizeaza un referendum pentru independenta Gagauziei.

- Avem posibilitatea, daca vor fi resurse financiare, sa facem doua noi linii de aprovizionare cu energie electrica pentru Republica Moldova.

- Am atentionat si asupra faptului ca Partidul Comunist, avand 40% in sondaje, exista riscul sa vina o majoritate care sa nu mai vrea sa continue drumul catre UE. Am constiinta relativ impacata ca am transmis ce consideram ca este important catre Consiliul European.

Despre aderarea la Spatiul Schengen

- L-a informat pe Van Rompuy ca Romania isi propune sa fie membru Schengen pana la sfarsitul acestui an, chiar daca se va face in doua etape.

- Vizez luna octombrie. Nu m-am limitat doar la a anunta ca noi avem acest obiectiv, am cerut lui Van Rompuy sa ma sprijine asa cum a facut-o si in 2012.

- Tentativa de lovitura de stat din 2012 a fost oprita de institutiile statului, CCR. Tot institutiile statului investigheaza fraudele de la referendum si acum tot o institutie a statului a oprit modificarea Codului Penal care-i facea pe politicieni mai ceva decat Dumnezei.

- In raportul MCV ar fi corect sa se mentioneze buna functionarea a institutiilor statului care sunt capabile sa opreasca si derapaje ale politicului.

- Am tinut sa-l informez pe Van Rompuy ca Romania nu acorda cetatenie romana in conditiile in care acorda Malta, platesti, obtii cetatenie. Romania a facilitat cu temei redobandirea cetateniei romane de catre cei care au pierdut-o fara vointa lor.

- Romanii din stanga Prutului n-au fost intrebati de nimeni cand au devenit cetateni sovietici. O dam acelora care cer restabilirea lor ca cetateni romani.

INTALNIREA LUI TRAIAN BASESCU CU HERMAN VAN ROMPUY

Basescu, despre intrarea Romaniei in Schengen

"Un subiect extrem de important a fost legat de Schengen. Propun ca obiectiv ca anul asta sa se intample ceva, adica sa incepem procesul de intrare in Schengen, chiar asa, in etape, cum a fost stabilit", a spus presedintele.

El a fost intrebat daca a primit un raspuns favorabil din partea presedintelui Consiliului European in problematica Schengen.

"Stiti ca nu dansul este problema, dar sa facem o politica impreuna ca pana la sfarsitul anului sa se intample ceva. Nu putem sa impiedicam de fiecare data ori de declaratii, ori de idei ale grupurilor din Parlament", a raspuns seful statului.


Basescu: Am atentionat asupra riscurilor Gagauzia si Transnistria

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la Bruxelles, dupa intalnirea cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, ca a atentionat, in discutia cu acesta, " asupra riscurilor Gagauzia si Transnistria".

"Subiectele sunt anuntate, problema Moldovei, sprijinul pentru Moldova cu semnare cat mai rapid si ratificare in timp util, inainte de alegeri. Am atentionat asupra riscurilor Gagauzia si Transnistria", a spus Basescu, dupa intalnirea cu Rompuy.

Presedintele Traian Basescu s-a intalnit, joi, la Bruxelles, cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, la cererea partii romane, temele de discutie fiind prioritatile Romaniei in UE in 2014, asocierea Republicii Moldova la UE si aderarea Romaniei la Schengen.

Administratiei Prezidentiala a anuntat, miercuri, ca intalnirea lui Traian Basescu cu presedintele Consiliului European are loc la solicitarea presedintelui Romaniei.

Presedintele Traian Basescu a solicitat misiunii OSCE in Republica Moldova si tuturor celorlalte institutii responsabile sa intervina pentru a asigura accesul tuturor elevilor la libera alegere a limbii romane ca limba de studiu, urmare a "presiunilor administrative" facute de Tiraspol.

Conform unui comunicat al Administratiei prezidentiale de marti, "Traian Basescu a luat act cu preocupare de presiunile administrative din partea autoritatilor separatiste din regiunea nistreana la care sunt supuse scolile in limba romana aflate sub administrarea autoritatilor Republicii Moldova".

Presedintele Basescu considera ca "actiunile represive si provocatoare impotriva cadrelor didactice, parintilor si copiilor care doresc sa studieze in limba romana sunt inacceptabile si tradeaza incalcarea consistenta a drepturilor omului in regiunea separatista".

Comisia Europeana si-a prezentat planurile cu privire la Republica Moldova, in urma unor comentarii ale ambasadorului rus la UE Vladimir Cijov, care a ironizat luni capacitatea UE in privinta regiunii moldovene separatiste Transnistria care intretine legaturi stranse cu Moscova, relateaza Euractiv.

Potrivit site-ului, Cijov, invitat sa comenteze cu privire la unele amenintari formulate de oficiali rusi la adresa Republicii Moldova cu privire la Transnistria, a pus la indoiala capacitatea UE de a prezenta o solutie pentru regiunea separatista - afectata de un conflict inghetat si a carei independenta nu este recunoscuta de ONU -, in cadrul Acordului de Liber-Schimb UE-Republica Moldova.

R. Moldova este gata sa ofere regiunii transnistrene o autonomie larga, de tipul celei din Catalonia, afirma premierul Iurie Leanca, intr-un interviu pentru cotidianul rus Vedomosti, relateaza presa de la Chisinau.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Dupa ce Basescu a criticat-o, Guvernul modifica Legea terenurilor. Ce vor trebui sa faca oamenii care isi vand pamantul
Dupa ce Basescu a criticat-o, Guvernul modifica Legea terenurilor. Ce vor trebui sa faca oamenii care isi vand pamantul

Guvernul va aduce modificari controversatei legi a terenurilor, criticata si trimisa inapoi la Parlament de presedintele Traian Basescu.

Basescu: Va mai dura cativa ani pana sa adoptam Euro, progresele sunt semnificative
Basescu: Va mai dura cativa ani pana sa adoptam Euro, progresele sunt semnificative

Traian Basescu a declarat in cadrul intalnirii anuale cu misiunile diplomatice acreditate la Bucuresti, ca va mai dura cativa ani pana ca Romania sa adopte Euro, dar ca progresele pentru indeplinirea criteriilor sunt semnificative.

Presedintele Traian Basescu, in fata diplomatilor: Romanii devin victime ale unor abordari nationaliste
Presedintele Traian Basescu, in fata diplomatilor: Romanii devin victime ale unor abordari nationaliste

Presedintele Traian Basescu a acuzat, miercuri, "agresiuni" ale unor parteneri europeni in ceea ce priveste masurile impuse romanilor dupa ridicarea restrictiilor pe piata muncii, dar si problemele legate de Schengen.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.